کد مطلب: ۴۶۵۰۵۷

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

متهم اصلی جان‌باختن کارمندان بانکی در دوره کرونا کیست؟

متهم اصلی جان‌باختن کارمندان بانکی در دوره کرونا کیست؟

کارمندان بانک‌ها از جمله بیشترین قربانیان ویروس کرونا هستند و برخی کارشناسان بی‌توجهی بانک مرکزی و شبکه بانکی به خدمات دیجیتال را عامل این موضوع می‌دانند.

سارا اسلامی: کارمندان بانک‌ها از جمله بیشترین قربانیان ویروس کرونا هستند و برخی کارشناسان بی‌توجهی بانک مرکزی و شبکه بانکی به خدمات دیجیتال را عامل این موضوع می‌دانند.

به گزارش تجارت‌نیوز ، در اسفند ماه و همزمان با آغاز روند رو به رشد شیوع بیماری کرونا در ایران، اعلام شد که کارمندان بانک‌ها پس از کادر درمان، بیشترین قربانی ویروس کرونا را داشته‌اند. اواخر اسفند ماه و زمانی که آمار جان‌باختگان این ویروس حدود 850 نفر بود، خبرگزاری ایرنا خبر داد که ۲.۴۶ درصد از این افراد را کارمندان شبکه بانکی تشکیل می‌دهند. این در حالی است که نسبت آنها به کل جمعیت کشور، تنها ۰.۲۴است.

عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در میانه ماه پایانی سال و زمانی که تعداد جان‌باختگان بانکی کرونا، به شش نفر رسیده بود، در پستی اینستاگرامی، آنها را «سربازان خط مقدم خدمت به مردم در شعب بانک‌های کشور» نامید. اما آیا راهی وجود داشت که کارمندان شبکه بانکی، به میدان جنگ با ویروس کرونا اعزام نشوند؟

آمار رو به رشد جان‌باختگان بانکی کرونا

بانک مرکزی از همان روزهای ابتدایی که ورود کرونا به کشور به صورت رسمی اعلام شد، تلاش کرد با تمهیداتی مراجعه حضوری به بانک‌ها را کاهش دهد. افزایش سقف برداشت‌ها و واریزها و تمدید تاریخ اعتبار کارت‌های بانکی از جمله تصمیمات نهاد رگولاتور بود.

با وجود این، آمار مبتلایان شبکه بانکی روند افزایشی خود را ادامه داد؛ به گونه‌ای که در 24 فروردین ماه اعلام شد سه هزار کارمند بانک به کرونا مبتلا شده‌اند و ۴۲ نفر از آنها جان باخته‌اند.

در روزهای بعد نیز اخبار از تعطیلی برخی شعب بانک‌ها در شهرهای مختلف به دلیل ابتلا همه یا بیشتر مدیران و کارمندان آنها به کرونا حکایت می‌کرد؛ این اتفاق از جمله در مشهد، گرگان و گنبدکاووس رخ داد.

اخیرا نیز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، بار دیگر بانک‌ها را به عنوان محیطی‌های بسته و پرتجمع، یکی از کانون‌های انتشار ویروس کرونا دانسته است؛ شرایطی که هم برای کارمندان و هم برای مشتریان بانکی خطرناک است. روز گذشته، شنبه 4 مرداد، آمار مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۲۸۸ هزار و ۸۳۹ نفر و مجموع جان باختگان این بیماری، به ۱۵ هزار و ۴۸۴ نفر رسید.

جای خالی امضای دیجیتال

برخی فعالان صنعت بانکداری معتقدند ضعف شبکه بانکی در ارائه خدمات غیرحضوری و دیجیتال و مقاومت بانک مرکزی در برابر ارائه مجوزهای لازم در این حوزه، عامل اصلی آمار بالای ابتلا به کرونا در میان کارمندان بانک‌های کشور است. به اعتقاد علیرضا بزرگمهری، کارشناس حوزه پرداخت نیز بی‌توجهی به فرایندهای بانکداری دیجیتال، «تاثیر بسیار زیادی» بر این امر داشته است.

نائب رئیس انجمن شرکت‌‌های نرم‌افزاری (آشنا)، در گفتگو با تجارت‌نیوز افزود: شبکه بانکی غیر از روبان بریدن و تبلیغات در حوزه بانکداری دیجیتال، به شدت از روندهای روز دنیا عقب است.

بزرگمهری، با اشاره به اینکه اکنون بخش زیادی از خدمات بانکی، باید به صورت حضوری در بانک‌ها انجام شود، افزود: یکی از موانع اصلی برای ارائه خدمات غیرحضوری، تردید بانک مرکزی در پذیرش امضای دیجیتال است.

وی ادامه داد: زمانی که موضوع کارت ملی هوشمند در ایران مطرح شد، فعالان صنعت بانکداری و پرداخت امیدوار شدند که مساله امضای دیجیتال نیز حل می‌شود، همانگونه که برای مثال در ترکیه این امر رخ داده است. اما متاسفانه به دلیل طراحی بسیار نامناسب کارت‌های ملی هوشمند، امکان امضای دیجیتال از طریق آنها فراهم نشد.

مواضع سخت‌گیرانه، سنتی و منسوخ بانک مرکزی

دبیر انجمن آشنا گفت: قانون‌گذار نیز برای حل این مشکل فکر زیادی نکرده است. البته در مدت اخیر، بحث صحت‌سنجی امضای از راه دور عملیاتی شد، اما متاسفانه مواضع بانک مرکزی در این موارد بسیار سخت‌گیرانه، سنتی و منسوخ است؛ در نتیجه عملیاتی کردن خدمات بانکداری دیجیتال به سختی امکان‌پذیر می‌شود.

بزرگمهری تاکید کرد: اگر مباحث مروبط به امضای دیجیتال عملیاتی شود، بخش زیادی از بهانه بانک‌ها برای انتقال خدمات خود به بستر بانکداری دیجیتال از میان می‌رود.

همه خدمات بانکی را می‌توان غیرحضوری ارائه داد

مدیر عامل شرکت پرشیافاوا گسترش گفت: بانک‌ها اراده لازم را نیز برای دیجیتالی کردن آن دسته از خدمات خود که بی‌نیاز از امضای دیجیتال است ندارند.

وی افرود: همه خدمات بانکی از جمله افتتاح حساب و پرداخت تسهیلات، قابلیت ارائه بر بستر دیجیتال را دارند. در ایران فقط بخش پرداخت در بستر آنلاین و الکترونیک ارائه می‌شود؛ در حالی که در دنیا اینگونه است که فرایندهای مختلف ارائه خدمات احصاء و گام به گام آنها از نظر امکان ارائه به صورت دیجیتال بررسی می‌شوند.

به گفته بزرگمهری، در ایران چند خدمت ساده هدف گرفته شده‌اند و مدام در بانک‌های مختلف تکرار می‌شوند.

نبود زیرساخت‌های لازم برای ارائه خدمات دیجیتال

این کارشناس حوزه پرداخت با اشاره به نبود زیرساخت‌های لازم برای تحول دیجیتال در شبکه بانکی کشور بیان کرد: از جمله مهم‌ترین بایدهای این حوزه، «آمنی‌چنل» است. این مفهوم، به معنای ارائه همه خدمات سازمان، در طول کانال‌های مختلف، به صورت یکپارچه است؛ به گونه‌ای که کاربر با یک نام کاربری و رمز ورود، خدمات مورد نیاز خود را از کانال‌های مختلف اما در یک بستر دریافت کند. او ممکن است بخشی از خدمات را از اینترنت بانک و بخشی دیگر را از موبایل بانک بگیرد.

بزرگمهری ادامه داد: اکنون برخی از ارائه‌دهندگان خدمات در ایران کانال‌های چندگانه یا مولتی‌چنل‌های خود را به عنوان آمنی‌چنل عرضه می‌کنند. بانک‌ها متاسفانه به دلیل ناآگاهی، فاصله زیادی تا امکان ارائه چنین خدمتی دارند و بسترهای لازم را فراهم نکرده‌اند.

اهمیت بانکداری باز

وی دومین زیرساخت مهم برای ارائه تحول دیجیتال را ارائه خدمات مبتنی بر «بانکداری باز» دانست و افزود: سومین مورد مهم، پلتفرم مدیریت گردش کار است. بانک‌ها در بانکداری دیجیتال، نه به صورت وظیفه‌گرا که به شکل فرایندی عمل می‌کنند؛ به همین دلیل آنها به موتور گردش فرایند نیز نیاز دارند.

این کارشناس حوزه پرداخت، تاکید کرد: به نظر نمی‌رسد این سه زیرساخت به همراه هم، در هیچ بانک ایرانی پیاده‌سازی شده باشد؛ در حالی که حتی وجود بخشی از آنها، باعث می‌شود فرایند دیجیتال‌سازی به صورت ناقص اجرایی شود.

به گفته بزرگمهری، به بانک‌ها در شرایط کنونی ایران و جهان، ناچارند این زیرساخت‌ها را فراهم کنند؛ در غیر این صورت با مشکلات زیادی مواجه می‌شوند.

آخرین اخبار حوزه استارتاپ را در صفحه اختصاصی استارتاپ تجارت‌نیوز دنبال کنید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.