فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۹۵۴۹۴۱

هادی میرعلمی، کارشناس بازار سرمایه، در گفت‌وگو با «تجارت‌نیوز»:

اقدام دولت پزشکیان در حذف ارز نیمایی جسورانه بود/ نقطه عطف بازار سرمایه در گرو حرکت به سمت ارز تک نرخی است

اقدام دولت پزشکیان در حذف ارز نیمایی جسورانه بود/ نقطه عطف بازار سرمایه در گرو حرکت به سمت ارز تک نرخی است

خرید و فروش ارز صادرکنندگان در بازار توافقی از روز گذشته آغاز شده است. شروع این معاملات که نوید واقعی‌تر شدن قیمت ارز شرکت‌ها و اثر مثبت آن در صورت‌های مالی آنها را می‌دهد، بازار سهام را در روز گذشته صعودی کرد. در همین راستا، هادی میرعلمی، کارشناس بازار سرمایه، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز پیامدهای افزایش نرخ دلار شرکت‌های صادراتی و اثر آن بر بورس را توضیح داده و سناریوهای پیش روی بازار سهام را بررسی کرده است.

به گزارش تجارت نیوز،

طبق مصوبه بانک مرکزی، صادرکنندگان موظف شده‌اند ارز حاصل از صادرات محصولات خود را به جای سامانه نیما در سامانه معاملات توافقی ارز به فروش برسانند. گفتنی است این معاملات از روز گذشته (شنبه 24 آذر) آغاز شده است که در جریان آن، دلار با رقم ۵۹ هزار و ۶۴۷ تومان کشف قیمت شد.

گفتنی است، بر اساس این مصوبه، صنایع پتروشیمی، پالایشی، فولادی، فلزات اساسی رنگین و فرآورده‌های نفتی نیز موظف شده‌اند از یکم بهمن‌ سال جاری ارز حاصل از صادرات خود را در سامانه توافقی به فروش برسانند.

همان‌گونه که روز گذشته هم بازار اثبات کرد، قیمت دلار با رقمی بالاتر از ارقام اعلامی دولت کشف شد و امید آن می‌رود که روز به روز به قیمت واقعی نزدیک‌تر شود. کارشناسان معتقدند افزایش قیمت فروش دلار شرکت‌های صادراتی سبب افزایش سودسازی برای صنایع می‌شود که تاثیر مستقیمی نیز بر بازار سرمایه خواهد گذاشت.

حذف ارز نیمایی سبب ایجاد تحولات خوبی در اقتصاد ایران خواهد شد

هادی میرعلمی، کارشناس بازار سرمایه، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز درباره تاثیر مصوبه افزایش نرخ دلار شرکت‌های صادراتی بر بورس توضیح داد: «در این روزها شاهد سیاست‌های جسورانه پیاپی از سمت عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد و دولت پزشکیان هستیم و به‌تازگی هم خبر مربوط به حذف دلار سامانه نیمایی و جایگزین شدن سامانه ارز توافقی با آن اعلام شد.»

این کارشناس بازار سرمایه تشریح کرد: «سیاست‌گذاری کشور در حال حرکت به سوی تک نرخی شدن ارز است و باید به برخی از موضوعات مهم توجه داشت. به هر حال جایگزینی دلار توافقی با دلار نیمایی، تغییر بسیار بزرگی در ساختار ارزی کشور محسوب می‌شود. به واسطه این اتفاق بسیاری از رانت‌های میان این دو ارز حذف خواهد شد و تحولات خوبی در چشم‌انداز اقتصاد کشور ایجاد خواهد کرد.»

سودآوری صنایع پتروشیمی و فولادی از افزایش نرخ ارز شرکت‌ها بیشترین تاثیر را می‌پذیرد

میرعلمی ادامه داد: «پنج ‌صنعت صادرکننده از اول بهمن ماه می‌توانند ارزهای حاصل از صادرات خود را در سامانه توافقی معامله کنند، که باعث افزایش درآمد ریالی این صنایع به دلیل افزایش نرخ فروش ارز معاملاتی می‌شود.»

این کارشناس بازار سرمایه گفت: «تغییر نرخ ارز شرکت‌ها باعث افزایش سودآوری به‌ویژه در صنعت پتروشیمی و فولادی خواهد شد که تاثیر مستقیمی بر کلیت بازار سرمایه، ورود نقدینگی و شادابی بازار دارد.»

در صورتی که قیمت خودرو به تناسب رشد قیمت دلار توافقی بالا نرود، زیان انباشته خودروسازان بیشتر می‌شود

میرعلمی تصریح کرد: «البته شرکت‌های وارداتی از جمله خودروسازی، مواد اولیه مورد نیاز خود را در گذشته با دلار نیمایی خرید می‌کردند و در شرایط فعلی مجبورند با قیمت دلار بالاتری تهیه کنند. چنانچه افزایش نرخی به تناسب رشد قیمت دلار توافقی در محصولات‌شان صورت نگیرد، سبب ساخت زیان انباشته بیشتری برای این صنعت خواهد شد.»

افزایش تورم، اصلی‌ترین نگرانی در خصوص حرکت به سمت ارز تک نرخی است

این کارشناس بازار سرمایه گفت: «یکی از اصلی‌ترین نگرانی‌های موجود برای کشور، تاثیرگذاری تک نرخی شدن ارز بر تورم است و باید سامانه توافقی و  ارز تک نرخی در آینده به صورت شفاف و دقیق تشریح شود.»

میرعلمی افزود: «کالاهای اساسی احتمالاً به سمت تک نرخی شدن ارز حرکت نخواهند کرد، اما در کلیت اقتصاد از آنجا که برخی از شرکت‌ها با قیمت دلار نیمایی مواد مورد نیاز خود را تهیه می‌کردند، در شرایط فعلی به دلیل افزایش نرخ قیمت دلار موجب افزایش نرخ بهای تمام‌شده خواهد شد. در نتیجه تورم بیش از حد انتظار حاکم خواهد شد.»

این کارشناس بازار سرمایه گفت: «بسیاری از افراد می‌گویند تک نرخی شدن ارز به دلیل اینکه در شرایط فعلی تمامی کالاها با دلار آزاد مبادله می‌شود و از طریق دلار نیمایی میزان رانت افزایش می‌یابد، اقدام درستی است. البته معتقدم که این‌گونه نیست و با حذف ارز نیمایی افزایش قیمت روی بسیاری از کالاهای اساسی خواهیم داشت و محرک تورم است.»

حرکت به سوی ارز تک نرخی نقطه عطفی برای بازار سرمایه است

میرعلمی تصریح کرد: «افزایش تورم سبب افزایش انتظارات تورمی و داغ شدن بازارها خواهد شد، اما اگر راهکارهای جلوگیری و کنترل تورم اندیشیده شود، باید گفت دولت پزشکیان و وزیر اقتصاد کار جسورانه و مهمی را ایفا کرده است. چراکه اکثر دولت‌ها در دوره اول خود سعی در پیش‌‌ گرفتن سیاست‌های انقباضی برای جلوگیری از تورم و جلب رضایت عمومی دارند.»

این کارشناس بازار سرمایه در پایان گفت: «حرکت به سمت تک‌ نرخی شدن ارز، نقطه عطفی برای بازار سرمایه است و چنانچه اصولی انجام شود، برای کلیت اقتصاد مفید خواهد بود.»

گزارش‌های بیشتر را در صفحه بازار سرمایه بخوانید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.