ایران مرجع تعیین قیمت جهانی زعفران میشود
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران با اشاره به اجرای طرح خرید توافقی زعفران و عرضه این محصول از طریق بورس کالا گفت: در سالهای آینده، ایران مرجع تعیین قیمت جهانی زعفران خواهد شد.
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران با اشاره به اجرای طرح خرید توافقی زعفران و عرضه این محصول از طریق بورس کالا گفت: در سالهای آینده، ایران مرجع تعیین قیمت جهانی زعفران خواهد شد.
به گزارش تجارتنیوز ، به نقل از وزارت جهاد کشاورزی؛ حسین شیرزاد با اشاره به اینکه سال گذشته با هدف حمایت از زعفرانکاران استانهای خراسان رضوی و جنوبی، سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران به نمایندگی از وزارت جهاد کشاورزی اجرای سیاست حمایتی خرید توافقی زعفران را در دستور کار قرار داد، اظهار داشت: در قالب این طرح، مقدار قابل توجهی انواع زعفران رشتهای بریده شامل نگین و شبه نگین (یا سرگل)، رشتهای درجه یک شامل پوشال مرغوب و پوشال معمولی بر اساس استانداردهای برگرفته از استاندارد ملی ۱-۲۵۹ از کشاورزان خریداری شد.
وی گفت: با توجه به حاکمیت مطلق ایران در تولید زعفران (نزدیک به ۸۵ درصد تولید زعفران جهان)، نقش ارزآوری محصول زعفران و آثار آن بر کلیه فعالان ملی و بینالمللی زعفران و همچنین جهتگیری صادراتی وزارت جهاد کشاورزی در طرح خرید توافقی زعفران، سازمان تعاون روستایی نسبت به عرضه صادرات محور محصول خریداری شده از طریق بازار بورس کالای ایران اقدام کرده است.
شیرزاد درباره اهداف عرضه زعفران در بورس، برنامهها و چشم انداز آینده اینگونه حضور موثر در بازار محصولات کشاورزی، تصریح کرد: این طرح دارای اهداف ملی و بینالمللی است که در دو چشمانداز کوتاه و بلندمدت طراحی شده است؛ به عنوان مثال اهدافی همچون بازیابی جایگاه زعفران ایران در بازارهای جهانی، اعتلای برند زعفران ایران، مرجعیت قیمت زعفران در ایران برای بازارهای بینالمللی به جای تبعیت از قیمت دیگران، تناسب جایگاه تجاری با جایگاه تولید و صادرات زعفران ایران در دنیا، کاهش آثار رقابت مخرب تجار در بازارهای هدف صادراتی و ایجاد یک بازار بینالمللی و معتبر زعفران در کشور با جایگاه و برد جهانی از اهداف و رویکردهای جدید سازمان مرکزی تعاون روستایی است.
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در زمینه چگونگی روند عرضه زعفران بر روی تابلوی بورس توسط سازمان تعاونی روستایی در آینده، پیشبینی کرد: برنامه عرضه زعفران قاعدتا توام با کشش بازار و در عین حال با هدف حفظ و ارتقای منافع کشاورزان ایرانی و حفظ منافع مصرفکنندگان نهایی خواهد بود. به نظر می رسد در صورت تحقق اهداف این برنامه، ما در سالهای آینده شاهد خواهیم بود که یگانه مرجع تعیین قیمت زعفران در جهان، کشور جمهوری اسلامی ایران و بورس بینالمللی آن خواهد بود و در عین حال شاهد یک شفافیت کمنظیر در قیمت و کیفیت زعفران کشور عزیزمان در دنیا خواهیم بود که شهرت و اعتمادسازی حاصل از آن برای ما بزرگترین سرمایه خواهد بود. وی ادامه داد: چشمانداز ما همین شهرت و اعتماد بازار جهانی نسبت به برند زعفران ایران و قیمت و کیفیت اعلامی در بورس بینالمللی آن است و انشاالله به گونهای عمل خواهیم کرد که از این پس، صادرات زعفران فقط با گواهی بورس امکانپذیر باشد.
شیرزاد درباره اینکه محصول خریداری شده با چه قیمتی عرضه میشود، خاطرنشان ساخت: در وهله نخست، محصول بر اساس بهای تمام شده با حاشیه سود پایین عرضه میشود تا اعتماد تجار و بازارهای جهانی جلب شود. به این ترتیب، قیمت عرضه هر گرم زعفران پوشال معمولی ۴۸ هزار و ۵۶۶ ریال، پوشال مرغوب ۵۳،۹۵۴ ریال، رشتهای بریده ممتاز (شبه نگین) ۵۷ هزار و ۱۸۷ ریال و رشتهای بریده ممتاز (نگین) ۶۰هزار و ۴۱۹ ریال میباشد که قیمت مناسبی برای بازارهای صادراتی تلقی میشود.
وی افزود: حجم عرضهها به گونهای تنظیم میشود که تعادل نسبی در بازار حاکم باشد و با شیوه عرضه مناسب، نوسانات بازار این محصول با ارزش کنترل میشود تا خریداران خارجی بتوانند روی قیمتهای ایران برنامهریزی کرده و به فعالیت اقتصادی با ایران بپردازند.
شیرزاد یادآور شد: در آینده با ایجاد و تجهیز بستر مناسب جهت حفظ و نگهداری، موجبات تعادل (قیمت و بازار) این محصول را فراهم میکنیم تا ضمن حمایت از تولیدکنندگان در خرید به موقع هنگام پیک برداشت، منافع مصرفکنندگان را نیز مد نظر قرار داده و از طریق صادرات آن در جهت تقویت تراز تجاری قدم موثری برداریم.
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در خصوص نحوه خرید زعفران توسط تجار داخلی و بینالمللی، تصریح کرد: در بازار ایجاد شده نگاه بر فعالیت تجار داخلی است و همه فعالان و علاقه مندان صنعت زعفران میتوانند نسبت به خرید زعفران از تابلوی بورس به دو صورت نقدی و اعتباری اقدام نمایند؛ بهویژه افرادی که سابقه فعالیت در بازارهای داخلی و صادراتی زعفران را دارند.
وی ادامه داد: واقعیت این است که ظرفیت تجار صادرکننده زعفران، برای کشور یک سرمایه بوده و ترجیح میدهیم این عزیزان کماکان در بازار حضور داشته باشند و از ظرفیتهای تجاری آنان جهت ارتقای سهم ایران در بازارهای جهانی زعفران استفاده شایسته به عمل آید. ضمنا قیمتگذاری و تسویه در این معاملات به صورت ریالی خواهد بود.
شیرزاد اضافه کرد: در هر صورت اولویت با استفاده از ظرفیت صادرکنندگان داخلی است لیکن در صورتی که صادرکنندگان داخلی از ظرفیت ایجاد شده استفاده بهینه ننمایند، بدیهی است که فروش و تسویه ارزی در رینگ صادراتی نیز انجام خواهد شد.
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران درباره برنامه نهایی و بلند مدت این سازمان و وزارت جهاد کشاورزی برای محصول زعفران در دو قالب خرید توافقی و عرضه صادراتی، اظهار کرد: علاوه بر حضور در این دو عرصه که بهویژه برای حفظ و افزایش منافع کشاورزان و همچنین مصرف کنندگان تدوین شده، یکی از اقداماتی که لازمه تشکیل و راه اندازی بورس بینالمللی زعفران در ایران است، تشکیل بازار آتی زعفران در بورس کالا بوده که الحمدلله با همکاری شرکت بورس انجام شده و به گونهای غیر منتظره مورد توجه و اقبال فعالان صنعت زعفران قرار گرفته است.
شیرزاد افزود: در این بازار تمام خریداران اعم از خارجی و داخلی میتوانند با یکدیگر معامله کنند و به آن اطمینان داشته باشند؛ به عنوان مثال یک کشاورز زمان برداشت و میزان تولید محصول زعفران خود را پیشبینی میکند و زعفران خود را از زمان کاشت برای تحویل در یک موعد خاص در بازار آتی بهفروش میرساند و بخشی از وجه آن را به مثابه پیشپرداخت از همین آلان دریافت میکند تا نیاز سرمایه در گردش خود را مرتفع نماید. خریدار نیز زعفران مورد نیاز آتی خود را با کیفیت اعلام شده و با قیمت مشخص از آلان خریداری میکند و اطمینان خاطر دارد که در موعد مذکور زعفران مورد نیاز خود را تحویل خواهد گرفت و این قیمت مبنای برنامهریزی تولیدکننده و مصرفکننده خواهد شد.
وی یادآور شد: این اقدام به هدف مهم تشکیل بورس بینالمللی زعفران کمک شایانی مینماید و به تحقق چشمانداز مرجعیت قیمت زعفران ایران در عرصه بینالمللی کمک فراوان میکند.
شیرزاد گفت: به نظر میرسد با شکلگیری بازار صادراتی زعفران و جلب توجه تجار بینالمللی به بازار جدید که در بزرگترین کشور تولیدکننده زعفران جهان ایجاد میشود، قیمت بازار آتی زعفران جذابیت و مرجعیت مناسبی در بازارهای جهانی پیدا خواهد کرد و سایتها و مجلات و ژورنالهای معتبر محصولات کشاورزی نسبت به انتشار و پیگیری آن اقدام خواهند نمود؛ در این راستا مذاکراتی با فائو نیز در دست برنامه است که اخبار آن متعاقبا اعلام خواهد شد.
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران تاکید کرد: از آنجا که فعلا به اشتباه قیمت زعفران در داخل کشور متاثر از قیمتهای بیرونی است و گردانندگان خارجی با رصد قیمت ارزهای کشور خود در داخل ایران قیمت خرید زعفران را به گونهای تنظیم میکنند که اثرات افزایش قیمت ارز نصیب آنان گردد، بر این اساس ما با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و بورس برآنیم که مرجعیت قیمت زعفران در ایران برای بازارهای بینالمللی به جای تبعیت از قیمت خارجیها حادث شود و قیمت تعیین شده برای زعفران معرف ارزش ذاتی والا و جایگاه تجاری آن باشد و تعیین قیمت در سالهای آتی بدون دخالت دولت و یا با کمترین حمایت، توسط تجار و کشاورزان زحمتکش ایرانی انجام شود.
منبع: مهر
نظرات