تجارتنیوز گزارش میدهد:
چرا قیمت گوجه و خیار ۲ برابر شد؟
در روزهای اخیر قیمت گوجه، خیار و فلفل دلمه افزایش دو برابری داشته است. عباس مرادیان، نایب رئیس اتحادیه میوه و سبزی، علت این افزایش را صادرات به عراق و عدم بررسی بازار از سوی مدیران وزارت جهاد کشاورزی میداند.
به گزارش تجارتنیوز، بازار میوه و ترهبار باز هم دستخوش نوسان شده است و قبل از ورود به روزهای سرد سال بار دیگر قیمت گوجه و خیار تا دو برابر افزایش یافته است. در حالی که تقریبا در تمام حوزههای کشاورزی انجمن و اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان وجود دارد، اما این تشکلهای بخش خصوصی هیچ جایگاهی در تصمیمگیریهای تولید و بازار ندارند.
برای مدیران وزارت جهاد کشاورزی این امر مشتبه شده است که تنها راه کنترل بازار، باز و بسته کردن مرزهاست. وقتی کالا مازاد باشد و قیمتها ارزان، صادرات آزاد میشود. وقتی کالا و محصولات کم شود، جلوی صادرات گرفته میشود. در این گونه تصمیمگیریها، برنامهریزی هیچگونه جایگاهی ندارد و همه چیز وابسته به شرایط است. در این بین صادر کننده یا تولید کننده هم نمیداند که چه سیاستی در پیش باید بگیرد و همه چیز را باید به قضا و قدر بسپارد.
کاهش تولید صیفیجات
عباس مرادیان، نایب رئیس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی، در گفتگو با تجارتنیوز در خصوص وضعیت بازار گفت: در این وقت از سال عمده محصولات کشاورزی از جنوب کشور تامین میشود و میزان تولید و برداشت تمام صیفیجات نسبت به شش ماه اول سال کاهش پیدا میکند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر، برخی مسائل مانند خشکسالی، بسته شدن جاده بر اثر برف، بوران یا طوفان، سرمازدگی محصول و یا آفت دیگر مشکلات شش ماه دوم سال است که تولیدکننده و فروشنده باید انتظار آنها را داشته باشد.
او در خصوص افزایش قیمت برخی صیفیجات در هفته اخیر گفت: سه محصول خیار، گوجه فرنگی و فلفل دلمه با افزایش 100 درصدی نسبت به هفته قبل روبهرو شدند. طوریکه قیمت گوجه فرنگی از 8000 به 25 هزار تومان و خیار نیز از 10 هزار به 20 هزار تا 22 هزار تومان در میادین میوه و تره بار رسیده و پیشبینی میشود این روند افزایشی همچنان ادامه داشته باشد.
وی ادامه داد: دلیل اصلی این افزایش قیمت صادرات است. طوریکه میزان گوجه فرنگی و خیاری که روزانه به پایانههای مرزی عراق میرود بیش از مقداری است که به بازارهای تهران میرسد. با توجه به کاهش ارزش پول ملی از تولیدکننده تا خودروهای حمل و نقل دنبال این هستند که صادرات کنند.
این فعال صنفی تصریح کرد: سیاست صادرات در این حوزه معمولا اینگونه است که در صورت وجود محصول مازاد اجازه صادرات داده میشود، اما از همان ابتدا مشخص بود که در این وقت سال ما به زحمت خواهیم توانست گوجه و خیار داخلی را تامین کنیم. بر این اساس اصلا انتظار صادرات را نداشتیم، اما بهیکباره اجازه صادر شد؛ آن هم بدون آنکه با ما یا سایر تشکلها یا اتحادیه ها مشورت شود.
دولت اعتقادی به اتحادیه و تشکلها ندارند
مرادیان افزود: ماهیت اتحادیهها و تشکلهای بخش خصوصی دادن مشورت به وزارتخانهها و دولت است؛ اما متاسفانه افرادی که پشت میز نشستهاند و در مورد صادرات محصولات کشاورزی تصمیم میگیرند، هیچ آشنایی با این حوزه ندارند و حتی به خود زحمت نمی دهند که از ما بپرسند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر از ما نظرخواهی میشد به آنها می گفتیم محصول مازادی در بخش خیار و گوجه نداریم. اما سیبزمینی و پیاز زیاد است و برای جلوگیری از ورشکست شدن کشاورزان و ضرردهی آنها صادرات این محصولات را پیگیری کنید. امروز سیبزمینی روی زمین کیلویی 2000 تا 4000 تومان است و حتی برای کشاورز برداشت آنها صرفه اقتصادی ندارد؛ متاسفانه امسال تمام کشاورزانی که این دو محصول را کاشتند ضرر هنگفتی کردند.
نظرات