عضو شورای عالی بورس در گفتگو با تجارتنیوز:
گرفتن مالیات از سود سپردهها به تولید کمک میکند
شاهین چراغی معتقد است: اگر از سود سپرده و سیستم بانکی مالیات گرفته شود منابع به سمت بازار سرمایه و به سمت تولید سوق داده میشود. هدف سازمان امور مالیاتی همین بوده که منابع بانکی را در اختیار تولید و توسعه اقتصادی قرار دهد نه اینکه افراد زیادی پول خود را در بانک گذاشته و تنها سود بگیر باشند.
طی روزهای گذشته سازمان امور مالیاتی کشور و وزارت امور اقتصادی و دارایی در پیشنویس اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم درصدد اخذ مالیات از سود سپرده بانکی و سود سهام بر آمدند که به سرعت از سوی رییس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد کشور تکذیب شد.
شاهین چراغی، عضو شورای عالی بورس در گفتگو با تجارتنیوز به ارزیابی این موضوع پرداخت و به سوالات مطرح شده در این زمینه پرداخت.
ارزیابی شما از اصلاح قانون مالیاتی به ویژه در رابطه با سپردههای بانکی چیست؟
این را باید قبول کنیم که قانون مالیاتها باید تغییراتی داشته باشد اما نه در حوزه بازار سرمایه، در رابطه با موضوع مالیات بر سود سپردهها نیز سازمان امور مالیاتی بیشتر به دنبال افرادی بوده که مالیات نمیدهند و عملا مزایایی را در نظر گرفته که منابع مالی به سمت سرمایهگذاری و تولید برود نه اینکه تولیدکنندگان را به مخاطره بندازد از سوی دیگر در همین رابطه نیز پیگیریهای رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ایران نیز موجب شد که بحث ورود سازمان مالیاتی به بازار سرمایه به طور کامل منتفی شود.
طرح اخذ مالیات از سود سپردههای بانکی چقدر میتواند کارآمد باشد؟
طرحی که درمورد مالیات بر سود سپردهها مطرح و به سرعت از سوی وزیر اقتصاد تکذیب شد در حد یک پیشنویس و نظریه بود و بسیار جای کار دارد و سرمایهگذاران چه در حوزه بانک و چه در حوزه بورس نباید نگران این موضوع باشند. اگر از سود سپرده و سیستم بانکی مالیات گرفته شود منابع به سمت بازار سرمایه و به سمت تولید سوق داده میشود. هدف سازمان امور مالیاتی همین بوده که منابع بانکی را در اختیار تولید و توسعه اقتصادی قرار دهد نه اینکه افراد زیادی پول خود را در بانک گذاشته و تنها سود بگیر باشند.
نقدهایی به این طرح وارد شده که در بازار سهام نیز افراد سودهایی چه بسا بیشتر از بانکها میگیرند و باید از سود سهام نیز مالیات گرفته شود، نظر شما چیست؟
قطعا مخالف این نقد هستم و اتفاقا عکس این موضوع را باید در نظر گرفت. برای بازار سرمایه مزایا و فرصتهای مالیاتی در نظر گرفته خواهد شد زیرا همه دیدگاه به این سمت است که به کسی که حاضر شده ریسکی را قبول کند و منابع مالی خود را در اختیار بازار سرمایه بگذارد باید امتیازهای مثبت داد نه اینکه مالیات اضافهتری از او گرفت، هدفگیری اصلاح طرح مالیاتی بیشتر به سمت سپردههایی است که وارد بانک میشوند و در نهایت وارد چرخه تولید و اقتصاد نیز نمیشوند.
چه تضمینی وجود دارد که پس از گرفتن مالیات، سپردههای خارج شده از بانک به سمت تولید برود و روانه بازار ارز و مسکن و غیره نشود؟
بازار ارز و مسکن ریسکهایی را همچنان با خود به همراه دارند و اگر سپردهای از بانک خارج شود عمده این افراد به سمت بازارهای ارز و مسکن نخواهند رفت. اگر بحثهای حاشیهای این طرح را در نظر نگیریم سازمان امور مالیاتی در این خصوص تصمیم مطلوبی گرفته و اگر هدف اصلی این سازمان این باشد که منابع را به سمت تولید و بازار سرمایه ببرد و برای آنها معافیت مالیاتی در نظر بگیرد اقدام موثری بوده به این جهت که اجازه ندهد افراد بدون فعالیت اقتصادی از سودهای بالا برخوردار شوند. این هدف در بازار سرمایه نیز در حال پیگیری است، حال باید برخی از بندهای مالیاتی اصلاح و چند بند مالیاتی دیگر به آن اضافه شود. در حال حاضر این طرح در حد یک پیشنویس اولیه بوده و مردم نباید نگران این موضوع باشند چون دیدگاه وزیر اقتصاد و مجلس شورای اسلامی حمایت از بازار سرمایه و تولید بوده و هر هدفی در این جهت منافع عمومی را به دنبال دارد.
نظرات