اولویت اصلی کشور در سال آینده چیست؟
ایران در حالی سال 1396 را به پایان میبرد که آخر هفته گذشته مرکز آمار ایران رشد اقتصادی 9 ماهه امسال کشور را بدون نفت 4.7 و با نفت 4.4 اعلام کرد.
پیشبینی مرکز پژوهشهای مجلس از رشد اقتصادی کل سال جاری هم حدود 4.4 خواهد بود؛ اما این رشد اقتصادی مثبت به مفهوم واقعی نشانهای امیدوارکننده برای اقتصاد ایران در سال آینده نخواهد بود؛ زیرا کارشناسان اقتصادی و فعالان بخش خصوصی معتقدند دولت و اقتصاد ایران سال سختی را در پیش دارد.
به گزارش تجارتنیوز ، اگر چه رشد اقتصادی در سال جاری مثبت بوده است و آخرین تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی (که مربوط به بهمن ماه است) همچنان تکرقمی و 9.9 درصد بوده است ولی شاخصهای اقتصادی بسیاری وجود دارند که نشانه امید اقتصادی را در سال آینده در خود ندارند و حتی دستاوردهای دولت در رشد اقتصادی و تورم تکرقمی را که در دوسال گذشته حفظ شده بود، به شدت تهدید میکنند.
چالشهای اقتصادی که مهمترین آنها را باید: رشد بیکاری به خصوص بیکاری تحصیلکردگان، مشکلاتی ارزی و نوسانات بازار، چالشهای مالی و نظام بانکی، کسری بودجه دولتی و بودجههای عمرانی، بدهیهای دولت به بخش خصوصی و نظام بانکی، فساد اقتصادی، مشکلات صندوقهای بازنشستگی، کمبود نقدینگی واحدهای تولیدی و کسری بودجه برای پرداخت حقوق کارگران، نبود روابط بانکی بینالمللی و فشارهای آمریکا بر کشورهای دیگر برای کاهش ارتباطات اقتصادی با کشورمان و تهدید به خروج از برجام دانست.
چالشهای جدی که به نظر میرسد دولت مردان به خصوص مردان اقتصادی دولت باید برنامه ریزی جدی برای آنها داشته باشند؛ مشکلاتی که اگر برای آنها از همین حالا سیاستگذاری های دقیقی صورت نگیرد ممکن است دولت را با شرایط سختی رو به رو کند.
در کنار این چالشهای اقتصادی دولت در حال حاضر با شرایط سخت دیگری هم رو به رو است و آن کاهش شدید امید اجتماعی، اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی است؛ که به نوعی میتوان آنها را ابرچالش های اصلی کنونی کشور نامید زیرا این یک واقعیت است که حل مشکلات اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و… در هر کشوری زمان بر خواهد بود و آن چه باعث میشود مردم با دولتها برای حل این مشکلات همراهی و همکاری داشته باشند، امید اجتماعی، اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی است.
به اعتقاد کارشناسان ترمیم این سه، اولویتهای اصلی است که هم اکنون دولت باید در راس امور قرار دهد؛ نکاتی که حتی مسعود نیلی یکی از تئوریسینهای اقتصادی دولت روحانی در 5 سال گذشته هم بر آن تاکیید دارد؛ او در گفت و گویی با روزنامه ایران با اشاره به اینکه مردم در طبقات اجتماعی مختلف با سرخوردگیهایی مواجه شدهاند، گفته است: اکنون بازسازی امید و اعتماد مردم به آینده حتی از کاهش تورم و افزایش صادرات و هر مولفه دیگری مهمتر است.
اگر از مردم راجع به آینده نظر سنجی کنند، چند نفر با روحیه خیلی مثبت می گویند: ما می دانیم به جلو میرویم، هرچند الان مشکل داریم؟
او همچنین در این مصاحبه گفته است: همه در یک کشتی نشستهایم و اگر این کشتی غرق شود، همه ضرر میکنند.
جملهای نشان میدهد از نظر او که دستار اقتصادی رئیسجمهور هم هست احیای امید اجتماعی و بازسازی اعتماد عمومی و سرمایههای اجتماعی مهمترین گامی است که دولت باید در سال آینده بردارد؛ موضوعاتی که باعث میشود مردم با دولت و مسئولان برای حل چالشهای کشور همراهی داشته باشند.
منبع: خبرآنلاین
نظرات