حسین عبده تبریزی، اقتصاددان در برنامه مقتصاد تجارتنیوز:
باید حلقه خودیهای نظام گسترش پیدا کند
میزان مشارکت در انتخابات ۱۴۰۳ معنای خاصی داشت. آنها که رای ندادند استدلال میکردند که دولتهای قبلی وعده بهبود دادند اما بهبودی اصل نشد. در نهایت دولتها هم وقت رفتنشان که میشود، میگویند: «نگذاشتند کار کنیم.»
اگر رئیس جمهور فعلی هم مانند سابقون نتواند مشکل ایران را حل کند، چه بر سر اقتصاد ایران میآید؟
حسین عبده تبریزی، اقتصاددان و مشاور اقتصادی رئیس جمهور به این پرسش پاسخ میدهد:
- به نظر من از سال 86 کشور در سراشیبی افتاد. روند نزولی در تمام این مدت ادامه داشته و دولت اعتدالی آقای روحانی هم نتوانست این وضع را درست کند. چون در این مدت روابط خارجی بهبود پیدا نکرده و در اقتصاد تصمیمات درستی گرفته نشده است.
- با این حال ما در فرایند سیاسی کشور خود شرکت میکنیم چون راغبیم که پیشرفت کند. من جمعبندی درستی از نسل جوان کشور ندارم اما میزان مشارکت سیاسی این نسل در سطح جهان کاهش پیدا کرده است. رد کردن دولتها و نپذیرفتن حکمرانیها در سطح جهان هم قویتر شده است. در ایران این موضوع دلایل خاص خود را دارد و به نظر من این دلایل درست است. به این دلیل که بحرانها در ایران رفع نشده و خاکستر زیر فروش بوده و ما تا امروز این بحرانها را رفع نکردیم.
- بعد از سانحهای که برای رئیس جمهور اتفاق افتاد، به نظر میرسید که مقام اول سیاسی کشور تصمیم به تغییراتی دارند و براین اساس حلقه نامزدها گسترش پیدا کرد و آقای پزشکیان هم در آن حلقه قرار گرفت و توانست موفق شود.
- برای اینکه ایشان موفق شوند لازم است که حلقه کسانی که میتوانند به ایشان کمک کنند، یعنی حلقه خودیهای نظام کمی گسترش پیدا کند. اگر قرار است که همان آدمهای قبلی برای مدیریت برگردند، طبیعی است که نتیجه خوبی نمیگیریم.
- ما همواره در جمهوری اسلامی در این 45 سال، آدمهای بهتری برای اداره کشور داشتیم که از دولت دور ایستادند و درگیر نشدند. همون آدمهایی که باید بمانند و ورزش، سیاست و مجلس ایران را درست کنند، از ایران میروند.
- همه جای دنیا سعی میکنند که نخبهها را به کشور بازگردانند. شاید چون چینیها همه جای دنیا هستند، فکر کنید که میزان مهاجرت بالایی دارند اما چینیها بالاترین نرخ بازگشت از مهاجرت را دارند.
- نرخ مهاجرت ایرانیها با ترکیه مشابه است اما نرخ بازگشت از مهاجرت در ایران خیلی پایین است. نرخ بازگشت به ایران بسیاری از کشورها برای ایران زیر یک درصد است.
متن و ویدیو کامل گفتگو با حسین عبده تبریزی را در اینجا بخوانید.
نظرات