حسین عبده تبریزی، اقتصاددان و مشاور اقتصادی پزشکیان در برنامه مقتصاد تجارت‌نیوز:

بهبودها نمی‌تواند خیلی عمده باشد

بیش از ۱۰۰ روز از روی کارآمدن دولت پزشکیان می‌گذرد و روند روبه‌رشد قیمت‌ها همچنان ادامه دارد اما سئوال اساسی اینجاست که اقتصاد ایران در پایان دولت پزشکیان چه شرایطی خواهد داشت؟

به گزارش تجارت نیوز،

یک اقتصاددان عقیده دارد که بهبودها در دولت پزشکیان نمی‌تواند خیلی عمده باشد.

حسین عبده تبریزی، اقتصاددان: 

  • خیلی طبیعی است که به عملکرد عاقلانه ارکان دولت و در کل حاکمیت برمی‌گردد. این بهبودها خیلی نمی‌تواند عمده باشد؛ چون مشکلات خیلی زیاد است و منابع بسیار محدود است. آقای رئیس جمهور هم اخیرا گفتند که بالاخره برای این داستان‌ها پول نیست.
  • فعلا آسان‌ترین کار انتخاب شد که پولی از صندوق بگیرند. کار سخت این است که خلق پولی از آن کنیم و چیزی از آن بگیریم وگرنه ما پول صندوق را که می‌گیریم، سرمایه‌گذاری نمی‌شود. ظاهرا حقوق‌ها را پرداخت کردیم اما باطنا این اتفاقی که می‌افتد سرمایه‌گذاری نمی‌شود.
  • همین من که الان حقوقم را گرفته‌ام، نمی‌توانم بچه‌ام را سر کار بگذارم؛ چون آن سرمایه‌گذاری صورت نمی‌گیرد. این است که دولت باید آن مسیر سخت‌تر را برود و دیگر نمی‌تواند به رهبری مراجعه کرده و از او سهمی از صندوق بخواهد که آن‌جا هم پول زیادی وجود ندارد. یعنی دیگر نفت و گاز اضافی نداریم که فروخته و در آن حوزه‌ها سرمایه‌گذاری کنیم که درآمد ایجاد شود.
  • همان‌طور که در یکی از سوالات قبلی گفتیم، اگر نتوانیم این کار را بکنیم، نفت و گاز زیر زمین باقی مانده و موقعی استخراج خواهیم کرد که احتمالا برای آن بازاری نداریم یا مالیات کربن خیلی زیاد است. یعنی در سطح دنیا به ما اجازه نخواهند داد که این‌ها را بیاوریم و بفروشیم.
  • بنابراین می‌بینید که برای کوتاه‌مدت نفت شل آمده و آمریکایی‌ها در این حوزه هستند؛ چون می‌دانند که این نوع استفاده از هیدروکربن دوره‌ خیلی کوتاهی دارد و آن‌ها دارند از این دوره کوتاه استفاده می‌کنند. یا قطبی شدن برای صادرات نفت و گاز، در حالی که قبلا واردکننده بودند به خاطر بحث محیط زیست، الان امکان دارد که از اینور ما نتوانیم بفروشیم.
  • حالا بعضی از استدلالات غلط هم هست که می‌گویند خام‌فروشی نکنید که متوجه نیستند آن چیزی که مقام اول کشور برای خام فروشی گفته در مورد آن‌جایی است که زنجیره ارزشی طولانی دارد و می‌گوید که در حوزه زنجیره ارزش‌ها خام فروشی نکنید وگرنه عقل سلیم می‌گوید که اگر ما نفت و گاز داشته باشیم، باید بفروشیم؛ چون چند سال دیگر ممکن است برای ما مشکلاتی ایجاد شود و رقبا، یعنی کسانی که با ما در حوزه گاز مخزن مشترک دارند، استخراج می‌کنند و می‌فروشند و ما نشستیم و به این حوزه نگاه می‌کنیم.
  • من آدم خیلی امیدواری هستم و همیشه گرایش به این دارم که مثبت فکر کنم ولی واقعیت است که افزایش بهبودهای خیلی بزرگ در گرو اتفاقات بزرگ است. شاید از دل آن اتفاقات بزرگ در بیاید.

متن و ویدیو کامل گفتگو با حسین عبده تبریزی را اینجا بخوانید. 

 

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

اینفوگرافی