پشت پرده تحریم اقتصاد ایران
در دهه 90 بیسابقهترین تحریمهای تاریخ اقتصاد ایران به وقوع پیوست. در این دهه ایران با دو تحریم مواجه بود. نخست تحریم سالهای 1390 و 1391 و دیگری هم که از سال 1397 آغاز شد و تاکنون ادامه دارد. در گذشته هم یک بار در دولت مصدق ایران تحریم شد. پس از آنکه مصدق تلاش برای ملی شدن صنعت نفت را شروع کرد، بریتانیاییها به دلیل منافعی که از صنعت نفت ایران داشتند، صادرات نفت ایران را تحریم کردند.
حتی کشتیهایی را که از ایران نفت صادر میکرد به مصادره خود درآوردند.در آن زمان دولت مصدق 28 ماه کشور را بدون نفت اداره کرد و در نهایت با کمک عوامل داخلی و خارجی، کودتای 28 مرداد اتفاق افتاد. بعد از انقلاب هم تحریمهای مختلفی را داشتهایم اما هیچ تحریمی به شدت تحریم کنونی نبوده است. حتی شدت و وسعت تحریمهای سالهای 1390 و 1391 هم به شدت تحریمهای کنونی نبوده است.
در تحلیل دلایل این اتفاق میتوان به سیاستهای دولت اوباما رئیس جمهور پیشین امریکا اشاره کرد که بر فشار تدریجی بر صنعت نفت و نظام بانکداری کشورمتمرکز بود. هنگامی که صنعت نفت ایران تحریم شد، تحریمها از دو و نیم میلیون بشکه شروع و به تدریج بر کاهش صادرات نفت ایران فشار وارد شد و نهایتاً به یک میلیون و 300 هزار بشکه نفت رسید که این روند با روی کار آمدن دولت یازدهم وآغاز مذاکرات متوقف شد. در تحریمهای بانکی هم وضعیت به گونهای بود که بانکهایی که با ایران ارتباط تجاری داشتند را جریمه و تحریم میکردند.
حتی یک بانک اروپایی را 9 میلیارد دلار جریمه کردند.در دوره تحریمهای اخیر با وجود این که اجماع جهانی در ارتباط با تحریم وجود ندارد اما امریکا توانسته شرکای ایران مانند هند، چین و ژاپن را تهدید کند و با این شرایط کار و مبادلات بانکی بسیار سخت شده است چرا که سیاست ترامپ فشار بزرگ است و در عمل صادرات نفت را به شدت کاهش دادهاند.
از سوی دیگر امریکا در زمینه نفت به خودکفایی رسیده و از یک کشور وارد کننده به کشوری صادرکننده تبدیل شده است که این موضوع میتواند یکی از اصلیترین انگیزههای امریکا برای اعمال تحریم علیه ایران باشد.این کشور در طول هشت سال گذشته تولید نفت خود را از شش میلیون بشکه به 13 میلیون بشکه رسانده است. با تکنولوژی نفت شیل ما شاهد جهش امریکا در این زمینه هستیم در نتیجه یک دلیل میتواند این باشد که امریکا در حال حاضر نیاز به بازار دارد.
علاوه بر ایران، کشور لیبی هم به دلیل سرمایههای نفتی به سرنوشت ایران دچار شده است. نکتهای که نباید آن را فراموش کرد این است با وجود انگیزههای نفتی برای محدود کردن بازار ایران به کمک تحریمها اگر امریکا بخواهد ایران را از منطقه حذف کند، هژمونی منطقه از بین خواهد رفت و شکست ایران میتواند طرح خاورمیانه بزرگ و مورد نظر امریکا را به وجود بیاورد.
امریکا دنبال کشورهای کوچک و ضعیف است پس تضعیف هژمونی منطقهای ایران انگیزه دیگری برای امریکاست تا ایران را تحریم چندجانبه بکند.
منبع: روزنامه ایران
نظرات