گزارش مقایسهای «تجارتنیوز» از ارزش دلاری ایران خودرو و خودروسازان جهان؛
ایران خودرو از دهه ۸۰ تا کنون ۳۵ درصد کوچکتر شده است!/ «خودرو» از رقبای خارجی عقب ماند
بررسی روند ارزش دلاری بازار ایران خودرو طی سالیان گذشته حاکی از آن است که این شرکت از ابتدای دهه 80 تا کنون 35 درصد کوچکتر شده است. اما جایگاه ایران خودرو از منظر ارزش دلاری سهام، در میان خودروسازهای جهان کجاست؟
به گزارش تجارتنیوز، این روزها بزرگترین خودروساز کشور یعنی ایران خودرو به واسطه زیانسازی گسترده خود در صدر اخبار قرار گرفته است. زیان انباشته ایران خودرو تا حدی پیش رفته که این شرکت را مشمول ماده 141 قانون تجارت کرده است.
بر اساس این ماده از قانون تجارت، اگر بر اثر زیانهای وارده، حداقل نصف سرمایه شرکت از میان برود، هیات مدیره مکلف است بلافاصله مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام را دعوت کند تا موضوع انحلال یا بقای شرکت مورد شور و رای واقع شود.
زیان انباشته ایران خودرو در حال حاضر این شرکت را در چاه عمیق 105.6 هزار میلیارد تومانی قرار داده است. شایان ذکر است این خودروساز تنها در 6 ماه نخست سال 1402، بالغ بر 15 هزار و 380 میلیارد تومان زیان ساخته است!
ارزش بازار ایران خودرو به 1.5 میلیارد دلار رسید!
برای نگاهی دقیقتر به وضعیت ایران خودرو باید به سراغ ارزش دلاری بازار این شرکت رفت. مزیت این بررسی، حذف فاکتور تورم از تغییرات ارزشگذاری و انعکاس واقعیتر از عملکرد شرکت است.
گفتنی است ارزش دلاری بازار ایران خودرو اکنون در محدوده 1.5 میلیارد دلاری (بر اساس دلار 55 هزار تومانی) قرار گرفته است. در حالی که این رقم، در تابستان 99 به سقف 9 میلیارد و 870 میلیون دلار رسیده بود. رقمی که در قیاس با ارزش بازار خودروسازهای جهانی نشان میدهد ایران خودرو در آن مقطع، ارزش بازاری 1.36 برابر مزدا، 2.2 برابر میتسوبیشی، 2.5 برابر جک و 5.5 برابر استون مارتین داشته است.
همانطور که گفته شد، در حال حاضر ارزش دلاری بازار ایران خودرو در محدوده 1.5 میلیارد دلاری قرار گرفته است. بر این اساس، در مقیاس دلاری، پرتفوی سهامداران ایران خودرو از ابتدای دهه 80 تاکنون 35 درصد کوچکتر شده است.
دولت نقش اول را در عقبگرد ایران خودرو ایفا کرد
حال این سوال در ذهن مخاطبان بورسی ایجاد میشود که شرکت ایران خودرو که بهعنوان بزرگترین خودروساز خاورمیانه و شانزدهمین جایگاه جهان (سال 2021) از نظر میزان تولید مطرح است، چرا با ریزش ارزش دلاری بازار خود روبرو شده است.
ارزش دلاری بازار این شرکت نشان میدهد ایران خودرو از این منظر جایگاه خاصی در میان خودروسازان بزرگ دنیا ندارد. در این بین آیا مشکل از سیاستهای دولت در قبال بازار سرمایه به ویژه خودروسازهاست یا عملکرد منفی شرکت در سالیان گذشته، آن را در این جایگاه قرار داده است.
در این میان باید تاکید داشت که عامل تورم و امواج سهمگین حرکت قیمت دلار نیز در کاهش ارزش دلاری بازار ایران خودرو اثر بالایی داشتهاند. عوامل مهمی که نشان میدهد، دولت و اقتصاد بسته دولتی، نقش اول را در عقبگرد بزرگترین خودروساز منطقه ایفا کرده است.
گزارشهای بیشتر را در صفحه بازار سرمایه بخوانید.
نظرات