فناوری نانو راهگشای معضل بیکاری
سعیدی گفت: یکی از اهداف بزرگ ما در حوزه نانو صادرات است و نباید صرفا خودمان را به فروش داخلی محدود کنیم، زیرا ما به دنبال ارزآوری و مبارزه با خامفروشی هستیم.
مالک سعیدی مدیر کریدور صادرات محصولات دانش بنیان و معاون سازمان نانوفناوری در خصوص توسعه، پیشرفت و آبادانی جمهوری اسلامی ایران بعد از انقلاب اسلامی در حوزه نانو فناوری، اظهار کرد: ستاد نانو در سال ۸۲ شکل گرفت که هدف آن توسعه فناوری نانو در سطح کشور بود و از سال ۸۴ تا ۹۴، ۱۰ ساله اول ستاد نانو تحت عنوان یک سند بوده و تمام سعی برپیشرفت اقدامات در این حوزه بوده است.
به گزارش تجارتنیوز ، وی افزود: در این ۱۰ سال بیش از ۳۰ هزار محقق در زمینه فناوری نانو تربیت شدند و بیش از ۵۵۰ هزار دانش آموز در سراسر کشور در زمینه نانو آموزش دیدند و تخصص نسبی در این زمینه به دست آوردند.
معاون سازمان نانوفناوری با بیان اینکه رتبه ایران در زمینه تولید علم فناوری نانو در دنیا به رده چهارم رسیده است، گفت: یکی از مزیتهای رقابتی که ما در این حوزه داشتیم با کمی تاخیر نسبت به دنیا بعد از تئوریهایی در این زمینه شکل گرفت، ایران توانست به حوزه علم فناوری نانو ورود پیدا کند.
سعیدی ادامه داد: استانهای مختلف به طور مستقل در بحث صادرات در حوزه فناوری نانو و دانشبنیان فعالیت میکنند و صادرات از کانال خاصی صورت نمیگیرد اگرچه ستاد نانو به شکل تسهیلگر و حمایت کننده وارد عمل شده اما صرفاً وارد بحث صادرات نمیشود.
مدیر کریدور صادرات محصولات دانش بنیان بیان کرد: کارگروه ترویج در ستاد نانو تلاش کرده است در اکثر استانها نمایندگانی که وظیفه ترویج فناوری نانو را دارند تربیت و به صورت بومی در آن استانها مستقر کند.
وی گفت: یکی از اهداف بزرگ ما در این حوزه صادرات است اگرچه در داخل نیز بازار ۸۰ میلیونی در اختیار ماست، اما ما نباید صرفاً خودمان را به فروش داخلی محدود کنیم زیرا ما به دنبال ارزآوری و مبارزه با خام فروشی هستیم.
سعیدی در خصوص علت ثبت اختراعات در خارج از کشور تصریح کرد: یکی از دلایل این امر این است که وقتی محصولی به خارج از کشور صادر میشود در آنجا از آن محصول کپی برداری صورت نگیرد و به راحتی توسط یک شرکت خارجی تولید نشود.
معاون سازمان نانوفناوری در خصوص میزان صادرات گفت: به بیش از ۴۷ کشور دنیا صادرات مشخص انجام شده است اما مسئلهای که در خصوص شرکتهای دانشبنیان وجود دارد، اکثر افرادی که در این شرکتها از نظر فنی مسلط به امور هستند و تولید محصولات دانشی را انجام میدهند در بسیاری از اوقات در صادرات به مشکل بر میخورند به دلیل اینکه به اصول صادرات و بازرگانی اشراف ندارند.
وی بیان کرد: بین شرکتهای صنعتی و نوپا در حوزه فناوری نانو در حال حاضر بیش از ۱۵۰ شرکت صنعتی داریم که در بخشهای مختلف این حوزه فعالیت میکنند و بیش از ۲۵۰ شرکت نیز نوپا هستند و هنوز قادر به صادرات محصولاتشان نیستند اما در دسته نانومواد، تجهیزات، بحثهای سلامت و دارویی برخی شرکتها صادرات خوبی دارند.
سعیدی در ادامه در خصوص آینده حوزه فناوری نانوافزود: تا یک جای مشخصی ستاد نانو از مقالات و تولید علم حمایت کرد و موجب شد فناوری نانو به جایگاه قابل توجهی در کشور دست پیدا کند و بعد از آن به گونهای برنامه ریزی شد تا این فناوری در صنعت رسوخ پیدا کند.
معاون سازمان نانوفناوری تصریح کرد: فناوری نانو در اکثریت حوزهها کاربرد زیادی دارد و بسیاری از محصولات نیز به تولید انبوه رسیده و مردم از آنها استفاده میکنند.
به عنوان مثال کاشیهای که خاصیت آنتی باکتریال دارند و شیشههایی که خاصیت ضد لک دارند وچندین دارو در حوزه بهبود سرطان مجوز گرفته و استفاده میشود. در حوزه نساجی نیز محصولات خوبی تولید شده و همچنین فناوری نانو در حوزه پلیمرها کاربرد بسیار زیادی دارد.
وی اظهار کرد: شرکتهای داخلی ما باید انتقال فناوری را یکی از مصادیق صادرات درنظر بگیرند، در این امر شاید محصولی صادر نشود اما با فروش دانش یا با اعطای حق بره برداری در آن کشورها به نحوی فناوریشان را برای مدت و محدوده جغرافیایی مشخص در قبال مبالغ معین منتقل کنند.
سعیدی در خصوص نقش فناوری نانو در ایجاد اشتغال در کشور گفت: به عقیده بنده در بحث اشتغال ستاد نانو کارهای خوبی انجام داده است و همچنین چشم اندازی که ستاد نانو برای خودش در نظر گرفته مربوط به تولید ثروت است که در این راستا موجب افزایش کیفیت زندگی مردم شود.
معاون سازمان نانوفناوری تاکید کرد: در بحث صادرات با ورود ارز به داخل کشور نیز شرایط تامین مالی تسهیل میشود و لذا این امر نیز میتواند در بحث اشتغال نیز راهگشا باشد و همچنین خرید محصولات داخلی توسط مردم نیز اشتغالزایی را افزایش خواهد داد و باعث بهبود شرکتهای فعال در زمینه نانو میشود.
منبع: رادیو گفتوگو
نظرات