۳ سیگنال بانک مرکزی درباره آینده تورم / شدت رشد قیمتها کم میشود؟
تحلیل آمارهای پولی در بهمنماه سال۱۴۰۰ نشان میدهد که انتظارات تورمی متاثر از انتظار خروج ریسک سیاسی از اقتصاد، روند کاهشی داشته است.
به گزارش تجارتنیوز ، سه سیگنال بانک مرکزی درباره آینده تورم چیست؟
به نقل از دنیای اقتصاد، آخرین گزارش بانک مرکزی از تحولات کلان اقتصادی در بهمن ماه سه نشان از کاهش انتظارات تورمی دارد. آمارهای پولی در بهمن ماه نشان میدهد رشد نقطه به نقطه نقدینگی به ۷/ ۳۹درصد و رشد نقطه به نقطه پایه پولی به ۲/ ۳۳درصد رسیده است که حاکی از روند نزولی این دو متغیر در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ است.
روند کاهشی رشد آمارهای پولی
آمار بانک مرکزی از تحولات کلان اقتصادی در بهمن ماه سال گذشته حاکی از تداوم روند کاهشی کلهای پولی است که یکی از نشانههای کاهش انتظارات تورمی به حساب میآید. بر اساس گزارش بانک مرکزی، پایه پولی در پایان بهمن ماه ۱۴۰۰ معادل ۷/ ۵۸۰هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲/ ۳۳درصد رشد داشته است. نگاهی به روند این متغیر نشان میدهد که از تیرماه سال گذشته سیر نزولی آن آغاز شده است.
از سوی دیگر، آمارها نشان میدهد حجم نقدینگی در یازدهمین ماه سال گذشته حدود ۴۶۲۴هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۷/ ۳۹درصدی را ثبت کرده است. نگاهی به روند این متغیر نیز حاکی از کاهشی بودن آن در نیمه دوم سال گذشته است. بنابراین آمارها نشان میدهد که کلهای پولی در نیمه دوم سال گذشته روندی نزولی داشتهاند که این موضوع میتواند به روند کاهشی نرخ تورم در سالهای آینده کمک کند.
افت نرخ سود معیار
دومین نشانه از کاهش انتظارات تورمی را میتوان به روند نزولی نرخ بازار بانکی اختصاص داد. بررسی روند تغییرات نرخ بازار بینبانکی نشاندهنده کاهش این نرخ در بهمنماه در قیاس با ماههای گذشته و تثبیت آن در محدوده ۳/ ۲۰درصد بوده است. در گزارش بانک مرکزی آمده است که: «علیرغم کاهش حجم معاملات بازار بین بانکی طی بهمن ماه ۱۴۰۰، افزایش کل مبلغ توافق بازخرید در عملیات بازار باز و تسهیلات قاعدهمند طی این دوره حاکی از استفاده منابع در دسترس برخی بانکها (بانکهایی که پیشتر دارای مازاد قابل عرضه در بازار بین بانکی بودند) برای تامین نیازهای نقدینگی خود و کاهش مازاد قابل عرضه آنها در بازار بین بانکی است.» نرخ سود در بازار بین بانکی به عنوان نرخ سود استاندارد یا مرجع در نظام بانکی محسوب میشود.
کاهش دستهجمعی بازده اوراق
گزارش بانک مرکزی نشان میدهد که در بهمنماه سال گذشته روند نزولی نرخهای بازده اوراق مالی اسلامی دولتی ادامه داشته است به طوری که در این ماه نرخ بازده اسناد مذکور با سررسیدهای یک، دو و سه ساله، بهترتیب با ۲۱/ ۱، ۳۳/ ۱ و ۰۳/ ۱ واحددرصد کاهش نسبت به ماه قبل بهترتیب به ۰۷/ ۲۲، ۱/ ۲۳ و ۰۳/ ۲۴درصد رسید. این روند کاهشی سومین علامت از تداوم کاهش انتظارات تورمی در ماههای پایانی سال گذشته است.
فرود تورم در پایان سال ۱۴۰۰
عوامل موثر در انتظارات تورمی، اثر خود را در آمار تورم اسفند منعکس کرده است. گزارش تحلیل اقتصاد کلان بانک مرکزی نشان میدهد که در ادامه روند ماههای پایانی سال گذشته، در بهمنماه ۱۴۰۰ نیز تورم متوسط ۱۲ماهه و نقطه به نقطه با کاهش همراه بودند. در این ماه کلیه زیرگروههای اصلی شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی به استثنای زیرگروه «خوراکیها و آشامیدنیها» با کاهش در تورم ماهانه نسبت به ماه گذشته همراه بودند. با وجود کاهش قابلتوجه تورم ماهانه ارزش اجاری مسکن طی ۴ ماه اخیر، زیرگروه «مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوختها» به واسطه ضریب اهمیت بالای آن در شاخص بهای مصرفکننده همچنان پس از گروه خوراکیها سهم عمده را در تورم ماهانه بهمنماه به خود اختصاص داد.این آمارها نشان میدهد که نرخ تورم روندی نزولی در پیش گرفته که البته گزارش مرکز آمار نیز این نکته را تایید میکند. در کنار تحلیل این گزارش، مرکز آمار ایران نیز نرخ تورم اسفند ماه ۱۴۰۰ را منتشر کرده که نشان میدهد تورم نقطه به نقطه اسفندماه ۷/ ۳۴درصد بوده که نسبت به بهمن ماه ۷/ ۰ واحددرصد کاهش یافته و با مقایسه آن نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۴ واحددرصد افت کرده است.
نظرات