فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۵۳۶۲۵۰

خطیب‌زاده:

خبر تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا تایید نمی‌شود/ همه منابع مالی ایران باید آزاد شوند

خبر تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا تایید نمی‌شود/ همه منابع مالی ایران باید آزاد شوند

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت: از روز جمعه نشست کمیسیون مشترک برجام کار خود را از سر می‌گیرد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، سعید خطیب‌زاده در نشست خبری خود همچنین با اشاره به سفر منطقه‌ای ظریف در هفته گذشته گفت: این سفر، سفر منطقه‌ای موفقی بود.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گزارش‌هایی که به نقل از منابع آگاه در مورد تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا مطرح شده است را تأیید نکرد.

وی با بیان اینکه نشست کمیسیون مشترک برجام از روز جمعه بار دیگر فعالیت خود را آغاز خواهد کرد، گفت: در روند مذاکرات وین پیشرفت‌های خوب و قابل توجهی صورت گرفته البته در حوزه‌هایی نیز روند حرکت کند بوده است.

خطیب‌زاده، در ارتباط با روند تحولات در افغانستان و برخی از اظهارنظرها در ارتباط با نوع کنش ایران در ارتباط با موضوع افغانستان و اینکه آیا ایران در نشست استانبول که قرار است بعداز ماه مبارک رمضان در ترکیه برگزار شود شرکت خواهد کرد یا نه؟ تصریح کرد: ما تحولات افغانستان را با دقت پیگیری می‌کنیم و با طرف‌های دیگر و کنشگران منطقه‌ای در حال رایزنی هستیم. آنچه که در افغانستان در حال رخ دادن است ما را نگران کرده است.

وی افزود: به خاطر تحقق صلح و ثبات در افغانستان تمام مساعی و تلاش خود را به کار برده و می‌بریم که آینده افغانستان در صلح و ثبات باشد.

این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه با دولت افغانستان و گروه‌های دیگر در این کشور در تماس هستیم و تلاش داریم که روند گفتگوهای دولت افغانستان با طالبان و گروه‌های دیگر در این کشور را تسهیل کنیم، ادامه داد: امیدواریم که دولت افغانستان نیز ملاحظات جدی در نظر داشته باشد و ما امیدواریم که روند تحولات به نفع مردم افغانستان و در راستای ایجاد صلح و ثبات در این کشور پیش برود.

خطیب‌زاده در پاسخ به این سوال که آیا ایران در نشست استانبول شرکت خواهد کرد یا نه؟ گفت: این موضوعی است که در زمان خودش به آن خواهیم پرداخت.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه یکی از مقامات وزارت خارجه انگلیس مدعی شده که مسیر حقوقی گفتگوها بین ایران و انگلیس در مورد بحث آزادی نازنین زاغری در جریان است، گفت: گفتگوی حقوقی بین ایران و انگلیس در جریان نیست و قوه قضاییه باید در مورد این پرونده اظهارنظر کند.

وی ادامه داد: گفتگوهایی که بین دو کشور صورت می‌گیرد مسائلی است مربوط به روابط دو کشور و دولت انگلیس در حوزه‌های مختلف نظراتش را به ما اعلام کرده و ما نیز پاسخ‌هایمان را به صورت شفاف و روشن به آنها داده‌ایم.

خطیب‌زاده همچنین در پاسخ به پرسشی دیگر در مورد اخبار منتشر شده در ارتباط با توافق ایران و آمریکا در مذاکرات اخیر برای تبادل زندانیان بین دو کشور گفت: موضوع زندانیان یک موضوع انسانی بوده و هست و همواره در دستور کار ایران قرار داشته است و جدا از تمامی گفتگوها و مسیرهای دیگری که در حوزه برجام یا موضوعات مرتبط بوده این موضوع پیگیری شده است.

این دیپلمات ارشد کشورمان ادامه داد: همیشه ایده‌ها و طرح‌هایی در این زمینه مطرح بوده و در دست پیگیری است.

وی تصریح کرد: گزارشات منتشر شده از منابع آگاه در این زمینه تأیید نمی‌شود.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد اخبار منتشر شده از سوی یکی از رسانه‌های منطقه مبنی بر اینکه قرار است در جریان مذاکرات وین هفت میلیارد دلار از دارایی‌های ایران آزاد شود و طرفین در این ارتباط توافق کردند، گفت: در خصوص آزادی منابع مالی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور، سیاست ما همانی است که همیشه گفته‌ایم و اینکه همه آنها در یک جا باید آزاد شود.

وی در ادامه صحبت های خود با خبرنگاران داخلی و خارجی در مورد تغییر لحن مقامات سعودی از جمله ولیعهد این کشور در ارتباط با تعامل تهران و ریاض تصریح کرد: تغییر لحن و گفتمان قطعا به کاهش تنش ها کمک می‌کند اما تا زمانی که منجر به تغییر رفتار نشود نتیجه عملی جدی نخواهد داشت.

خطیب‌زاده با بیان اینکه ما همواره آماده گفتگو در هر سطح و در هر شکلی با همسایگان خود از جمله عربستان سعودی بوده و هستیم، گفت: فکر می‌کنیم منطقه و ملت‌های دو کشور نتیجه و ثمره چنین گفتگوهایی را که منجر به ایجاد صلح و ثبات، امنیت و آرامش بیشتر در منطقه خواهد شد، خواهند دید و تردید داریم که در دو طرف نسبت به این موضوع شکی وجود داشته باشد.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسشی دیگر در ارتباط با روند مذاکرات وین و تأکید مقامات عالی رتبه کشورمان مبنی بر اینکه مذاکرات نباید فرسایشی شود و شروط ایران باید به طور کامل رعایت شود، گفت: وزارت خارجه مأموریت‌محور است و بر اساس مأموریتی که نهادهای بالادستی و تعریف مسیری که انجام می‌دهند حرکت می‌کند. در مذاکرات وین نیز در همین چارچوب حرکت می‌کنیم.

خطیب‌زاده ادامه داد: همان طور که پیش از این اعلام کرده‌ایم در وین سه کارگروه فعالیت می‌کنند و اکنون دو متن به صورت اولیه در ارتباط با موضوع هسته‌ای و رفع تحریم‌ها داریم.

وی ادامه داد: همان طور که می‌دانیم وقتی متون به مرحله نگارش می‌رسد یک مقداری دقت بیشتری می‌خواهد و ما براساس دقت جلو می‌رویم، تعجیل نداریم و البته اجازه نمی‌دهیم که گفتگوها فرسایشی شود و آنچه که مهم است این است که برجام نه کلمه بیش و نه یک کلمه کم اجرایی شود و این موضوعی است که ما در کمیسیون مشترک برجام برای طرف‌های مقابل روشن کرده‌ایم و بر این اساس در حال حرکت هستیم.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد سفرهای اخیر منطقه‌ای ظریف به چهار کشور قطر، عراق، عمان و کویت و اینکه آیا این سفرها ادامه خواهد داشت؟، تصریح کرد: سفرهای دکتر ظریف به کشورهای حوزه خلیج فارس در چارچوب دیپلماسی رمضان صورت گرفته است و ما با هر کدام از این کشورها موضوعات منطقه‌ای و دوجانبه داریم و در این سفرها در ارتباط با این موضوعات بحث و گفتگو شده است.

خطیب‌زاده با بیان اینکه تمرکز این سفر روی ترتیبات فراگیر منطقه‌ای در حوزه خلیج فارس از جمله پیشنهادات مطرح شده از سوی ایران در این ارتباط بود، تصریح کرد: اینکه در ماه مبارک رمضان استفاده از دیپلماسی رمضان ادامه پیدا کند و سفرهای دیگری از سوی وزارت خارجه به کشورهای منطقه صورت بگیرد منوط به نهایی شدن این سفرهاست. البته باید توجه داشته باشیم که شرایط کرونایی مجددا در برخی از کشورهای منطقه تشدید شده است و این برنامه‌ریزی را مقداری سخت‌تر کرده و در نهایت باید منتظر بمانیم و ببینیم که چه اتفاقی می‌افتد.

وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری مبنی بر اینکه گفته شده در مذاکرات ایران با عربستان برخی دیگر از کشورهای دیگر از جمله مصر و اردن نیز حضور دارند خطاب به خبرنگار پرسش کننده گفت: من اصل خبری که شما مطرح کردید را نمی‌توانم تأیید کنم لذا توضیحی در این خصوص وجود ندارد.

سخنگوی وزارت خارجه در مورد آخرین پیگیری‌های این وزارتخانه در ارتباط با پرونده آزار و اذیت دو شهروند ایرانی در ترکیه و آخرین خبرها در این زمینه گفت: گزارش‌های رسیده در ارتباط با این موضوع از همان لحظات اولیه در دست پیگیری بوده و هست. توجه به حقوق شهروندان کشورمان و شرایط آنها از مهمترین نکاتی است که وزارت خارجه در تمامی ابعاد با جدیت همواره پیگیری کرده است. در مورد این پرونده با مقامات آنکارا در تماس و تعامل هستیم و با سفارت ترکیه در تهران گفتگوهایی انجام شده است. مرزبانان دو کشور در ارتباط با یکدیگر هستند و این موضوع بین ایران و ترکیه در حال پیگیری است تا ابعاد این داستان و موضوع هر چه زودتر مشخص و روشن شود.

سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوال دیگری درباره بدهی دولت انگلیس به ایران و برخی از اخبار منتشر شده در ارتباط با این موضوع تأکید کرد: بدهی دولت انگلیس به ایران بدهی چند دهه‌ای است که متأسفانه به دلایل واهی همچنان از سوی دولت انگلیس پرداخت نشده است.

وی ادامه داد: البته بخش کوچکی از این موضوع تعیین تکلیف نشده است و دادگاه آن با توجه به شرایط کرونا و عدم امکان حضور وکلا به تعویق افتاده است.

خطیب زاده تأکید کرد: اصل بدهی دولت انگلیس به ایران مدت‌هاست که باید پرداخت شود و هر چه زودتر لندن تعهدش را در این زمینه انجام دهد، مسیر درست تری را طی کرده است.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با وضعیت دارایی‌های ایران در برخی از کشورها از جمله کره جنوبی تأکید کرد: اینکه مبالغ ایران در دیگر کشورها باید در اختیار تهران قرار بگیرد چه در کره جنوبی و چه در دیگر کشورها یک امر کاملا قطعی است.

خطیب زاده همچنین در پاسخ به این پرسش که طبق برخی از اخبار منتشر شده بایدن رئیس جمهور آمریکا در دیدار اخیرش با رئیس سازمان اطلاعاتی رژیم صهیونیستی موساد گفته که آمریکا تا بازگشت به برجام راه درازی را در پیش دارد، تأکید کرد: من درباره اظهارات نقل شده و صحت و سقم آن و آنچه که در ملاقات‌های مقامات خارجی عنوان می‌شود، نمی‌توانم اظهار نظری کنم و آنچه که می‌توانم بگویم این است که سیاست قطعی ایران تأکید بر بازگشت همه جانبه آمریکا به همه تعهداتش ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل به صورت کامل است و همان طور که مقامات عالی‌رتبه کشور تأکید کردند در این خصوص نه عجله داریم نه وارد بازی فرسایشی می‌شویم. آنچه که برای ما در این زمینه مهم است این است که این بازگشت باید یکجا، قطعی و قابل راستی‌آزمایی باشد.

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه منظور ایران از اینکه آمریکا باید تحریم‌ها را علیه ایران بردارد با توجه به اینکه آمریکا سال‌هاست تحریم‌هایی را علیه ایران اعمال کرده است، گفت: ۴۲ سال است که آمریکا ایران را در قالب تحریم‌های اولیه و ثانویه مورد تحریم قرار داده است و آنچه که برای ما مهم است این است که همه تحریم‌هایی که از روز اجرایی شدن برجام به ویژه دوران ترامپ علیه ایران وضع شده و انتفاع ایران از برجام را تحت تأثیر خود قرار داده همه آنها یکجا برداشته شود و قابل راستی‌آزمایی باشد.

خطیب‌زاده همچنین در پاسخ به این سوال که آقای عراقچی در اظهاراتی اعلام کرده است که در جریان مذاکرات وین توافق شده که اکثر تحریم‌های افراد و نهادها برداشته شود، اکنون موارد اختلافی ایران با طرف‌های مقابل در این ارتباط چیست؟، تصریح کرد: ما در فضای عمومی مذاکرات را ادامه نمی‌دهیم و اینها مربوط به کمیسیون مشترک برجام است. آنچه که می‌توانم بگویم این است که تمامی آنچه که برای ما خط قرمز است و از روز اول هم بوده این است که باید تمامی تحریم‌هایی که بعد از برجام علیه ایران اعمال شده است برداشته شود از جمله تحریم‌های حوزه عمومی و تحریم‌های بخشی. پیشرفت‌های خوبی در این دور از مذاکرات حاصل شده است و طرفین توانستند که به فهم مشترکی در بسیاری از حوزه‌ها برسند.

وی ادامه داد: در حوزه تحریم اشخاص اختلاف‌نظرهای جدی وجود دارد و ما باید در مسیر گفتگوهای کمیسیون مشترک برجام گفتگوها در این زمینه را ادامه دهیم.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: مبنای استدلال جمهوری اسلامی ایران براساس برجام مبنای حقوقی و انتفاع قطعی ایران از رفع تحریم‌ها مبانی قوی هستند و همان طور که گفتم باید گفتگوها در فضای خودش جلو برود. پیشرفت‌های قابل توجه و بسیار خوبی حاصل شده ولی در حوزه‌هایی نیز کند جلو رفته‌ایم.

خطیب‌زاده در پاسخ به سوال دیگری در خصوص برخی اظهارنظرها در ارتباط با موضوع رفع تحریم‌ها و اقدام وزارت خارجه در این زمینه تأکید کرد: موضع وزارت خارجه در مورد بحث تحریم‌ها موضع نظام است و ما تأکید بر رفع تمام تحریم‌هایی داریم که بعد از برجام به ایران تحمیل شده است.

وی همچنین در ادامه پرسش‌ها در ارتباط با رفع تحریم‌ها تصریح کرد: رفع تحریم‌های مالی، بانکی، نفتی و حوزه‌های عمومی و بخشی جزء بدیهیات است و آنچه که در مورد آن گفتگو می‌شود موضوعات اختلافی است.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: در حال حاضر به دو متن رسیده‌ایم، موارد اختلافی وجود دارد که باید در مورد آن تصمیم گرفته شود.

خطیب زاده بیان کرد: ما معتقدیم همه تحریم‌هایی که ترامپ علیه ایران اعمال کرده مرتبط با برجام است و همه آنها با هدف از بین بردن برجام و جلوگیری از انتفاع ایران از برجام بوده است، باید رفع شود.

وی در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه ما اکنون در حال گفت‌وگو در مورد رفع تحریم‎‌ها هستیم و موضوع آسیب‌هایی که آمریکا به خاطر خروج از برجام به ایران وارد کرده است چه می شود و به نظر می رسد که در این ارتباط بحث و گفت وگویی نمی شود؟، تصریح کرد: فرض شما مبنی بر اینکه در این زمینه صحبت نمی‌شود، فرض دقیقی نیست. در ارتباط با این موضوع در جای خود گفتگو شده و می‌شود. ما اکنون در حال تمرکز در خصوص چگونگی بازگشت آمریکا به کلیه تعهداتش هستیم و قطعا موضوعات بسیاری در کمیسیون مشترک برجام در صورت بازگشت آمریکا به برجام وجود خواهد داشت که باید در مورد آن صحبت شود که موضوع مورد اشاره شما هم قطعا یکی از آنها خواهد بود.

سخنگوی وزارت خارجه در این نشست مطبوعاتی با بیان اینکه ما تأکید داریم که ایران باید به کلیه منابع خود دسترسی پیدا کند و در چارچوب برجام حتما باید این کار انجام شود، در مورد سفر محمدجواد ظریف به عراق در هفته گذشته و مذاکراتی که در این سفر صورت گرفته است، گفت: سفر آقای ظریف به عراق در چارچوب سفر منطقه‌ای ایشان بود و همان طور که آقای ظریف در توییتی ذکر کردند دو مسیر موازی با هم در جریان است، یکی مسیر گفتگو با همسایگان و دیگری مسیر گفتگو در وین که با دو موضوع و دو هدف متفاوت ولی در عین حال مرتبط با هم است و مسئله مهم این است که منطقه به سمت آرامش حرکت کند.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با دیدار محمدجواد ظریف با محمدعبدالسلام در عمان و تحولات یمن تصریح کرد: ما واقعا نگران تحولات یمن هستیم. بدترین شرایط انسانی در آنجا وجود دارد و آنچه که در مأرب می‌گذرد را باید در چارچوب تحولات کلی یمن دید.

وی همچنین در پاسخ به این سوال که گفته شده یک نماینده‌ای از سوی سازمان ملل در ارتباط با پرونده هسته‌ای ایران تعیین شده است، گفت: من نمی‌دانم این سوال شما از کجا آمده است. موضوع پرونده هسته‌ای ایران در حال حاضر بین ایران و گروه ۱+۴ در جریان است و اگر آمریکا با اجرای تمامی تعهداتش به برجام برگردد به ۱+۵ تبدیل می‌شود.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در ارتباط با برخی از گزارش‌هایی که در رسانه‌ها در ارتباط با موضوع تحریم‌ها مطرح شده از جمله مثلا تعلیق ۱۲۰ روزه یا ۱۸۰ روزه تحریم‌ها تأکید کرد: گزارش‌های پراکنده نباید مبنای تحلیل شما قرار بگیرد. آنچه که موضع قطعی ایران است این است که تمامی تحریم‌ها باید لغو شود و مذاکرات در این چارچوب در حال انجام است.

وی ادامه داد: یکسری اختلافات در مورد رفع تحریم برخی از اشخاص و لیست‌ها وجود دارد که باید گفتگو در مورد آنها نهایی شود.

خطیب‌زاده تأکید کرد: آنچه که در برجام نوشته شده ملاک عمل ما خواهد بود و ما به سیاست داخلی آمریکا کاری نداریم. قطعا تمام تعهدات آمریکا باید عینا از سوی دولت آمریکا اجرایی شود و اینکه چگونه اجرایی کند به خود این کشور برمی‌گردد.

سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: آمریکا به خصوص در دوران ترامپ ثابت کرده که به هیچ معاهده‌ای می‌تواند پایبند نباشد و از آن خارج شود و در این چارچوب برای ما اجرای تعهدات قابل راستی‌آزمایی شدن مهم است.

آخرین اخبار اقتصادی را از کانال تلگرام تجارت‌نیوز دنبال کنید.

منبع: ایسنا

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.