صندوق تامین اجتماعی در مرز بحران
مدیر کل فرهنگی و اجتماعی کارفرمایان تامین اجتماعی گفت: شرایط صندوق تامین اجتماعی در آستانه رسیدن به مرز بحران است.
«رضا معینی» مدیر کل فرهنگی و اجتماعی کارفرمایان تامین اجتماعی در کارگاه آموزشی تامین اجتماعی ویژه کارفرمایان و پیمانکاران در اتاق تعاون ایران گفت: آخرین بررسیها نشان میدهد تا 20 سال آینده جمعیت سالمند در ایران بیش از 10 درصد جمعیت کل کشور میرسد و این روند چالشهای جدی برای صندوقها و سازمانهای تامین اجتماعی ایجاد میکند.
به گزارش تجارتنیوز ، وی گفت: افزایش زاد و ولد، افزایش امید به زندگی از جمله چالشهای صندوق تامین اجتماعی است.
این مقام سازمان تامین اجتماعی با اشاره به برنامههای برخی کشورها در کاهش آثار منفی سالمندی گفت: در روزهای اخیر در انگلیس وزیر تنهایی منصوب شد زیرا هشت تا ۹ میلیون سالخورده تنها در این جامعه زندگی میکنند. این میزان سالخوردگی هزینه بالایی به لحاظ اجتماعی دارند.
مدیر کل فرهنگی و اجتماعی کارفرمایان تامین اجتماعی توضیح داد: وقتی جامعهای رو به سالخوردگی میرود، دولتها باید خود را با این شرایط هماهنگ کنند تا بتوانند خدمات بهتری به جامعه ارائه کنند.
معینی با اشاره به بدهی دولت به صندوق تامین اجتماعی گفت: این موضوع یکی از چالشهای مهم در صندوق است.
وی سرمایهگذاریهای نامناسب را یکی از دلایل مهم وضعیت نامطلوب صندوق تامین اجتماعی دانست و افزود: اشتغال غیر رسمی هم یکی دیگر از چالشهای مهم صندوقهای تامین اجتماعی است.
مدیر کل فرهنگی و اجتماعی کارفرمایان سازمان تامین اجتماعی تورم و قوانین مصوب را از چالشهای دیگر صندوق تامین اجتماعی دانست و گفت: قوانین مصوب اخیر بر اساس مقررات بیمهای نیست.
وی افزود: در اصلاحات پارامتریک که در سالهای آتی با شیب بسیار ملایم باید صورت گیرد، ضروری است روی چند موضوع تاکید کنیم. با افزایش سن بازنشستگی و یا افزایش حق بیمه میتوان اصلاحات پارامتریک را انجام داد.
به گفت وی، ضرورت اصلاحات پارامتریک در همه کشورهای جهان اجتناب ناپذیر است. اما این مهم در ایران باید با شیب ملایمی انجام خواهد شد.
مدیر کل فرهنگی و اجتماعی کارفرمایان سازمان تامین اجتماعی گفت: در همه جای دنیا نظام بیمه پایه وجود دارد، اما در ایران فقط نظام بیمه پایه تامین اجتماعی وجود دارد.
معینی اظهار داشت: تامین اجتماعی صندوق بین النسلی است و هرگونه آسیبی که به صندوق وارد شود نخستین آسیب آن به همه ما میرسد.
وی تعداد صندوقهای بازنشستگی در ایران را حدود ۲۰ صندوق عنوان کرد و گفت: به طور تقریب ۱۸ صندوق دچار مشکل هستند ومهمترین مشکلات در صندوقهای لشگری و کشوری مشاهده میشود.
مدیر کل فرهنگی و اجتماعی کارفرمایان سازمان تامین اجتماعی وضعیت صندوق تامین آیندهساز را هم مطلوب ندانست و گفت: ما صندوقی که روی پای خود بایستد نداریم.
معینی گفت: اگر صندوق تامین اجتماعی آسیب ببیند همه بیمهگذاران آسیب خواهند دید.
وی اظهار داشت: بیش از ۵۰ درصد جمعیت کشور عضو صندوق تامین اجتماعی هستند بنابراین نباید با اتخاذ تصمیم غیر کارشناسانه وضعیت صندوق را بدتر کرد.
مدیر کل فرهنگی و اجتماعی کارفرمایان سازمان تامین اجتماعی ادامه داد: صندوق تامین اجتاعی در مسیر بحران قرار دارد و حتی برخی معتقدند که به بحران رسیده است و باید ساز و کارهایی اندیشیده شود تا بتواند به حیات خود ادامه دهد.
وی گفت اگر امروز صندوق با مشکل مواجه شود دولت در آینده باید مسئولیت صندوق را به عهده بگیرد. دولت هم اکنون با مشکلات متعددی مواجه است زیرا تنها منبع درآمدی دولت مالیات و فروش نفت است.
مدیر کل فرهنگی و اجتماعی کارفرمایان تامین اجتماعی از پرداخت ماهانه بیش از 6 هزار میلیارد تومان مستمری توسط صندوق تامین اجتماعی خبر داد و گفت: مجموع درآمدهای صندوق به حدی است که طبق آمارها به مرز هشدار نزدیک شد.
وی تصریح کرد: وظایف و اختیاراتی که سیاستهای اصل 44 قانون اساسی و قوانین بالادستی بخش تعاون به عهده اتاق تعاون ایران گذاشته است موجب شده تا در جریان بهبود فضای کسب و کار رایزنیهایی را با سازمانهایی چون امور مالیاتی و تامین اجتماعی آغاز کنیم.
معینی با اشاره به اینکه نرخ پرداخت حق بیمه در کشور ما بالا بوده و نمیتوان آن را افزایش داد، گفت: نرخ حق بیمه پرداختی به طور متوسط به 24 سال میرسد و این موضوع در مواردی به بیش از 30 سال هم میرسد، در این باره نیازمند اصلاحات پارامتریک با شیب ملایم و دقت زیاد و کارشناسی دقیق هست.
وی یکی از چالشهای صندوق تامین اجتماعی را نبود نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی عنوان کرد و گفت: در بسیاری از موارد اقدامات حمایتی به عهده صندوق تامین اجتماعی بوده در حالی که این صندوق مشاع بین نسلی و متعلق به کارفرمایان است.
منبع: ایرنا
نظرات