دردسرهای سمساریهای مجازی برای مردم!
با گستردهتر شدن فضای مجازی و نفوذ مضاعف آن در زندگی مردم، دامنه تقاضاها با افزایش هر چه بیشتری همراه شده و به موازات آن شاهد تشدید ضریب کلاهبرداریها از این فضا هستیم.
گسترش و نفوذ فضای مجازی و ضریب استفاده هر چه بیشتر عموم مردم از اینترنت از واقعیتهایی است که در طول سالیان اخیر انکار آن ممکن نیست، به واقع کمتر کسی را میتوان یافت که خود را بیبهره از این فضا تصور کند، حتی زندگی اقشار سنتی و کم سواد جامعه نیز به این فضا گره خورده و تمامی موارد فوق، موید این حقیقت کتمان ناپذیر است که مستثنی کردن فضای مجازی از زندگیِ مردمِ جامعه امری نزدیک به محال است، در این میان گرایش جوانان و نوجوانان و اقشار تحصیلکرده جامعه بیش از دیگر طیفها به فضای اشاره شده قابل احساس است.
به گزارش تجارتنیوز ، یکی از حوزههایی که بخشی از مردم بواسطه آن به تامین اقلام و کالاهای مورد نیاز خود اقدام میکنند به سایتهایی معطوف میشود که به فروش و عرضه محصولات کارکرده و دست دوم مبادرت میورزند، سایتهایی که به نوعی در قالب همان سمساریهای قدیم فعالیت میکنند.
کم نیستند افراد و گروههایی که معتقدند اساسا برای تامین کالای مورد نیاز خویش، بهترین گزینه به اقلام دست دوم معطوف میشود، محصولاتی که اُفت قیمت مرسوم را تجربه کردهاند و خرید و تهیه آن با حداقلها، ممکن میشود.
در این شرایط، سمساریهای مجازی، گزینهای مناسب و مطلوب برای خرید و تهیه چنین اقلامی به شمار میروند، بستری که انواع و اقسام کالاها، با قیمتها و تنوع گوناگون به نمایش گذاشته میشود و تنها با چند کلیک میتوان لیست این محصولات را مشاهده کرد.
برخی از این سایتها با فعالیت غیر مجاز خود باعث بروز مشکلات و دردسرهای عدیدهای برای مخاطبان و متقاضیان خرید کالاهای دست دوم میشوند، سخن از کلاهبرداری هایی است که توسط برخی از سایتهای غیر مجاز و با عاملیت افراد و گروههای گرداننده این وب سایتها انجام میپذیرد.
سیروس خاوندی، کارشناس آی تی در استان البرز، در تشریح راهکارهای جلوگیری از کلاهبرداری این افراد و گروهها، بیان کرد: نخستین موضوع حائز اهمیت به این امر معطوف میشود که افراد متقاضی خرید کالا از سایتهای مجازی، به مجاز و قانونی بودن فعالیت وب سایتهای مذکور توجه کنند.
وی افزود: موضوع بعدی به این امر باز میگردد که خریداران کالاهای دست دوم به نحوی برنامه ریزی کنند که امکان مواجهه حضوری با عرضه کنندگان این محصولات قبل از پرداخت مبلغ مقرر فراهم شود.
خاوندی، بیان کرد: دریافت رسید مبلغ دریافت شده، به عنوان مدرکی مستند از دیگر الزاماتی است که باید در معاملات اینچنینی مد نظر قرار گیرد اما بازهم در نهایت تاکید میشود بهترین و مطمئنترین راهکار برای پیشگیری از سوءاستفادههای این چنینی، به خرید از سایتهای مجاز معطوف میشود.
نیم نگاهی به کسادیِ بازار سمساریهای سنتی
آثار و تبعات فعالیت سمساریهای مجازی، صرفا به ظهور و بروز برخی سوءاستفادهها و کلاهبرداری ها خلاصه نمیشود، نارسایی بعدی به کسادی بازار سمساریهای سنتی باز میگردد که به نوعی میتوان آن را ناشی از تعارض میان سنت و مدرنیته قلمداد نمود که راه گریزی از آن وجود ندارد و به نوعی اجتناب ناپذیر محسوب میشود اما فارغ از منطقی یا غیر منطقی بودن این امر یا طبیعی یا غیرطبیعی بودن آن، به هر ترتیب ظهور و بروز سمساریهای مجازی بصورت ملموسی کسب و کار سمساریهای سنتی را تضعیف و تحت الشعاع قرار داده است.
حمدالله یوزباشی، یکی از فعالان این عرصه در استان البرز در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در تشریحِ تضعیف کاری این صنف، بیان کرد: سطح رونق و معیشت سمساریهای سنتی بسیار تنزل پیدا کرده و این موضوعی نیست که صرفا مختص به استان البرز باشد، بلکه در بسیاری از مناطق دیگر کشور نیز شاهد این عارضه میباشیم.
وی افزود: بخشی از این نارسایی، ریشه در رکود حاکم بر بازار دارد که تمامی مشاغل را گرفتار ساخته و به تبع صنف سمساری نیز مستثنی از این وضعیت ناخوشایند و غیر قابل تحمل نیست.
یوزباشی، بیان کرد: بخش قابل توجهی از مردم به این واقعیت اشراف دارند که در صورت فروش کالاها و اقلام خویش باید به خرید و تهیه کالاها و محصولات آکبند و نو مبادرت ورزند و با عنایت به وضعیت موجود اقتصادی چنین امکانی برای بسیاری از مردم وجود ندارد و حداقل اینکه تحقق آن بسیار سخت و دشوار خواهد بود.
این فعال در رسته سمساری در ادامه گفت: با چنین اوصافی، طبیعی است که عمده مردم و حداقل افرادی که در رده اقشارِ ضعیف و متوسط جامعه قرار دارند چنین روش و رویکردی را اتخاذ نکنند و با همین کالاها و محصولاتی که در گذشته تهیه و خریداری کردهاند گذران کنند و جز در مواردی که امکان استفاده از چنین محصولاتی بطور واقعی امکان پذیر نباشد به تعویض یا تغییر آن مبادرت نورزند.
توافق با روزنامهها در خصوص اِعمال ملاحظات لازم در چاپ آگهی فروش
یکی از مشکلاتی که پیش از این باعث بروز سوء استفادههایی از سوی افراد سودجو در عرصه به اصطلاح فعالیت سمساریهای غیرمجاز میشد به چاپ آگهیها در روزنامهها باز میگشت.
به واقع، بخش قابل توجهی از مردم، انتشار آگهی در روزنامههای مجاز و با هویت را موید سلامت اخلاق و وثوق کاری و فعالیت سفارش دهندگان این آگهیها تصور میکردند که همین ذهنیت نادرست موجب کلاهبرداری و سوءاستفاده سفارش دهندگان این آگهیها از مخاطبان میشد.
چندی پیش، داوود عبدالهی، رئیس اتحادیه سمساران و امانتفروشان از حل و فصل این معضل با اتخاذ تدابیر پیشبینی شده خبر داد.
وی در این خصوص عنوان کرد: طی نشستی که با روزنامهها داشتیم، مقرر شد چاپ آگهی، صرفا از سوی افرادی مورد قبول قرار گیرد که از اتحادیه، نامه و مجوز مربوطه را اخذ کرده باشند.
اقدامی سازنده که یقینا به تدریج ثمرات و نتایج سازنده آن، بیش از پیش ملموس و مسجل خواهد شد، اما آنچه که به موازات این امر ضروری به نظر میرسد به رونق بازار و اقتصاد کشور معطوف میشود که امید است در سال 97، با تحولی جدی همراه شود، در غیر این صورت با جاری و ساری بودن وضعیت موجود (رکود) عمیقتر شدن مشکلات اقتصادی رستهها و صنوف گوناگون، دور از ذهن نخواهد بود.
منبع: باشگاه خبرنگاران
نظرات