ضریب خودکفایی دانههای روغنی ۲ رقمی میشود
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی پیشبینی کرد: در سال زراعی جاری، ضریب خوداتکایی تولید دانههای روغنی، دورقمی شود.
عباس کشاورز افزود: امسال بیش از ۲۲۰ هکتار کلزا در کشور کشت شده است و ظرف حداکثر سه سال آینده ضریب خوداتکایی دانههای روغنی باید از ۳۰ درصد عبور کند.
به گزارش تجارتنیوز ، معاون وزیر جهاد کشاورزی، با بیان این که در گذشته به علت غفلت در انتخاب گیاهان روغنی و انحصار تکنولوژی به غیر از چند مقطع تنها ۶ تا ۷ درصد روغن از محصولات داخلی تولید میشد، اظهار داشت: در دولت یازدهم، تکنولوژی بذر جدید را به کشور منتقل کردیم و امروز ظرفیت تولید کلزا در کشور ما از اروپا بالاتر است به طوری که در سال گذشته بیش از ۵۰۰ کشاورز عملکرد تولید بالای ۵ تن کلزا در هر هکتار داشتهاند.
وی افزود: در حوزه روغن تجارت و رانتهای بزرگی در کشور وجود دارد و حراست وزارت جهاد کشاورزی باید به این موضوع توجه داشته باشد.
کشاورز ظرفیت روغن کشی کشور را ۵ میلیون تن عنوان کرد و در مورد گندم نیز گفت: خودکفایی گندم به رغم کمبود منابع آبی با اقدامات فنی و تدابیر صورت گرفته در کشور بیمه شده است.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی، استفاده از ارقام متنوع و جدید را یکی از دلایل افزایش تولید گندم عنوان و تصریح کرد: در سال ۹۳ در کشور رقم چمران که ۱۴ سال از معرفی آن گذشته بود در مزارع کشت میشد اما اکنون ۶۷ رقم گندم مورد استفاده قرار میگیرد.
وی در عین حال دلایل تغییر ارقام گندم را اقتصادی و فنی خواند و اذعان داشت: ما برای اراضی دیم و نقاط گرم نیاز به ارقام جدید گندم داریم.
کشاورز، کیفیت گندمهای تولید داخل را برای صنعت ماکارونی و نانهایی که مردم کشور مصرف میکنند عالی توصیف کرد و گفت: ۲۵ درصد گندم تولید ایران معادل ۳ میلیون تن از نوع درجه یک در جهان هستند.
وی با بیان اینکه اگر علفهای هرز مزارع کنترل شود میزان پروتیین گندم افزایش خواهد یافت، بر افزایش عملکرد تولید گندم تاکید ورزید و ادامه داد: حفظ و افزایش عملکرد تولید، استمرار مراقبتهای زراعی و دقیقتر شدن کشاورزی از سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی در تولید محصولات است.
وی، واگذاری تولید بذر به بخش خصوصی را از دیگر سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد و گفت: تمرکز ما بر تولید بذر توسط بخش خصوصی است و سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاروزی اخیرا مجوزهای ارقام را هم به این بخش واگذار کرده است.
کشاورز با بیان این که توسعه مکانیزاسیون در افزایش تولید موثر بوده است، تصریح کرد: در چهار سال قبل در هر هکتار ۲۰ کیلوگرم بذر کلزا کشت میشد، اما اکنون با توسعه مکانیزاسیون این عدد به ۶ کیلوگرم رسیده که باید در آینده به کمتر از ۴ کیلوگرم کاهش یابد.
وی سرمایهگذاری در توسعه مکانیزاسیون در دولت تدبیر و امید را بی سابقه خواند و اظهار داشت: ظرف چهار سال گذشته نزدیک به ۴۲۰۰ میلیارد تومان بانک کشاورزی برای مکانیزاسیون تسهیلات پرداخت کرده که این رقم با ۲۰ درصد آورده کشاورزان به بیش از ۵ هزار میلیارد تومان رسیده است.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی در عین حال بر تقویت مکانیزاسیون در حوزه کشاورزی دقیق، کشاورزی حفاظتی و حوزه باغبانی تاکید کرد.
وی درباره کود کشاورزی نیز گفت: در آغاز به کار دولت یادزهم، کود برای بخش کشاورزی تدارک دیده نشده بود و آنچه عرضه میشد ماده مؤثره نداشت و حاوی فلزات سنگین بود، اما اکنون کودهای کشاورزی کنترل میشود و بارکد گواهی اصالت دریافت میکنند.
کشاورز ادامه داد: عرضه کودهایی که ثبت نشده باشد، قاچاق محسوب میشود و باید با آن برخورد کرد.
وی اعلام کرد: میزان کیفیت کود با اتخاذ تدابیر مختلف اکنون به بیش از ۸۵ درصد ارتقا یافته و کودهای دولتی هم کاملاً استاندارد شدهاند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: ما علاوه بر تعیین استانداردهای کود به دنبال اجباری کردن مصرف کود استاندارد در اراضی کشاورزی کشور هستیم.
وی درباره سیاستهای این معاونت در اراضی دیم نیز گفت: در اراضی دیم باید کشت مستقیم و پاییزه انجام و گندم، نخود، یک گیاه علوفهای، یک گیاه روغنی و یک گیاه اصلاح کننده در این اراضی کشت شود.
کشاورز تصریح کرد: ما باید کشاورزی دیم را از شکنندگی نجات دهیم و تکنولوژی آن هم موجود است ضمن آن که موسسه تحقیقات بین المللی ایکاردا، همکاری خوبی در این زمینه با ما داشته است.
وی درباره الگوی کشت اذعان داشت: اجرای الگوی کشت، امری حمایتی و انگیزشی است و فقط کشورهای بلوک شرق الگوی کشت اجباری داشتهاند که جواب نداده است.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی با بیان این که آب مهمترین عامل محدودیت تولیدات کشاورزی در کشور است، تصریح کرد: ما بر مبنای محدودیت آب، الگوی کشت را مطالعه و بررسی کردهایم و نخستین نسخه ما متناسب با خاک و آب و اقلیم کشور تهیه شده است.
وی افزود: ما در این راستا، نیاز کشور به محصولات کشاورزی را تعیین کردهایم به طوری که می دانیم در ۱۴ یا ۱۵ سال آینده به چه میزان از محصولات کشاورزی نیاز داریم.
کشاورز، کشت برنج فقط در استانهای گیلان و مازندران و توسعه چغندر پاییزه را از جمله برنامههای الگوی کشت برشمرد.
کشاورز با اشاره به کشت فراسرزمینی نیز گفت: بعضی از محصولات مورد نیاز کشور مانند دانههای روغنی در داخل قابل تامین نیست و باید سیاست کشت فراسرزمینی را در مورد آنان اتخاذ و از سرمایهگذاران حمایت کنیم تا زمینهایی را در خارج از کشور اجاره یا خریداری و محصولات مورد نیاز را تولید و وارد کشور کنند.
منبع: مهر
نظرات