بانک مرکزی اطلاعیه داد؛
فعالیت شبکه بانکی کشور باصلابت ادامه دارد
فعالیت شبکه بانکی کشور با صلابت و سلامت، همچون گذشته تداوم دارد و بانک مرکزی در راه صیانت از سپردههای مردمی از هیچ تلاشی فروگذار نیست.
به گزارش تجارتنیوز به نقل از بانک مرکزی، چندی است که مشکلات ناشی از عدم توانایی لازم برای ایفای تعهدات برخی از موسسات و تعاونیهای پولی غیربانکی در قبال سپردهگذاران خود، موجب ناخرسندی تعدادی از هموطنان شده است.
ناگفته پیداست دشمنان نظام اسلامی که از حضور میلیونی و پرشور مردم در انتخابات ریاست جمهوری عصبانی و ناامید شدهاند، از هر دستآویزی برای کمرنگ کردن جلوههای این حمایت گسترده مردم از نظام و پایبندی ایشان به اصول انقلاب استفاده کرده و با بدخواهی تمام، در صدد دامن زدن به اخبار و شایعات نادرست و گسترش مشکل موجود در موسسات یاد شده به کل شبکه بانکی -که ساخته ذهن کجاندیش و از سر دشمنی و عناد ایشان است- برمیآیند. اقداماتی از این دست که متاسفانه با اظهار نظرات غیرکارشناسی و بعضا هدفدار، همراه میشود ممکن است برای برخی از هموطنان نیز ایجاد شبهه کند.
با عنایت به موارد پیش گفت، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ضمن ردّ تمام ادعاهای نادرست مطروحه و تاکید بر ادامه فعالیت شبکه بانکی کشور با صلابت و سلامت همچون گذشته، نظر هممیهنان عزیز را به مطالب زیر جلب میکند.
الف: در گذشته، برخی از افراد و سازمانها توانستند تحت عنوان موسسه پولی، تعاونی اعتبار، تعاونی آزاد و… بدون اخذ مجوز از بانک مرکزی و صرفا با تائیدیه برخی از ارگانها همچون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نیروی انتظامی وارد فعالیت در بازار غیرمتشکل پولی شده و با سوء استفاده از خلاء نظارتی ناشی از نبود ساز و کار مناسب و تخصصی در ارگانهای صادرکننده مجوز و نیز توسل به تبلیغات بسیار گسترده و اغواگرانه و البته پرداخت سودهای بالا و نامتعارف، منابع مالی قابل توجهی از سپردههای مردمی را جذب کنند.
ب: نبود تخصص پولی، بانکی و اعتباری در گردانندگان موسسات مزبور، ارایه خدمات بانکی خارج از اساسنامه، ورود به بازارهای مختلف و غیرمرتبط همچون بازار مسکن، طلا، ارز و… با استفاده از سپردههای مردم و بسیاری عوامل دیگر موجب شد تا مدیریت منابع و مصارف این موسسات با مشکل مواجه شده و به هنگام کاهش یا قطع نقدینگی ورودی با ناتوانی در تودیع سپردههای مردمی مواجه شوند.
ج: بانک مرکزی با توجه به جایگاه خود همواره در تلاش بوده است از یکسو با توصیههای تنذیری و تبشیری اینگونه موسسات را از مواجهه با بحران دور ساخته و از سوی دیگر با اطلاعیههای متعدد از مردم درخواست کرده است تا تحت تاثیر سودهای بالا و نامتعارف قرار نگرفته و از سپردهگذاری در این موسسات پرهیز کنند.
د: شرایط نابسامان، نبود شفافیت در نحوه عملکرد و چگونگی بهرهبرداری از سپردههای مردم و نیز خطر موجود برای آنها از یک طرف و نجات سرمایههای مردمی که در دام این گونه موسسات افتادهاند از طرف دیگر، منجر به آن شد که برنامه ساماندهی بازار غیر متشکل پولی و اصلاح نظام بانکی کشور از آغاز دولت یازدهم در دستور کار قرار گرفته و اقداماتی نیز به شرح خلاصه زیر انجام گیرد.
ایجاد صندوق ضمانت سپردهها به منظور حفظ، حراست و ضمانت سپردههای سپردهگذاران در بانکها و موسسات اعتباری مجاز در اجرای ماده ۹۵ قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه؛ این قانون در سال ۱۳۸۹ تصویب و ابلاغ شده بود، لیکن تاسیس صندوق با آغاز به کار دولت یازدهم مصادف و شکلگیری آن پس از بررسی مجدد و اصلاح برخی نواقص موجود، در اواخر سال ۱۳۹۳ ابلاغ و اجرایی شد.
ذکر این نکته ضروری است که صندوقهای ضمانت سپرده، سه نقش بیمهگری، نظارتی و انجام امور مربوط به موسسات اعتباری که با مشکل مواجه میشوند را بر عهده خواهند داشت. در واقع چنانچه پیشبینی شد موسسهای در پاسخ به سپردهگذاران، ناتوان خواهد بود، صندوق ضمانت سپردهها وارد عمل شده و متناسب با وضعیت موسسه، ضمن ارایه راهکارهای لازم برای رفع مشکلات، اقداماتی همچون نقد کردن داراییها برای ایفای تعهدات موسسات به سپردهگذاران را انجام میدهد.
تهیه پیشنویس و تدوین لوایح بانک مرکزی و بانکداری در راستای انجام اصلاحات ساختاری در نظام بانکی کشور با توجه ویژه به روح بانکداری اسلامی و پس از بررسی کارشناسی این قوانین در سایر کشورها که لزوم اجرای آن از سال ها قبل احساس میشد.
هـ : بانک مرکزی تمهیداتی به منظور بازنگری در ساختار نظارتی و تقویت این بخش به منظور توسعه و تعمیق نظارت مؤثر بر مبادلات پولی و عملکرد تمامی بانکها و موسسات فعال در بازار پولی و بانکی کشور اندیشیده است.
و: ورود بانک مرکزی به موضوع موسسات و تعاونیهایی که با مشکل مواجه شدهاند و انجام اقدامات مهمی برای صیانت از سپردههای مردمی، همچون جلوگیری از تضییع منابع با ثبت و ضبط تمام داراییهای نقد و غیر نقد، پرداخت سپردهها و تعیین تکلیف موسسات با روشهای متناسب با وضعیت هر یک و تصمیمگیری در مورد کارکنان آنها یکی دیگر از اقدامات بوده است.
به عنوان نمونه به واگذاری تمام امور تعاونی اعتبار میزان به بانک صادرات با معاضدت موثر قوه قضاییه و جذب بخش اعظمی از کارمندان تعاونی در این بانک، ورود مستقیم به موضوع ساماندهی تعاونی اعتبار ثامنالحجج، تعیین تکلیف قریب ۹۹ درصد از سپردههای مردمی با همراهی بسیار خوب قوه قضاییه و مراجع امنیتی و نیز جذب تعدادی از کارکنان تعاونی در بانک عامل (بانک پارسیان) و تمهید اقدامات بسیار مؤثر در مورد مؤسسه کاسپین که نتایج آن به زودی اطلاع مردم خواهد رسید، میتوان اشاره کرد.
در پایان ضمن دعوت از مردم فهیم و سپردهگذاران ارجمند به خویشتنداری و توجه به این مهم که بر اساس بررسیهای انجام شده توسط مراجع ذیربط، برخی افراد که سپردهگذار نبوده و صرفا به قصد سوء استفاده از موقعیت در جهت نیات پلید و ضدملی خود در صف سپردهگذاران قرار گرفتهاند در تجمعات شرکت داشته و متاسفانه بعضا موفق نیز میشوند، اعلام می کند بانک مرکزی در راه صیانت از سپردههای مردمی از هیچ تلاشی فروگذار نبوده و امید میرود با به ثمر نشستن اقداماتی که شرح مختصری از آن رفت و حل مشکلات پیش رو، در آینده شاهد اتفاقاتی از این دست نباشیم.
نظرات