گلایه سهامداران پدیده از بلاتکلیفی
چهار سال از بروز بحران در شرکت پدیده شاندیز میگذرد و در این سالها بیشترین فشارها چه اقتصادی و چه اجتماعی بر دوش سهامداران این شرکت بوده است.
چهار سال از بروز بحران در شرکت پدیده شاندیز میگذرد و در این سالها بیشترین فشارها چه اقتصادی و چه اجتماعی بر دوش سهامداران این شرکت بوده است.
به گزارش تجارتنیوز ، سهامدارانی که هنوز نمیدانند سرنوشت سهامشان چه میشود. سهامداران معسری که درست یا نادرست، بعضا تمام دارایی خود را صرف خرید سهام این شرکت کردند و حالا برای رسیدن به دارایی خود، گاه به گاه در گوشه و کنار شهرهای کشور به خصوص شهر مشهد و تهران تجمع میکنند و خواستار رسیدگی به مشکلاتشان میشوند. در تجمع اخیر گروهی از سهامداران پدیده، در جمع آنها حاضر شدیم و بار دیگر شنونده گلایههای آن ها بودیم.
در تامین معاش زندگی دچار مشکل شدیم
یکی از این سهامداران گفت: چهار سال پیش تمام دارایی خانوادهام را صرف خرید سهام پدیده کردم به امید این که بتوانم هزینه جهیزیه دخترم را فراهم کنم. امروز چهار سال گذشته است و نهتنها نتوانستم برای دخترم جهیزیه خریداری کنم بلکه برای تامین معاش زندگی ام به شدت دچار مشکل شدهام.
مسئولان کشور نمیتوانند پول معسران را بدهند؟
سهامدار معسر دیگری گفت: چهار سال است مسئولان رسمی و قانونی کشور پدیده را در دست گرفتهاند اما چگونه است که نمیتوانند پول ما را بدهند؟ چرا نمیگویند مشکل کار کجاست که نمیتوانند پول کسانی را که به خاطر 10 یا 20 میلیون تومان، زندگی شان در حال متلاشی شدن است، پرداخت کنند؟
دهقان یکی دیگر از سهامداران این شرکت است که مدعی است سال 93 سهام این شرکت را به ارزش 40 میلیون تومان خریداری کرده است و امروز به این پول به شدت نیاز دارد. این سهامدار گفت: دولت هر روز اعتباراتی را به فلان شرکت و فلان کارخانه میدهد اما برای شرکتی که خودش مدیریت آن را بر عهدهگرفته میگوید پول نداریم.
چرا مجمع تشکیل نمیشود؟
سهامدار دیگری نیز گفت: چهار سال است دولت مدیریت این شرکت را برعهدهگرفته است و تا به حال چندین بار قرار شد مجمع عمومی برگزار و سهامداران هیاتمدیره را انتخاب کنند . چرا این اتفاق هنوز نیفتاده است؟ چرا یک کار بلد اقتصادی را برای این مجموعه انتخاب نکردهاند؟
گره کار کجاست؟
سهامدار دیگری که مدعی است حدود 100 میلیون تومان سهام جبرانی از این شرکت در اختیار دارد نیز گفت: مدام گفته میشود فلان مسئله از پیش پای پدیده رفع شد ولی ما هنوز خروجی از این ادعاها ندیدهایم، شرکت پدیده نه وارد فرا بورس شده است و نه حتی سرمایهگذاران از سرمایهگذاری در این شرکت استقبالی میکنند. بگویند گره کار کجاست؟ چه کسانی نمیخواهند پدیده رونق بگیرد؟
با این شکل، مشکل رفع نخواهد شد
یکی دیگر از سهامداران نیز معتقد است که مدیران شرکت پدیده شاندیز هیچ انگیزهای برای حل مشکل سهامداران معسر ندارند و تا زمانی که مجمع عمومی این شرکت تشکیل نشود و پرونده قضایی پدیده شاندیز روی میز دادستانی باشد، هیچ امیدی به رفع مشکلات سهامداران این شرکت نیست.
چه کسی پاسخ زندگیهای متلاشی شده را میدهد؟
سهامدار معسر دیگری نیز گفت: ما مخالف نظام نیستیم و اغتشاشگر نیستیم. چهار سال است که هر روز یک وعدهای به ما میدهند.
هر روز در خبرها میگویند فردا یا ماه آینده مشکل برطرف میشود اما چهار سال گذشت و در این چهار سال حتی سهامدارانی بودند که به دلیل بدهی زندان رفتهاند و حتی زندگیهایی از هم متلاشی شد یا کسانی بودهاند و شنیده شده که خودکشی کردهاند. اما پاسخ این زندگیها را چه کسی خواهد داد؟ چرا اراده جدی برای رفع مشکل سهامدارانی که جانشان به لبشان رسیده است، در کشور وجود ندارد؟
پاسخهای مدیر عامل
انبوه سوالات و گلایههای سپردهگذاران را نزد مدیرعامل مجموعه شرکتهای پدیده میبریم تا بتوانیم پاسخی برای این موضوعات دریافت کنیم. «ابوالفضل انتظاری» در گفتوگو با خراسان رضوی درباره برنامههای این شرکت برای رفع مشکل سهامداران معسر اظهار کرد: اگر بتوان شرایطی فراهم کرد که این سهام امکان نقد شوندگی و تقویت قیمت در بازار پیدا کند، دیگر طیفی به اسم سهامداران معسر نخواهیم داشت. در تمام صحبتهایی که تاکنون بوده، نگاه بر این بوده است که در هر شکلی که بتوان برای سهام گشایش انجام شود، اولویت با سهامداران معسر خواهد بود که بتوانند سهامشان را بفروشند. وی درباره این که چه وعدهای میتوان به سهامداران معسر داد یا گره کار کجاست نیز گفت: یکی از راههایی که میتوان از طریق آن سهام این گروه از سهامداران را نقد کرد، رونق دوباره این شرکت است که سهامداران در قالب بازار سهام به پول خود دست یابند. راه دیگر این است که حاکمیت و دستگاههای دولتی مشابه آن چه در خصوص مؤسسات مالی و اعتباری انجام دادهاند با دستور ویژهای اعتباری خاص برای رفع مشکل سهامداران معسر در نظر بگیرند. راه بعدی این است که یک یا چند سهامدار عمده و سرمایهگذار وارد مجموعه شوند و با اولویت سهامداران معسر به خرید سهام از این افراد اقدام کنند.
پیگیریها به نتیجه نرسیده است
انتظاری افزود: تاکنون مذاکرات مختلفی برای اجرایی کردن راهحلهای دوم و سوم توسط مسئولان کشور انجامشده است که هیچکدام آنها به نتیجهای نرسیده است.
اما در حوزه این که مجموعه به رونق برسد کارهای زیادی انجام شده هرچند که شکوفایی مجدد این شرکت زمانبر است.مدیرعامل شرکتهای پدیده شاندیز ابراز امیدواری کرد ورود وزیر اقتصاد و دارایی منشا تامین اعتبار برای نقد کردن سهام سهامدار معسر شود. از سویی توافقهای اولیه زیادی با بنگاههای مالی کشور انجام دادیم که وارد سهام شرکت ابنیه پدیده شوند اما نتوانستند ادامه دهند و مشکلات را مضاعف کردند.
هیچ سرمایهگذار جدی وجود نداشته است
انتظاری درباره این که گره و مشکل کار کجاست نیز گفت: ستاد تدبیر یک مجموعه تصمیم گیر است اما صاحب خزانه نیست. امروز مسائل سهامداران پدیده با تخصیص پول حل میشود. هر تصمیمی که پشت آن پول باشد، میتواند برای این شرکت شفابخش باشد؛ در واقع تصمیمات باید از سوی مجموعههای مالی کشور پشتیبانی شود. وی تصریح کرد: درواقع حلال مشکلات سهامداران پول است و این پول دست دستگاه قضا یا استانداری نیست که بخواهند مانعی ایجاد کنند. از سویی تاکنون هیچ سرمایهگذاری که بتوان در آن احساس اراده جدی برای ورود سرمایه خود به مجموعه مشاهده کرد، وجود نداشته است. کسانی به ما یا به استانداری مراجعه کردهاند. اما واقعیت قضیه این است که هیچکدام از این افراد نتوانستند اهلیت و صلاحیتهای مالی خود را برای این موضوع اثبات کنند. وی ادامه داد: بسیاری از این افراد توسط کسانی معرفی میشدند که چهبسا خود آنها دنبال منافع شخصی شان بودند.
2 هزار میلیارد تومان بدهی به بانکها و موسسات
مدیرعامل شرکتهای پدیده شاندیز درباره واگذاری سهام این شرکت به ازای بدهی این شرکت به بانکها و موسسات نیز گفت: این شرکت بیش از دو هزار میلیارد تومان به موسسات و بانکها بدهی دارد که این بدهیها مربوط به گذشته است و صرف ساختوساز ابنیه شده است. در مصوبات ستاد تدبیر و هیئتمدیره شرکت در تلاش بودیم که جایگزین مطالبات این موسسات به آنها سهام داده شود که هم کنتور نرخ سود آنها متوقف شود و هم این که در سود و زیان شرکت پدیده شریک شوند و هم این که به سهامدار عمده شرکت تبدیل شوند. وی گفت: ازجمله موضوعاتی که در پیگیریهای وزیر اقتصاد و دارایی است تبدیل مطالبات موسسات به سهام در شرکت پدیده شاندیز است.
تاکنون 285 میلیارد تومان از کنسرسیوم دریافت شده است
انتظاری بابیان این که حدود 122 هزار سهامدار در شرکت پدیده شاندیز وجود دارند، افزود: مهمترین منبع مالی شرکت خط کنسرسیوم بانکی است که تاکنون 258 میلیارد تومان آن دریافت شده و 50 میلیارد تومان صورت مالی پیمانکاران این شرکت هم اکنون در اختیار کنسرسیوم بانکی قرار گرفته است. اکنون 450 هزار مترمربع از این مجموعه در حال ساختوساز است.
پیشنیاز ورود به فرابورس
وی درباره موانع ورود شرکت پدیده شاندیز به فرا بورس نیز با توضیح این موضوع که قیمت سهام این شرکت بهصورت تئوریک 274 تومان است ولی قیمت معاملاتی خریدوفروش سهام این شرکت توافقی است، افزود: تا زمانی که شرکت پدیده شاندیز وارد بازار سرمایه کشور نشود ارزش واقعی سهام این شرکت مشخص نخواهد شد. تمام پیشنیازهای ورود شرکت پدیده شاندیز به فرا بورس مهیاست اما یک پیشنیاز اصلی این ورود این بود که سهام جبرانی شرکت پدیده را نزد شرکت سپردهگذاری سازمان بورس به ثبت برسانیم.
نظر مدیرعامل درباره قضایی شدن پرونده پدیده
انتظاری ادامه داد: ما تصور میکردیم بر اساس وکالتی که از صاحبان اصلی و متهمان داریم و صلحنامهای که متعاقب آن تنظیمشده است، میتوانیم این نقل و انتقال را انجام دهیم اما بعدا که به ثبت شرکتها و سازمان بورس مراجعه کردیم، به ما گفته شد که وکالت و صلحنامه برای این نقل و انتقال کافی نیست و اصرار کردند که حتما باید حکم دادگاه برای این موضوع صادرشده باشد. وی ادامه داد: دادستان مرکز استان اعلام کردند که پرونده در حال رسیدگی است و حکم بهزودی صادر میشود. بنابراین متعاقب صدور حکم قضایی این پرونده، نقلوانتقال سهام جبرانی و ثبت رسمی آن انجام و بهتبع آن، هم مسائل مربوط به بازگشایی نماد این شرکت در بورس و هم امکان تشکیل مجمع عمومی شرکت پدیده شاندیز فراهم خواهد شد. ضمن این که ترازهای مالی را تقدیم مجمع خواهیم کرد و سهامداران خواهند توانست هیئتمدیره را خودشان انتخاب کنند و حاکمیت شرکتی در پدیده اجرا خواهد شد. مدیرعامل شرکتهای پدیده شاندیز درباره سهام جبرانی این شرکت نیز گفت: این سهام ، سهام تعدیل هم نامگذاری میشود و بر مبنای محاسبات کارشناسی که انجامشده است به ازای هر یک سهمی که سهامدار در شرکت ابنیه سهام داشته باشد 94 صدم درصد از سهام توسعه را بهعنوان جبرانی دریافت خواهد کرد. وی درباره این که ممکن است حکم دادگاه مانعی برای حل مشکلات شرکت پدیده باشد یا خیر نیز گفت: تصور ما بر این است که حکم دادگاه تسهیل گر این موضوع باشد.
گفتند باید حکم قضایی صادر شود
وی درباره تشکیل مجمع عمومی سهامداران پدیده شاندیز نیز گفت: تمام مقدمات برای تشکیل مجمع انجامشده بود اما پیشنیاز این کار ثبت رسمی سهام جبرانی بود که به دلیل موضوعاتی که قبلا ذکر شد، این اتفاق رخ نداد و اعلام شد باید حکم قضایی صادر شود. اگرچه نامهای تنظیم شد که متضمن پذیرش همه مسئولیتها از سوی دادستان و استاندار شد اما سازمان بورس اعلام کرد که یا باید امضا اصالتا انجام شود یعنی افرادی که وکالت دادهاند دوباره امضا بدهند یا حکم قضایی در این زمینه صادر شود. لذا با صدور حکم دادگاه یقینا تمامی این موانع برطرف خواهد شد. انتظاری یادآوری کرد: در این مدت دستگاه قضایی برای حفظ حقوق سهامداران مسئولیتهای بزرگی را بر دوش گرفت. اگر حمایتهای دستگاه قضا نبود چهبسا تهدیدهای فراوانی برای حقوق سهامداران به وجود میآمد.
رسانهای کردن نامه هزارمیلیاردی کار را خراب کرد
مدیرعامل شرکتهای پدیده شاندیز همچنین گفت: آذرماه 96 ستاد تدبیر استان تقاضای تخصیص هزار میلیارد تومان اعتبار برای سهامداران معسر را از رئیسجمهور انجام داد و با دستور رئیسجمهور معاونت اقتصادی ریاستجمهور پیگیر موضوع بودند اما بعد از رسانهای شدن نامه درخواست یکی از نمایندگان مشهد و کلات از سران قوا در این زمینه موانع و موضعگیریهای زیادی درباره تخصیص این اعتبار به وجود آمد.
دارایی سهامداران حفظ شده است، اما آنها میخواهند سهامشان نقد شود
وی اظهار کرد: هماکنون دارایی سهامداران حفظ و از حالت مردگی خارج شده است، همچنین فعالیتها رونق مجدد پیداکرده و صورتهای مالی شرکت نیز شفاف شده است اما واقعیت این است که سهامداران معسر تقاضا دارند سهامشان نقد شود. انتظاری افزود: خود شرکت نه حق دارد و نه پشتوانه مالی آن را دارد که بتواند سهام این افراد را نقد کند. بنابراین در این موضوع خاص متأسفانه باید بگوییم ما تاکنون موفق نبوده ایم. ما بهعنوان مدیران شرکت در تمام عرصهها بیلان قابل دفاعی داشتیم اما در حوزه سهام چون نیازمند منابع بودیم و تلاشهای ما در همه سطوح منجر به تلامین منابع نشد، این خواسته سهامداران محقق نشده است. برای تحقق این موضوع نیازمند تزریق مالی خاص یا واردکردن چند سهامدار عمده با اراده ملی هستیم.
توضیحات استاندار درباره پیگیریها برای حل مشکل سهامداران پدیده
استاندار خراسان رضوی در آخرین جلسه شورای اداری استان، توضیحاتی درباره پیگیری های انجام شده برای حل مشکلات سهامداران پدیده ارائه کرد. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی استانداری، «علیرضا رزم حسینی» در این باره گفت: معضل موسسات مالی و اعتباری می توانست هر کشوری را ساقط یا هر دولتی را با بحران جدی مواجه کند اما خوشبختانه در سالی که گذشت، با مسئولیت پذیری ریاست محترم جمهوری و تدبیر مدیران در سطح ملی و استانی، موضوع به نفع مردم تمام شد. رزم حسینی به آخرین اقدامات انجام شده برای تعیین تکلیف پرونده پدیده شاندیز هم اشاره کرد و گفت: از روزی که مسئولیت استانداری خراسان رضوی را پذیرفتم تا به امروز 11 جلسه با موضوع پدیده برگزار کردهایم که از این تعداد، چهار جلسه با وزیر اقتصاد و دو جلسه هم با اعضای شورای تامین بوده است. به تازگی هم جلسهای با حضور اعضای دبیرخانه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا متشکل از معاون اقتصادی رئیسجمهور، معاون اول قوه قضاییه و نایب رئیس مجلس شورای اسلامی برگزار و تصمیمات خوبی گرفته شد.
هدف ما حفظ حقوق سهامداران است
وی با بیان اینکه هدف ما حفظ حقوق سهامداران مردمی است، تاکید کرد: دبیرخانه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا اعلام آمادگی کرده است که در صورت ارائه پیشنهادی مشخص از سوی وزیر اقتصاد، موضوع تعیین تکلیف پرونده پدیده در یکی از جلسات این شورا بررسی شود. رزم حسینی اظهار کرد: یکی از الزامات به نتیجه رسیدن برنامهریزیها و رفع مشکل سهامداران، صدور دستور قضایی است که در این زمینه هماهنگی خوبی بین مدیریت استانی و دستگاه قضایی وجود دارد و تلاش بر این است که هر چه سریعتر دادگاه رسیدگی به پرونده پدیده برگزار شود.
منبع: خراساننیوز
نظرات