فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۳۰۱۰۳۵

مروری بر روزنامه‌های ‌یک‌شنبه ۲۵ شهریور ماه سال ۱۳۹۷

چرا ایران ونزوئلا نمی‌شود؟

چرا ایران ونزوئلا نمی‌شود؟

آفتاب یزد از دروغ یارانه یک میلیون تومانی روایت می‌کند. دنیای اقتصاد متهمان تصاحب سهم نفتی ایران را معرفی می‌کند. قانون رشد این روزهای بازار سرمایه را بی‌اثر می‌داند و در نهایت بهار در گفتگو با کارشناسان از چرایی ونزوئلایی نشدن اقتصاد ایران سخن می‌گوید.

محمود احمدی‌نژاد این روزها همچون گذشته درگیر سفرهای استانی است. سفرهایی که گاه با انتقاداتی از طرف سایرین روبرو بوده است.

به گزارش تجارت‌نیوز ، احمدی‌نژاد در یکی از آخرین سفرهای استانی خود به کرج گفته است که اگر طرح هدفمندی یارانه‌ها را درست اجرا می‌کردند، اکنون می‌شد به هر ایرانی یک میلیون تومان پرداخت کرد.

روزنامه آفتاب یزد صبح امروز با انتقاد از این صحبت‌های احمدی‌نژاد، آن را « موج‌سواری جدید احمدی‌نژاد با دروغ یارانه یک میلیون تومانی » دانسته است.

اما اگر از یارانه یک میلیون تومانی بگذریم، روزنامه بهار در گفتگو با کارشناسان به این موضوع پرداخته که « چرا ایران، ونزوئلا نمی‌شود ». این روزنامه در گزارش خود به نقل از محمد واعظ، استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان می‌نویسد: هر چند افزایش شدید نرخ ارز در هفته گذشته و گرانی برخی کالاها در ایران، شباهت‌هایی را با اقتصاد ونزوئلا ایجاد کرده است، اما این شواهد نمی‌تواند موجب ونزوئلایی شــدن اقتصــاد ایران شــود، زیرا ســاختارهای این دو اقتصاد هر چند از جهاتی مشــابه، امــا از جهات بیشتری متفاوت هستند.

واعظ با ذکر مثالی در مورد تفاوت‌های اقتصاد ایران و ونزوئلا می‎‌گوید: اقتصاد ایران اکنــون برخوردار از درآمد صادراتی چند 10 میلیارد دلاری است که اقتصاد ونزوئلا فاقد این درآمدها است.

اما سیامک قاسمی دیگر کارشناس اقتصادی هر چند پیش‌بینی می‌کند که اقتصاد ایران ممکن است در نیمه دوم امسال تورم 50 درصدی یا حتی بیشتر را تجریه کند، اما در مورد امکان ونزوئلایی شدن می‌گوید: رشــد پایه پولــی و نقدینگــی در ایران با آنکه در ســال‌های گذشــته بالاتر از ظرفیت‌های پولــی اقتصاد ایــران بوده اما هرگز در اندازه کشــوری مثل ونزوئلا نبوده است. رشد نقدینگی ماهانه به طور متوســط ٢درصدی ایران قابــل قیاس با رشد نقدینگی ماهانه به طور متوسط 60 درصدی ونزوئلا نیست.

با این حال، محمد خوش‌چهره دیگر کارشناس اقتصادی تا حدودی نظر متفاوتی دارد و می‌گوید: اگر دولت و فراتر از آن نظام سیاسی و شورای عالی امنیت به درستی و به صورت علمی و دقیق به این مســاله ورود نکنند و راه‌حل عالمانــه و حکیمانه برای ایــن اتفاق پید نشــود، همه مــا در معرض آســیب قرار خواهیم گرفت. به همیــن دلیل نیز نباید اجــازه داد فاجعه ونزئلا در ایران تکرار شود.

روزنامه دنیای اقتصاد نیز در مطلبی با عنوان « متهمان تصاحب سهم نفتی ایران » سه کشور آمریکا، روسیه و عربستان را به عنوان متهمان تصاحب نفت ایران مطرح کرده است.

این روزنامه به نقل از کاظم‌پور اردبیلی، نماینده ایران در اوپک می‌نویسد: افزایش درآمدهای نفتی به‌دنبال بالا ماندن قیمت و افزایش فروش و همچنین نزدیکی به آمریکا انگیزه‌های اقتصادی و سیاسی عربستان و روسیه برای همراهی با ترامپ محسوب می‌شوند.

دنیای اقتصاد در این زمینه می‌نویسد: به نظر می‎‌رسد آمریکا با روسیه و عربستان اتحادی را تشکیل داده که صادرات نفت ایران را با دردسر کمتری از بازار نفت حذف کند. این موضوع را هم در خلال گفت‌وگوی ریک‌‌پری، وزیر انرژی آمریکا با خبرگزاری رویترز می‌توان دید و هم حسین کاظم‌پور اردبیلی، نماینده ایران در اوپک بر آن تاکید کرده است

آنگونه که دنیای اقتصاد روایت کرده کاظم‌پور اردبیلی، نماینده ایران در اوپک می‌گوید: تلاش ترامپ برای ممانعت از حضور ایران در بازارهای جهانی نفت خام سبب گروگان‌گیری بازار از سوی روسیه و عربستان که تمایل زیادی هم به قیمت‌های پایین نفت ندارند، شده است

کاظم‌پور اردبیلی ادامه می‌دهد: عربستان و روسیه به استقبال تحریم نفت ایران رفته‌اند و هدف این کشورها، حداکثر‌سازی درآمد خود با افزایش تولید و صادرات نفت خام در محدوده قیمت ۷۵ تا ۸۰ دلار برای نفت خام برنت است.

اما از نفت نیز که بگذریم، به بورس خواهیم رسید. بازاری که این روزها شاهد صعود بسیار قابل‌توجه بوده است. روزنامه قانون با تیتر « صعود بی‌اثر » به این موضوع پرداخته است.

قانون به نقل از یک کارشناس بازار سرمایه در مورد چرایی بی‌اثر بودن رشد بورس، می‌نویسد: ركوردي كه در حال حاضر در بورس اتفاق افتاده يك ركورد واقعي است. اين ركورد در 50 سال گذشته سابقه نداشته و بر واقعيت‌هاي اقتصادي كشور ما منطبق است. چراكه در حال حاضر اقتصاد كشور ما تورم دارد. وقتي قيمت همه چيز سه برابر شده پس بايد قيمت سهام شركتي كه مثلا آهن،فولاد ، سيمان يا مواد پتروشيمي توليد مي‌كند نيز افزايش پيدا كند، يعني رشدي كه اتفاق افتاده در شرايط فعلي زياد خوشحال كننده نيست.

قانون به نقل از این کارشناس بازار سرمایه می‌افزاید: به هر حال اقتصاد ما اقتصاد تورمي است ما اگر تورم داشته باشيم، بورس‌مان نيز رشد مي‌كند. در صورتي كه اگر يك فضاي رونق عمومي و اميدواري از آينده اقتصاد وجود داشت، اين رشد بسيار خوشحال كننده بود، ولي اينكه در شرايط فعلي بورس درست رشد كرده يا غلط، از نظر من درست رشد كرده چراكه خود را با واقعيت‌هايي كه در اقتصاد كشور وجود دارد، تطبيق مي‌دهد.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.