آیا رشد بورس ادامهدار خواهد بود؟
ارزش معاملات خرد بازار سرمایه روز یکشنبه که شامل سهام و حقتقدم بازار میشود مقدار ۶هزار و ۱۱۰ میلیارد تومانی را ثبت کرد که نسبت بهروز گذشته ۲۷درصد رشد داشته است.
روز یکشنبه دماسنج اصلی بازار سرمایه با افزایش ارتفاع ۰.۸۸ درصدی همراه شد و در پایان ساعت معاملاتی در سطح ۲ میلیون و ۲۱۱هزار واحدی ایستاد. رشد ۱۹هزار و ۳۶۱ واحدی شاخص کل در حالی محقق شد که نماگر هموزن نیز با صعود ۰.۴۵ درصدی روبهرو و در سطح ۷۰۸هزار و ۲۴۵ واحدی قرار گرفت. در این بین شاخص کل فرابورس نیز که معیار مناسبی برای بررسی وضعیت سهام مختلف فرابورسی است، حدود ۰.۳۷درصد سبزپوش شد و در نهایت در سطح ۲۱هزار و ۸۶۲ واحدی کار خود را به اتمام رساند.
ارزش معاملات خرد بازار سرمایه روز یکشنبه که شامل سهام و حقتقدم بازار میشود مقدار ۶هزار و ۱۱۰ میلیارد تومانی را ثبت کرد که نسبت بهروز گذشته ۲۷درصد رشد داشته است. به علاوه پس از دو روز ۱۰۴ میلیارد تومــان پول حقیقی نیــز از گردونه معاملات بازار خارج شد. شاخص اصلی بورس تهران در حالی بازدهی حدود ۱۰ درصدی را در هفت روز متوالی گذشته از آن خود کرد که جنس معاملات با افزایش حجم عرضهها با روزهای دیگر تفاوت پیدا کرد. روند رو به مثبت افزایش حجم تقاضا در ساعات میانی روز معاملاتی با افزایش حجم عرضهها مواجه شد و بازار را تا حدودی در حجم عرضهها حل کرد. افزایش حجم عرضهها را میتوان ناشی از شناسایی سود توسط نوسانگیرها پس از افزایش ارتفاع حدود ۱۲ درصدی شاخص کل بورس دانست.
البته وجود محدوده مقاومتی ۲ میلیون و ۲۰۰هزار واحدی نیز در عقبنشینی بازار در محدودههای فعلی بدون تاثیر نبوده است. در این میان با وجود اینکه انتظار میرفت تاثیر اخبار مثبت هفته گذشته در اتمسفر بازار کمرنگ شده باشد، روز یکشنبه ولیاله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار از اصلاح و بررسی استاندارد حسابداری شماره ۱۵ (حسابداری سرمایهگذاریها) در سازمان حسابرسی خبر داد. با حذف این بخش از متن استاندارد، دوره تناوب تجدید ارزیابی سرمایهگذاریهای غیرجاری، مانند داراییهای ثابت مشهود، ۳ یا ۵ سال شده و شرکتها میتوانند از مزایای تجدید ارزیابی این بخش از داراییهای خود استفاده کنند.
این خبر در شرایطی منتشر میشود که در ماههای گذشته بازار بارها با اخبار ضد و نقیض از این موضوع نوسانات مثبتی را از خود بروز داده بود. اصلاح استانداردها میتواند وضعیت برخی صنایع و شرکتها و بنگاهها را دستخوش تغییرات مثبتی کند. از طرفی با اعلام سخنگوی کمیسیون تلفیق لایجه بودجه سال ۱۴۰۴، مالیات کل واحدهای تولیدی در بورس و فرابورس از ۲۵درصد به ۲۰درصد کاهش پیدا کرد. باید منتظر ماند و دید این اخبار مثبت میتوانند بازوان سد مقاومتی را در هم شکنند یا خیر.
بازار از نگاه کارشناسان
پیام الیاسکردی کارشناس بازار سرمایه وضعیت روز گذشته بازار را این گونه تحلیل و ارزیابی کرد: پس از اینکه در بسیاری از نمادهای بازار رشد حدود ۱۵ درصدی از ابتدای صعود در هفتههای گذشته به ثبت رسید، انتظار افزایش حجم عرضهها در اتمسفر بازار بیشتر از زمان دیگری احساس میشد. روز گذشته نیز بازار با عبور از ساعات اولیه پرتقاضا در ساعات میانی معاملات با افزایش حجم عرضهها روبهرو شد. از این رو معاملات روز یکشنبه بورس با معاملات روزهای گذشته تفاوت پیدا کرد. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: با وجود اینکه زمزمههایی از کاهش احتمالی نرخ بهره به محدودههای ۲۵درصد در کنار انتشار اخبار مثبت از صنایع گوناگون بازار به گوش میرسد اما رشد بورس در هفتههای گذشته را نمیتوان چندان نتیجه تغییر شرایط خاص بنیادی قلمداد کرد. بنابراین سبزپوشی روزهای گذشته تابلوی معاملاتی را میتوان نتیجه تصمیم متولیان بازار عنوان کرد.
نکته مهم در شرایط فعلی این است که باید منتظر ماند و دید در روزهایی که نمادی با صف خرید سنگین مواجه نیست، همچنان برای افزایش قیمت آن جدال سنگین میان خریداران و فروشندگان شکل خواهد گرفت یا خیر. چرا که بازارها در شرایطی از سد مقاومتهای پیش رو عبور میکنند که برای سهام در قیمتهای بالاتر خریداران سر از پا نشناخته حضور داشته باشند. این کارشناس بازار در خصوص بلاتکلیفی متولیان در خصوص عرضه خودرو در بورسکالا گفت: در موضوع خودرو شورای رقابت با وجود اینکه به نظر میرسد کمترین میزان تاثیرگذاری را برای تعیینتکلیف این موضوع دارد، باید اظهارنظر نهایی را انجام دهد. با وجود اینکه صفوف خرید عجیبی در بسیاری از نمادها تشکیل شده بود، با وجود صعود ارزش معاملات، عیار اصلی بورس برای رشد مستمر در روزهای آینده مشخص خواهد شد.
برزو حقشناس کارشناس بازار سرمایه در توصیف روز یکشنبه بازار اظهار کرد: بورس پس از آغاز صعود از محدودههای ۲ میلیون و ۱۷هزار واحدی روزهای متفاوت و مطلوبی را برای سرمایهگذاران پدید آورده است. در روزهایی که بسیاری از امیدها برای بهبود بازار از دست رفته بود، بورس رشد محدود خود را به ثبت رساند. بهبود نسبی حجم تقاضا از جمله نکات قابلتوجه روزهای گذشته بازار بوده است. با وجود این روز یکشنبه پس از بازگشایی پرتقاضای بازار، حجم عرضهها در ساعات میانی معاملات افزایش قابل ملاحظهای پیدا کرد. دلیل افزایش حجم عرضهها را نیز میتوان نوسانگیری برخی معاملهگران پس از رشد هفت روزه عنوان کرد. نکته حائز اهمیت این بود که برای افزایش حجم عرضهها خریدارانی پیدا شد و بازار را از وضعیت پرعرضه تا حدودی متعادل کرد.
از این رو احتمال اصلاح مقطعی در اتمسفر بازار احساس میشود. این کارشناس بازار ادامه داد: بازار سرمایه برای رشد خود به دلایل بنیادی نیز چشم دوخته است. انتشار اخبار تاثیرگذار بنیادی بر وضعیت صنایع و زمزمههای کاهش احتمالی نرخ بهره توسط رئیس بانک مرکزی درکنار افزایش دلار نیما با وجود نوسانات دلار بازار آزاد همه و همه همزمان با بهبود وضعیت تنشها میتوانند شرایط بهتری برای بورس رقم زنند. با وجود اینکه دلار نیما در ماههای گذشته روند افزایشی داشته همچنان تغییر محسوسی در شکاف آن به دلیل افزایش دلار بازار آزاد دیده نمیشود. این کارشناس بازار در خصوص وضعیت خودرو در بورسکالا گفت: عرضه خودرو در بورسکالا در شرایط فعلی با مخالفتهای وزیر صمت مواجه شده است. این مخالفتها در شرایطی پیگیری میشود که وزیر صمت در روزهای ابتدایی در صحن مجلس مخالفت علنی خود را با این موضوع اعلام کرده بود. برای رفع این بلاتکلیفی باید مراجع بالاتر در این خصوص تصمیمهای مورد نظر را اتخاذ کنند. این کارشناس بازار در پایان افزود: پیشبینی میشود بازار روزهای متعادل و تا حدودی اصلاحی را پیش رو داشته باشد.
نظرات