تجارتنیوز گزارش میدهد:
آخرین تلاشها برای بالابردن قیمت مرغ/ رهاسازی جوجهها در بیابان
در حالی که قیمت مرغ در بازار پایینتر از نرخهای مصوب عرضه میشود، هنوز هم مشتری چندانی ندارد. این امر باعث شده تا مرغداریها با مازاد تولید مواجه شوند. همچنین افزایش شش برابری قیمت نهادهها، برخی از مرغدارها را وادار به معدومکردن و رهاسازی جوجهها در بیابان کرده است.
به گزارش تجارتنیوز ، معدومکردن جوجهها روشی است که در سالهای اخیر بسیاری از مرغداریها به آن روی آوردهاند. اخیراً اما ویدئوهایی در شبکههای اجتماعی منتشر شده که نشان از رهاسازی جوجهها در بیابان دارد. گویا این آخرین راهکار تولیدکنندگان برای منطقیکردن قیمت مرغ است.
در میانه اردیبهشت سال جاری بود که دولت مجوز افزایش قیمت مرغ و تخم مرغ را صادر کرد. بر این اساس نرخ هر کیلوگرم مرغ و تخم مرغ به ترتیب ۵۹ هزار و ۸۰۰ و ۳۹ هزار و ۸۰۰ تومان اعلام شد. بعد از تغییر قیمتها، بسیاری از مشتریان دست از خرید کشیدند تا شاید بدین روش قیمتها به حالت قبل بازگردد.
زیان تولیدکنندگان از تعدیل قیمت مرغ
بررسی بازار این محصولات نشان میدهد پس از این واکنش مردم تا حدودی تعدیل قیمت هم صورت گرفت. طوریکه خردهفروشان با قیمتهای پایینتری این دو محصول را عرضه میکنند. حذف تعرفه و آزادسازی صادرات این دو محصول هم نتوانست در این مقطع به کمک دولت بیاید. چراکه یا مشتری خارجی برای این محصولات وجود ندارد و یا کشورهای مقصد کالای وارداتی را عودت میدهند.
در روزهای اخیر نیز اخباری مبنی بر مرجوعشدن مرغ و تخم مرغ صادراتی به عراق منتشر شد. گویا فشارهای ترکیه و البته قیمتهای بهصرفهتر رقیب ترک، عراق را وادار به این کار کرد. حالا به نظر میرسد مرغ و تخم مرغ روی دست تولیدکنندگان مانده است. از این رو آنها به رهاسازی جوجهها در بیابان روی آوردهاند؛ چراکه اصولاً با افزایش شش برابری قیمت نهادهها اصولاً نگهداری و پرورش این جوجهها دیگر بهصرفه نیست.
از سوی دیگر، از تولیدکنندگان هم نمیتوان انتظار داشت که محصولات خود را با نرخهای پایینتری عرضه کنند. زیرا سیاستگذاری دولت در سال جدید به سمتی رفت که فروش مرغ و تخم مرغ با قیمتهای مدنظر مردم فاصله بگیرد. چنانکه حتی برخی مرغداران به نرخهای مصوب اعتراض دارند. آنها معتقدند که اکنون قیمت مرغ باید در محدوده ۷۰ هزار تا ۸۰ هزار تومان باشد تا سود تولیدکنندگان هم تضمین شود. با این حال در شرایط کنونی هر کیلو مرغ بهطور میانگین در محدوده قیمتی ۴۵ هزار تومان به فروش میرسد.
صادرات غیررسمی تخم مرغ
دبیر انجمن جوجه یکروزه درباره خبر مرجوعی شدن تخم مرغهای ایرانی از سوی عراق، گفت: در چند روز گذشته تغییرات خاصی در روند صادرات به وجود نیامد. تخممرغ ایرانی تا مرز با گواهیهای صادراتی و دامپزشکی به صورت رسمی میرود.
محمدرضا صدیقپور در گفتگو با تجارتنیوز عنوان کرد: با توجه به اینکه عراق سیستم تعریفشدهای در حوزه تجارت ندارد احتمال دارد که به شکل غیررسمی تخم مرغ ایرانی بخرد.
قیمت مرغ باید ۲٫۵ برابر میشد
این فعال صنفی درباره شرایط کنونی بازار توضیح داد: اکنون مرغ و تخم مرغ با مازاد تولید مواجه هستند. در این باره مکاتباتی با وزارت جهاد کشاورزی صورت گرفت.
او با اشاره به افزایش شش برابری قیمت نهاده توضیح داد: بر اساس این اتفاقات قیمت مرغ باید ۲٫۵ برابر افزایش مییافت. اما مازاد تولید سدی مقابل افزایش قیمت شد. بهعنوان مثال مرغ تفرش اکنون در محدوده ۴۵ هزار تومان عرضه میشود؛ در حالی که با توجه به هزینههای تولید نرخ وافعی آن بیش از این است.
رهاسازی جوجهها در بیابان صحت دارد؟
صدیقپور درباره سرنوشت جوجهها و مرغهای مازاد تشریح کرد: وزارت جهاد کشاورزی قول جذب مرغ مازاد را داد. از این رو، تصاویر مربوط به رهاسازی جوجهها در بیابان سندیتی ندارد.
وی افزود: البته پس از وعده وزارتخانه برخی مرغداران از جوجهریزی امتناع کردند. جوجهای که با ارز ترجیحی بین ۸۰۰۰ تا ۹۰۰۰ تومان میفروختیم اکنون ۱۰۰۰ تومان بیشتر از ما نمیخرند. در حالی که پس از آزادسازی قیمت ارز قاعدتا باید به قیمت ۱۵ هزار تومان میرسید.
دبیر انجمن جوجه یکروزه در پایان یادآور شد: این ضرر و زیان باعث شده واحدهای مرغ مادر نتوانند به تولیدشان ادامه دهند. در آینده نزدیک، شرایط سختی برای تامین مرغ کشور، ایجاد میشود.
بر اساس این گزارش، به نظر میرسد سیاست حذف یکباره ارز ترجیحی علاوه بر نارضایتی مصرفکنندگان، تولیدکنندگان را هم متوجه زیان کرد. گرچه فعالان صنفی و مسئولان رهاسازی جوجهها را تکذیب میکنند، اما ویدئوهای منتشرشده بر این ماجرا صحه میگذارند.
حال با ادامه این شرایط بعید نیست که کشور به زودی با کمبود تولید و افزایش قیمت مرغ مواجه شود.
برای مطالعه بیشتر خبر عوارض صادرات تخم مرغ حذف شد را بخوانید.
نظرات