قصه پرغصه کارگران فصلی طارم به سر نمیرسد
نبود شغل مناسب و درآمد کافی، دوری از خانواده، افزایش بیکاری، نبود امنیت شغلی و نداشتن بیمه همچنین نبود مکان مناسب برای اسکان در محل کار، قصه پرغصه کارگران فصلی است که برای یافتن شغل به شهرستان طارم مهاجرت کردهاند.
همه ساله در فصل برداشت زیتون کارگران مهاجر از نقاط مختلف کشور و از شهرهای دور و نزدیک برای کار راهی شهرستان طارم میشوند که بومی نبودن این کارگران مشکل اسکان آنها را به معضلی برای شهرها و روستاهای مختلف شهرستان طارم تبدیل کرده است.
به گزارش تجارتنیوز، تجمع و استراحت کارگران در خیابانها، میادین و چهار راهها نه تنها زیبنده چهره شهرستان طارم نیست بلکه مناسب شان و منزلت کارگران نیز نبوده و نیازمند رسیدگی مسئولان به این وضعیت و ساماندهی و فراهم کردن سرپناه مناسب برای این قشر شریف و زحمت کش است.
این روزها در هر گوشه از شهرستان طارم، کارگران ساک به دست یا کوله پشتی کوچک بر پشت به چشم میخورند که در حاشیه میادین اصلی شهر و یا خیابانهای روستاها، خودروهای عبوری را با چشم دنبال میکند تا شاید او را برای کار روزانه در باغ زیتون خود ببرند. این ماجرای هر روز کارگرانی است که برای تامین مخارج زندگی از اقسی نقاط کشور برای کسب درآمد در این شهرستان حضور پیدا کرده اند.
بسیاری از این کارگران نیز از حمایت بیمه برخوردار نیستند و به دلیل، از کار افتادگی، نداشتن توان جسمانی لازم و مهارت کافی قادر به انجام کار سختی چون بالا رفتن از درخت زیتون و برداشت آن نیستند. این کارگران فصلی نیازمند حمایت بیشتر نهادهای متولی در زمینه اشتغال، مهارتآموزی و بیمه هستند.
این کارگران که هر یک به نوعی در شهرشان برای خود شغلی دست و پا کرده بودند، حالا به خاطر شرایط بد اقتصادی و بیکاری به ناچار از خانواده جدا شده و برای فعالیت در کارهای کشاورزی در شهرستان طارم حضور پیدا کرده اند.
در حاشیه خیابانهای دهستان گیلوان یک گروه کارگر گردهم آمده اند که از شهرستان مریوان استان کردستان برای یافتن شغل به شهرستان طارم مهاجرت کردهاند و منتظر کارفرمایان باغدار هستند که آنها را برای برداشت زیتون به باغ خود ببرد.
سید حمید سجادی 30 ساله اهل مریوان می گوید: قبل از اینکه برای یافتن شغل به شهرستان طارم مهاجرت کنم، با توجه به نبود شغل در استان کردستان، با کولبری امرار معاش میکردم، ولی با توجه به قوانین دولت جمهوری اسلامی ایران دیگر نمی شود با خیال راحت از راه شغل کولبری درآمدی کسب کرد.
وی به درآمد پایین این روزهای کارگران به رغم افزایش قیمت ها اشاره کرده و می افزاید: از طریق شغل کولبری روزانه 2 میلیون ریال درآمد داشتیم و حالا که دیگر نمی توان به این شغل دل بست، از طریق دوستان برای یافتن شغل در شهرستان طارم حضور پیدا کرده ایم.
او از مهمان نوازی طارمی های تعریف می کند و می گوید: مردم این شهرستان مهربان هستند و به ما خیلی احترام میگذارند و خدا را شکر درآمد بدی هم نداریم، ولی یکی از مشکلات اصلی در این شهرستان نبود محل اسکان مناسب برای کارگران فصلی است.
اقبال امینی 47 ساله یکی دیگر از کارگران مریوانی که شغل او نیز کولبری بوده دارای 2 فرزند است، می گوید: وضعیت معیشت در استان کردستان بسیار بد است و با تمام سختیها با کولبری درآمد کسب می کردیم، ولی متاسفانه دیگر نمیشود به کولبری به عنوان یک شغل نگاه کرد و به اجبار برای یافتن شغل و کسب درآمد به شهرستان طارم آمده ایم.
وی می افزاید: نه مزد خوبی داریم نه بیمه، از پاداش و عیدی هم که خبری نیست، اگر بلایی سرمان بیاید معلوم نیست سرنوشت همسر و فرزندمان می شود. روی درختهای بلند رفتن و کار کردن در بلندی آسان نیست، اما کارگران فصلی چاره ای جز این ندارند که با وجود همه سختیها تن به هر کاری بدهند تا بتوانند امرار معاش کنند.
علاقۀ زیادی به کار کردن دارم، دوست دارم روی پاهای خود بایستم، با توجه به اینکه دانشگاه قبول شدم و از نیم سال دوم باید آماده رفتن به دانشگاه باشم برای تهیه پول تحصیل و برای کار به شهرستان طارم آمده ام.اینها صحبتهای سید فرشاد سجادی 19 ساله است که امسال در رشته معماری دانشگاه سنندج پذیرش شده و از مریوان به طارم مهاجرت کرده است.
مرتضی رضایی مجری طرح شرکت تعاونی تامین نیاز سروش ماهان شهرستان طارم در خصوص اسکان کارگران فصلی گفت: با توجه به حضور تعداد زیادی از کارگران فصلی بخصوص در فصل برداشت زیتون در شهرستان طارم و پیگیریهای فرمانداری شهرستان برای ساماندهی این قشر زحمت کش، در حال احداث خانه اسکان در دهستان گیلوان هستیم.
وی افزود: در فاز اول این طرح خانه اسکانی به مساحت 240 مترمربع در حال اتمام احداث است که به صورت اتاقهای مجزا تقسیم بندی شده و مجهز به سرویسهای بهداشتی و حمام می باشد و همچنین در صورت درخواست کارگران، غذا به نرخ بسیار پایین برای آنها سرو خواهد شد.
مرتضی رضایی ادامه داد: خدمات رسانی در این مجموعه با نرخ دولتی و بسیار پایین خواهد بود و در صورت مساعد بودن شرایط طرح توسعه این خانه اسکان در برنامه قرار خواهد گرفت.
بر اساس قانون کار، شغلهای فصلی به کارهایی گفته میشود که بنا به ماهیت و طبیعت کار، فقط در مقاطع مشخص و معینی از سال انجام میشوند. مانند انواع فعالیت های کشاورزی، ماهیگیری، کارخانه های قند، برنجکوبی، پنبه پاککنی و غیره. به آن عده از کارگرانی که فقط در فصل این فعالیتها (کارهای فصلی) به کار اشتغال دارند، کارگران فصلی میگویند.
با تغییر فصلها فعالیت کارگران فصلی و معیشت آنها هم متحول میشود. برخی از آنها در زمستان و برخی در تابستان کارهایشان رونق میگیرد. اگر برای کارگران ساختمانی و کشاورزان، تابستانها زمان کسب روزی است، صیادان شمال کشور از آغاز پاییز تورهای خود را به دریا میاندازند. کارگران فصلی تنها 3 تا 8 ماه از سال مشغول به کار هستند و در باقی سال بیکار هستند یا روی به کارهای دیگری میآورند.
این امر لطمه های جبران ناپذیری را به سفرههای کوچک آنها وارد میکند. به کارگران فصلی در زمان شاغل بودن، کارگر روزمزد یا پارهوقت هم گفته میشود.
با اینکه به صورت رسمی آماری از تعداد کارگران فصلی در کشور وجود ندارد؛ اما حداقل میتوان از این مطمئن بود که گسترده جغرافیایی حضور آنها وسیع و براساس طبیعت و بافت اقتصادی هر منطقه از کشور متفاوت است.
هم اکنون بین 24 تا 30 درصد از نیروی فعال در کشور به صورت متناوب بین کار فصلی و موقت در حال حرکت هستند به نحوی که در تابستان در باغ های میوه، بوستانها، زمینهای کشاورزی و غیره کار می کنند و در فصول پاییز و زمستان نیز به دنبال انجام کار موقت دیگری هستند.
در سال جاری برای برداشت محصول زیتون از 20 هزار هکتار باغ زیتون در طارم نزدیک به 4 هزار نفر کارگر فصلی از استانهای گیلان، کردستان، اردبیل، کرمانشاه، آذربایجان شرقی و غربی، سیستان و بلوچستان، کهکیلویه و بویراحمد و سایر شهرستانهای استان زنجان برای یافتن شغل در این شهرستان حضور پیدا کردهاند.
در شهرستان طارم به علت داشتن شرایط جغرافیای خاص، خاک حاصلخیز و همچنین آب و هوای مساعد بیش از 60 نوع انواع محصول زراعی و باغی کشت و برداشت میشود و به همین جهت همه ساله تعداد زیادی از کارگران فصلی برای یافتن شغل در این شهرستان حضور مییابند به طوری که فقط برای مرحله داشت و برداشت زیتون در شهرستان طارم یک میلیون نفر روز شغل در سال جاری برای کارگران فصلی ایجاد شده است.
شهرستان طارم با 47 هزار نفر جمعیت (حدود 5 درصد جمعیت و 10 درصد مساحت استان زنجان) در 90 کیلومتری شمال شرقی زنجان واقع شده است و با استانهای قزوین، اردبیل و گیلان همسایه است.
منبع: ایرنا
نظرات