کدام کشورها زیباترین پاسپورتها را دارند؟/ پاسپورت با عکس «تنتن»!
پاسپورت یا گذرنامه کشورهای مختلف را میتوان از منظرهای مختلف با یکدیگر مقایسه کرد و یکی هم اینکه کدام کشورها زیباترین پاسپورتها را دارند؟در مورد اعتبار و قدرت پاسپورت (گذرنامه)های مختلف در جهان زیاد گفتهاند و زیاد شنیدهایم. با این همه، در مورد اینکه پاسپورت کشورهای مختلف چه تفاوتهای دیگری هم با یکدیگر دارند، کمتر
پاسپورت یا گذرنامه کشورهای مختلف را میتوان از منظرهای مختلف با یکدیگر مقایسه کرد و یکی هم اینکه کدام کشورها زیباترین پاسپورتها را دارند؟در مورد اعتبار و قدرت پاسپورت (گذرنامه)های مختلف در جهان زیاد گفتهاند و زیاد شنیدهایم. با این همه، در مورد اینکه پاسپورت کشورهای مختلف چه تفاوتهای دیگری هم با یکدیگر دارند، کمتر گفته شده است.
به گزارش تجارتنیوز، میتوان پاسپورت کشورهای مختلف را از منظرهای مختلفی با یکدیگر مقایسه کرد: با کدام پاسپورت میتوان به کشورهای بیشتری بدون ویزا سفر کرد؟ پاسپورت کدام کشورها معروفتر است یا اینکه دریافتِ پاسپورت کدام کشورها، فرآیند اداری پیچیدهتری دارد؟
اما یک سوال کمتر پرسیده شده هم میتواند این باشد: پاسپورت کدام کشورها زیباتر است؟ زیبایی البته امری سلیقهای است، اما میتوانیم بر سرِ برخی ویژگیها در مورد زیباترین پاسپورتها در جهان توافق کنیم و سپس آنها را با هم مقایسه کنیم.
مقایسه اعتبار و قدرت پاسپورت ایران و کشورهای منطقه
در این مقایسه، میتوانیم از رنگِ جلد پاسپورتها شروع کنیم، طراحی صفحات آنها را از نظر بگذرانیم و شاید در نهایت نگاهی هم به این بیندازیم که در طراحی پاسپورت، هر کشور کدام بخش از فرهنگش را دخیل کرده است.
پاسپورتهای جهان چه رنگی هستند؟
آنهایی که زیاد سفر میکنند، ممکن است در فرودگاههای کشورهای مختلف، به رنگ متفاوت پاسپورت کشورها توجه کرده باشند. به طور کلی، پاسپورت یا گذرنامه کشورهای مختلف در جهان، چند رنگ اصلی بیشتر ندارند: آبی، قرمز، سبز و سیاه.
بر اساس دستهبندیِ سایت «پاسپورت ایندکس» (Passport Index)، رنگ آبی، محبوبترین رنگ در میان پاسپورتهای جهان است و ۸۳ کشور، پاسپورتهای آبیرنگ دارند. رنگ قرمز، دومین رنگ محبوب برای جلد پاسپورتها است و ۶۷ کشور هم این رنگ را انتخاب کردهاند.
رنگ جلد پاسپورت کشورهای مختلف، متفاوت است.
جلد پاسپورت ۴۲ کشور هم سبزرنگ است و تنها ۷ کشور، پاسپورتی با رنگ جلد سیاه دارند. در این مقایسه، ۱۹۹ کشور بررسی شدهاند.
این را هم اضافه کنیم که منظور از رنگ قرمز، در اینجا یک طیف رنگی است که ظاهرا رنگی بین قهوهای و قرمز را هم در بر میگیرد. بنابراین، پاسپورت ایران در میان پاسپورتهای قرمزرنگ قرار گرفته است. از میان پاسپورتهای سبزرنگ میتوانیم به پاسپورت «جمهوریآذربایجان»، از میان پاسپورتهای آبیرنگ به پاسپورت «کانادا» و از میان پاسپورتهای سیاهرنگ به پاسپورت «نیوزیلند» اشاره کنیم.
طراحی صفحات پاسپورت: از ماورای بنفش تا «سرو»
طراحی صفحات داخلی پاسپورتها هم رقابت جالب توجهی را میان کشورهای مختلف رقم زده تا با نمایش جذابیتهای گردشگری و هنری کشورشان، پاسپورتشان را خاص کنند. به عنوان نمونه، روی صفحات پاسپورت «کانادا»، تصاویری از جاذبههای تاریخی و طبیعی این کشور به چشم میخورد، اما طراحانِ این پاسپورت، برای افراد کنجکاوتر هم چیزهایی طراحی کردهاند که در نظرِ اول به چشم نمیآید.
بر این اساس، اگر روی صفحات پاسپورت کانادا نور ماورای بنفش بتابانید (کاری که با برخی گوشیهای هوشمند هم ممکن است)، صفحات معمولیِ پاسپورت تبدیل به صفحاتی رنگارنگ و درخشان میشوند.
صفحات پاسپورت کانادا، زیر نور ماورای بنفش جذابیت تازهای پیدا میکنند.
البته کانادا تنها کشوری نیست که چنین هنری در پاسپورتها یا گذرنامههای خود به خرج داده و در طراحی صفحات پاسپورت کشورهایی مانند «نروژ»، «چین»، «مجارستان» و «آلمان» نیز این ویژگی به کار رفته است.
پاسپورت «نیوزیلند» (به عنوان یکی از ۶ پاسپورت معتبر در جهان) هم طراحی منحصر به فردی دارد. در صفحات این پاسپورت، سرخسهای نقرهای دور صفحه را تزئین کردهاند و با باز کردن گذرنامه، سفری به سوی زیباییهای طبیعی «نیوزیلند» آغاز میشود. رنگ صفحات گذرنامه نیوزیلندی هم از سپیدهدم (نارنجی) آغاز شده و به غروب (بنفش) ختم میشود.
گذرنامه ایرانی هم با وجود آنکه در میان بیاعتبارترین پاسپورتهای جهان قرار دارد، از نظر طراحی زیبا به نظر میرسد. در صفحات مختلف گذرنامه ایرانی، طرحهایی از دیدنیهای گردشگری در ایران (در حوزههای تاریخی، طبیعی و فرهنگی) به چشم میخورد. «خانه بروجردیها در کاشان»، «مقبره حافظ شیرازی» و حتی نماد «سرو» که در ادبیات ایرانی حضوری پررنگ دارد، تنها برخی از این طرحها هستند.
«تنتن» روی صفحات پاسپورت «بلژیک»
اما طی همین روزهای اخیر، یک خبر جالب توجه دیگر در ارتباط با طراحی صفحات پاسپورت یک کشور اروپایی، در شبکههای اجتماعی دستبهدست میشد. بر این اساس، دولت «بلژیک» تصمیم گرفته که پس از ۱۴ سال، طراحی پاسپورت این کشور را تغییر بدهد و البته در طراحی جدید، از عناصر «کمیک استریپ» (یا « داستان مصور ») استفاده کند.
«ماجراهای تنتن»، یکی از معروفترین مجموعه کتابهای مصور در تاریخ جهان است.
طرحی که بلژیکیها میخواهند روی صفحات پاسپورتشان بیاورند، از مجموعه داستانهای مصور « ماجراهای تنتن » (به فرانسوی Les Aventures de Tintin) گرفته شده که از قضا ایرانیها هم ممکن است با کتابها، سریالها یا فیلمهای ساخته شده از روی آن آشنا باشند.
به گزارش یورونیوز، وزارت امور خارجه بلژیک میگوید گذرنامه جدید این کشور با همکاری نزدیک کارشناسان مبارزه با جعل و تقلب پلیس فدرال بلژیک طراحی شده و کنسرسیومی متشکل از شرکتهای «تالس» و «زتس» به زودی کار ساخت و انتشار آن را آغاز خواهند کرد.
پاسپورت بلژیک با استفاده از طرحهای «ماجراهای تنتن»/ منبع: یورونیوز
گذرنامه فعلی بلژیک در سال ۲۰۰۸ میلادی طراحی شده و تاکنون تغییر نکرده و از آنجا که شمار زیادی از این گذرنامهها ۱۴ سال است که در بلژیک و در سایر نقاط جهان در گردش است، تبهکاران بیشتر به فکر جعل آن میافتند.
نظرات