ویزا یا روادید چیست؟/ معرفی انواع ویزا
بسیار شنیدهاید که اشخاص هنگام ورود به کشوری دیگر نیاز به داشتن روادید یا ویزا دارند. اما این ویزا چیست؟
بسیار شنیدهاید که اشخاص هنگام ورود به کشوری دیگر نیاز به داشتن روادید یا ویزا دارند. اما این ویزا چیست؟ ویزا چه تفاوتی با گذرنامه دارد؟ و برای ورود به چه کشورهای نیازمند داشتن ویزا هستیم؟ جالب است بدانید ایرانیان برای ورود به برخی کشورها نیازمند ویزا هستند اما برای برخی کشورها وجود ویزا الزامی نیست. در ادامه در مورد ویزا و انواع آن صحبت خواهیم کرد.
ویزا یا روادید چیست؟
ویزا یا روادید (visa) یک سند رسمی است که به دارنده آن اجازه میدهد تا به طور قانونی وارد یک کشور خارجی شود. این ویزا توسط سفارتخانه یا کنسولگری کشور مقصد برای شهروندان صادر میشود. ویزا معمولاً بهصورت ضمیمه در پاسپورت فرد منگنه میشود یا بهصورت برگهای جدا در اختیار فرد درخواستکننده قرار میگیرد. انواع مختلفی از ویزاها وجود دارد که هرکدام از آنها حقوق متفاوتی را در کشور میزبان برای دارنده ویزا به وجود میآورد.
آیا تفاوتی بین ویزا و گذرنامه وجود دارد؟
گذرنامه یا پاسپورت (passport) سند رسمی برای سفر است که توسط دولت یک کشور برای شهروندان همان کشور صادر میشود. این سند حاوی اطلاعات هویتی یک شخص است و به دارنده پاسپورت مجوز سفر به کشورهای خارجی را میدهد. در مقابل ویزا سندی است که مجوز ورود به کشوری دیگر است.
ایرانیان برای سفر به چه کشورهایی نیاز به اخذ ویزا دارند؟
کشورها بر اساس مجوز ورود برای ایرانیان به سه دسته تقسیم میشوند:
- دسته اول کشورهایی هستند که ایرانیان برای ورود به آنها نیازی به ویزا ندارند. از جمله این کشورها میتوان به ترکیه، گرجستان، مالزی، ارمنستاناشاره کرد.
- دسته دوم کشورهایی که لحظه ورود در فرودگاه آن کشور هزینهای برای دریافت ویزا پرداخت میکنند (البته ممکن است مدارکی هم مورد نیاز باشد) نمونه این کشورها شامل لبنان، سوریه، مالدیو، سریلانکا و… است.
- دسته سوم کشورهایی هستند که برای دریافت ویزا نیازمند مراجعه حضوری به سفارتخانه آن کشور و ارائه چک لیستی از مدارک مورد نیاز است. این چکلیست بر اساس کشور هدف معمولا ممکن است کمی متفاوت شود. این نوع ویزا در مورد اکثر کشورها صادق است.
انواع ویزا کدامند؟
ویزاها بر اساس کاربرد در چند دسته قرار میگیرند. ما در این دستهبندی ویزاها را بر اساس هدف سفر دستهبندی میکنیم.
ویزای توریستی
این نوع ویزا با هدف سفر، گردشگری و تفریح در اختیار متقاضی قرار میگیرد. ویزای توریستی در دسته ویزاهای کوتاهمدت قرار دارد و معمولا بازه زمانی محدودی که بین ۱۵ روز تا ۶ اعتبار دارد.
ویزای تحصیلی
برای دریافت حق تحصیل در کشور مقصد نیاز است که ویزای تحصیلی داشته باشید که این ویزا در صورت گرفتن پذیرش از دانشگاه موردنظر امکانپذیر است. در صورت اخذ ویزای تحصیلی فرد مجوز اقامت و تحصیل در آن کشور را دارد. مدتزمان این ویزا بسته به نوع تحصیلات در دانشگاه میتواند متغیر باشد.
ویزای دیدار از خانواده و بستگان
این نوع ویزا با هدف دیدار خانواده، بستگان درجه ۱ و گاه درجه ۲ به افراد داده میشود. مدت اعتبار این ویزا معمولا بین ۳ تا ۶ ماه است. اخذ ویزای این نوع کمی متفاوت است و یکی از شرایط لازم برای این ویزا ارسال دعوتنامه از طرف فرد مقیم کشور مقصد است.
ویزای سرمایه گذاری
در میان روشهای مهاجرت به خارج کشور روش سرمایه گذار یکی از روشهای محبوب و پرطرفدار است. ویزای سرمایهگذاری در برخی کشورها با نام ویزای طلایی هم شناخته میشود. برای اخذ ویزای سرمایهگذاری لازم است که سرمایه خود را به یکی از روشهایی که در کشور مقصد مورد تائید است وارد اقتصاد آن کشور کنید و در بخشهایی مانند مسکن، کسبوکارها، شرکتها سرمایهگذاری کنید. با اخذ این ویزا میتوانید اقامت دائم آن کشور را دریافت کنید.
ویزای استارتاپ
اگر قصد راهاندازی یک کسبوکار نوآورانه دارید ویزای استارتاپ یک روش جدید و پرطرفدار است. اخذ این نوع ویزا به شرط داشتن ایده خلاقانهای است که تابهحال اجرایی نشده باشد. کانادا یکی از کشورهایی است که مقصد مناسبی برای افرادی است که قصد راهاندازی استارتاپ دارند.
کانادا میخواهد با این کار از طرحها و ایدههای نو که به اقتصاد کانادا و رشد بیشتر آن کمک میکنند، حمایت کند. کسب و کارهای نوپایی که متقاضیان استارتاپ کانادا راه اندازی میکنند، عموماً در حوزه تکنولوژی است، اما میتواند در حوزههای دیگر هم باشد!
ویزای ورزشی
اخذ ویزای ورزشی مربوط به ورزشکاران و مربیانی است که قصد دارند برای فعالیتهای ورزشی یا شرکت در مسابقات ورزشی به کشور دیگری بروند. این ویزا به افرادی که دارای مقامهای ورزشی بینالمللی و مدارک دانشگاهی معتبر هستند اعطا میگردد.
ویزای کاری
اگر قصد کار بهعنوان یک نیروی خارجی در کشور دیگری را دارید اخذ ویزای کاری اولین قدم است. این نوع ویزا معمولا برای افرادی که درخواست شغلی از کشوری دیگری دارند یا به دنبال کار در کشور مقصد هستند صادر میشود. در واقع به موجب ویزا کاری به افراد اجازه داده میشود که در کشورهای خارجی مشغول به کار شده و در آنجا اقامت داشته باشند.
ویزای مطبوعاتی
اگر به عنوان یک خبرنگار قصد دارید فعالیتهای مطبوعاتی را در کشور دیگری انجام دهید لازم است ویزای مطبوعاتی داشته باشید. برای اخذ ویزای مطبوعاتی لازم است شرایط کشور مقصد برای ورود را داشته باشید.
ویزای پزشکی یا درمانی
اگر شخصی قصد استفاده از خدمات درمانی و پزشکی در کشور دیگری را داشته باشد لازم است قبل از ورود ویزای پزشکی را دریافت کند. اخذ ویزای پزشکی به فرد اجازه داده میشود تا برای مدت مشخص در کشور موردنظر اقامت داشته باشد.
ویزای ترانزیت یا عبور
ویزای ترانزیت از نوع ویزاهای کوتاهمدت است که به مسافران اجازه میدهد تا برای مدت کوتاهی در فرودگاهها یا شهرهای میانی با هدف تعویض هواپیما و… توقف کرده و از آنجا به مقصد اصلی خود پرواز کنند. دقت کنید که این نوع ویزا غیر مهاجرتی است.
ویزای شینگن پرطرفدارترین انواع ویزا
ویزای شینگن نوعی ویزا است که فرد دارنده میتواند تحت شرایط مشخصشده در کشورهای حوزه شینگن اقامت داشته باشد. تعداد کشورهای عضو شینگن در حال حاضر ۲۶ کشور است که و بر اساس قوانین اتباع این کشورها اجازه دارند بدون محدودیت در این کشورها رفتوآمد داشته و در آن زندگی نمایند.
سخن پایانی
مهاجرت، سفر یا هر نوع خروج از کشور نیازمند داشتن پاسپورت است. ورود به کشور مقصد با اخذ ویزا و ضمیمه شدن آن در پاسپورت فرد همراه است. در این نوشته انواع ویزا معرفی شد که هرکدام از این ویزاها با هدفی متفاوت برای فرد صادر میشوند. درصورتیکه قصد دارید یکی از انواع ویزای گفته شده را دریافت کنید لازم است ببینید کشور مقصد جز کدام دسته از کشورها محسوب میشود و چه مراحلی را باید برای اخذ ویزا طی کنید.
نظرات