تجارتنیوز گزارش میدهد:
کم درآمدها قربانی اصلی تورم / رشد شدید قیمتها با معیشت مردم چه کرد؟
با وجود ادعای دولت مبنی بر کنترل تورم، آمارها نشان میدهند که رشد شدید قیمتها ادامه دارد و اقشار کمدرآمد قربانی اصلی این موضوع هستند.
به گزارش تجارتنیوز ، در حالی که دولت ابراهیم رئیسی در یکسال گذشته، سعی داشته شرایط را به گونهای جلوه دهد که اوضاع معیشتی رو به بهبود است، اما آمار چیز دیگری را نشان میدهند. بررسی مولفههای اقتصادی در یکسال اخیر، از وخیمتر شدن اوضاع معیشتی و کوچکتر شدن سفره مردم ایران با رشد شدید قیمتها حکایت دارد.
رکوردشکنی تورم و رشد شدید قیمتها
آمار رسمی تورم مرکز آمار ایران ، نشان میدهد که شرایط زندگی برای اقشار کمدرآمد و حتی طبقه متوسط سختتر شده است. به طوری که تورم نقطهای در تیر ماه ۱۴۰۱ رکوردشکنی کرد و به ۵۴درصد رسید. همچنین تورم نقطهای مواد خوراکی در تیر ماه ۱۴۰۱ بیش از ۸۶ درصد ثبت شد. به عبارت دیگر قیمت یک سبد موارد خوراکی ثابت در تیرماه سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۰، حدودا دو برابر شده است.
طبق اطلاعات منتشر شده توسط مرکز آمار ایران، در تیر ۱۴۰۱ نسبت به مدت مشابه سال گذشته خوراکیها ۹۰.۲ درصد، روغن ۲۹۳ درصد، نان و غلات ۱۰۱.۱ درصد، شیر و پنیر و تخم مرغ ۱۱۹.۲ درصد، گوشت قرمز و مرغ ۶۹.۶ درصد، میوه و خشکبار ۵۰ درصد افزایش قیمت را ثبت کردهاند.
این جهش قیمتی شدید تنها در در یکسال، کاهش قدرت خرید مردم به ویژه اقشار کمدرآمد را در پی داشته است. زیرا بیشترین افزایش قیمت مربوط به کالاهایی بوده که بخش عمده سبد غذایی دهکهای درآمدی پایین را تشکیل میدهند.
فقرایی که هر روز فقیرتر میشوند
مقایسه آمار تورم با تغییرات میزان حداقل درآمد نشاندهنده این است که اندازه سفره مردم با سرعت بسیار زیادی کوچکتر شده است. همچنین به نظر میرسد که این روند با سرعت هرچه تمامتر ادامه پیدا کند. شرایط اقتصادی کشور در کنار رویکرد دولت در زمینه تامین منابع مورد نیازش نگرانیها را تشدید کرده است.
باوجود اینکه دولت سیزدهم مدعی است که کسری بودجه خود را از منابع غیرتورمزا تامین میکند، اغلب کارشناسان و تحلیلگران اعتقاد دارند این ادعای دولت درست نیست.
برای نمونه استقراض دولت از بانک مرکزی که یکی از اصلیترین دلایل رشد نقدینگی و نرخ تورم است، برخلاف ادعای مقامات در یکسال اخیر ادامه داشته است. در واقع نه تنها این امر متوقف نشده بلکه تنها روش استقراض تغییر کرده که تداوم جهش های تورمی را در پی خواهد داشت.
نظرات