افتتاح شعبه شورای حل اختلاف تخصصی در بازار سرمایه
شعبه شورای اختلاف تخصصی بازار سرمایه امروز افتتاح شد. در این مراسم رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره هدف تشکیل شورای حل اختلاف در بازار سرمایه توضیحاتی ارائه کرد.
به گزارش تجارتنیوز ، آیین گشایش شعبه شورای حل اختلاف تخصصی بازار سرمایه امروز با حضور مقامات عالی قضایی، دولتی و نهاد ناظر و ارکان بازار سرمایه برگزار شد.
این شعبه به منظور اجرای میانجیگری با هدف جبران سریع و حداکثری خسارات ناشی از جرائم بورسی وارده به فعالان بازار سرمایه در چارچوب قوانین جاری کشور در راستای ماده (۱) دستورالعمل ساماندهی رسیدگی به پروندههای بازار سرمایه ایران با همکاری مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضائیه و سازمان بورس و اوراق بهادار در محل سازمان بورس تشکیل میشود.
متن ماده مذکور بدین شرح است: به منظور استفاده از رویکرد عدالت ترمیمی و صلح و سازش در رسیدگی به پروندههای بازار سرمایه، مرکز توسعه حل اختلاف با همکاری سازمان بورس و اوراق بهادار نسبت به اختصاص شعب یا شعب شورای حل اختلاف و استفاده از میانجگیری اقدام کند.
همکاری بورس و قوه قضاییه در جهت اصلاح قوانین
مجید عشقی در آیین افتتاح شورای حل اختلاف شعبه تخصصی بازار سرمایه، گفت: یکی از ظرفیتهای مغفول مانده که میتواند به بازار سرمایه کمک کند، شورای حل اختلاف است.
وی افزود: قطعا با توجه به پیچیدگی بازار سرمایه و حساسیت این بازار، اختلافهایی بهوجود میآید که وجود چنین مرکزی میتواند بسیاری از چالشها را برطرف کند.
رئیس سازمان بورس ادامه داد: بیش از ۶۰ میلیون نفر در بازار سرمایه فعال هستند و افتتاح شورای حل اختلاف میتواند کمک زیادی به جمعبندی ابهامات و تسریع رسیدگی به پروندهها کند.
عشقی گفت: خوشبختانه سازمان بورس و قوه قضاییه تعامل و همکاری خوبی با یکدیگر دارد و اقدامات گستردهای در خصوص پیشگیری انجام شده است. همکاری سازنده این دو دستگاه بعضا منجر به اصلاح مقررات بازار و رویهها شده است.
گفتنی است که با راهاندازی شورای حل اختلاف، دستورالعمل ۸ بندی برای بازار سرمایه تهیه شد.
مجید عشقی گفت: یکی از دغدغه همیشگی ما و مسئولان قوه قضاییه پروندههای بازار سرمایه هستند؛ چرا که قوانین و مقررات خاصی بر آنها حاکم است.
وی ادامه داد: عدم اطلاع قضات از این قوانین، میتواند روند دادرسی را تغییر دهد. در این راستا آموزش قضات و برگزاری دورههای ویژه را در برنامه داشتهایم که نتایج بسیار خوبی داشت و یکی دیگر از برنامههای مشترک ما با قوهقضاییه، افشای آرا کیفری و تخلفاتی بود که در سایت سازمان منتشر شد. این اقدام آثار خوبی در کاهش تخلفات خواهد داشت.
رئیس سازمان بورس اعلام کرد: هدف ما از تاسیس شعبه تخصصی شورای حل اختلاف در سازمان بورس پیگیری پروندههای بازار سرمایه پیش ارجاع به دادگاه است.
وی گفت: بعضی از این پروندهها شاکی خصوصی دارند و ممکن است در دادگاه طول بکشند یا روند دادرسی بهدرستی پیش نرود و مسئولان و مدیران این شعبه کارشناس و متخصصان بسیار باسابقه هستند.
بازگشت خسارت به جیب ۱۰ هزار زیاندیده با پیگیری تخصصی یک پرونده
مجید عشقی گفت: مدیران شورای حل اختلاف بازار سرمایه میتوانند به درستی تشخیص دهند که اگر طرفین دعوی خواستار سازش شدند، از اطاله دادرسی جلوگیری شود و همینجا همه مسائل حل و فصل شود.
رئیس سازمان بورس افزود: سال گذشته رسیدگی به یک پرونده در قوه قضاییه بهشکل تخصصی صورت گرفت و باعث شد بالغ بر ۱۰ هزار نفر خسارت دیده از یک تخلف، خسارت خود را دریافت کنند. منابعی که قاضی تشخیص داد از متهمین دریافت شد و به حساب شاکیها واریز کردیم.
وی ادامه داد: امیدواریم با این روش بتوانیم متهمین را مسئولیتپذیر کنیم. این شعبه در مواردی ممکن است منجر به حفظ آبروی افراد هم بشود؛ یا ممکن است در مواردی منجر به تخفیف مجازات و ترک تعقیب شود و راهاندازی این شعبه همچنین میتواند باعث تامین خسارات زیاندیدگان و متنبه شدن متهمان بشود.
عشقی افزود: وجود چنین ابزارهایی کمک خواهد کرد که بازار سرمایه سالمی داشته باشیم. اصلیترین وظیفه سازمان بورس، حفاظت از حقوق سهامداران است و در همین راستا باید از تمام ظرفیتهای موجود استفاده بشود.
بررسی کدهایی که احتمال تخلف داشتهاند
رئیس سازمان بورس گفت: در حال حاضر کدهای معاملاتی و زیانی که برای سهامداران بهوجود آمده در حال بررسی است و اگر کشفی بشود قطعا به عنوان وقوع جرم پیگیری خواهد شد.
مجید عشقی رئیس سازمان بورس در جمع خبرنگاران و در حاشیه آیین گشایش شعبه شورای حل اختلاف تخصصی بازار سرمایه، اظهار کرد: نرخ خوراک صنایع توسط دولت ابلاغ شد اما به سازمان بورس ابلاغ نشده است. استفادهکنندگان از این بخشنامه ناشران هستند که بخشنامه باید به نحو درستی به آنها ابلاغ شود.
رئیس سازمان بورس بیان کرد: موضع سازمان بورس مشخص است و با توجه به میزهای صنعت برگزار شده، پیشنهاد خود را برای نرخ خوراک ارائه کردیم.
وی تشریح کرد: دارندگان اطلاعات نهانی و تمامی تخلفات دیگر به واسطه سامانههای اطلاعاتی رصد میشود و هرگونه تخلفی را بررسی میکنیم؛ اگر موضوع خاصی کشف شود حتما پرونده تشکیل شده و معرفی به دادگاه انجام خواهد شد.
عشقی افزود: در حال حاضر کدهای معاملاتی و زیانی که برای سهامداران بهوجود آمده در حال بررسی است و اگر کشفی بشود قطعا به عنوان وقوع جرم پیگیری خواهد شد.
رئیس سازمان بورس تصریح کرد: در صورت شناسایی تخلف، افشای اطلاعات خواهیم داشت و اسامی افراد متخلف منتشر میشود.
عشقی گفت: زمان تعیین و تکلیف این مسئله بستگی به ابعاد پرونده دارد اما موضوع در حال بررسی است.
منبع: سنا
نظرات