زلزله هرمزگان حاصل اقدام نظامی بود؟
روز گذشته و همزمان با وقوع پیاپی زلزله در هرمزگان این شبهه و تردید در فضای مجازی و بین عموم مردم مطرح شد که این زلزلهها حاصل اقدامات نهادهای نظامی هستند.
به گزارش تجارتنیوز ، در ادامه توضیحات مهدی زارع، استاد زلزلهشناسی و مهندسی پژوهشگاه بینالمللی زلزله را بررسی میکنیم.
به نقل از خبرآنلاین دلیل زلزلههایی که در هرمزگان و کیش اتفاق میافتند، این است که در این مناطق بهدلیل توسعه زمین در تنگه هرمز تغییر شکل زیادی اتفاق میافتد.
بخشی از این تغییرات، به شکل زمینلزره باید آزاد شود. طبیعتا بخشی از اینها به شکل زلزلههای کوچک اتفاق میافتند و برخی نیز بهصورت زلزلههای متوسط به بزرگای بیشتر از ۵ تا بزرگای ۶ و همچنین زلزلههای شدید رخ میدهند.
آیا این زلزلههای پیاپی در جنوب هرمزگان و کیش، ناشی از آزمایشهای نظامی هستند؟ خیر
زیرا این زلزلههایی که تاکنون اتفاق افتادند، بین عمق ۱۰ تا ۱۸ کیلومتری ثبت شدهاند و این عمق اصلا در دسترس انسان نیست. اعم از اینکه انسان بخواهد آنجا حفاری یا اقدام نظامی یا هر کاری دیگری بکند.
از سویی حتی اگر اقدامی نظامی یا حفاری توسط بشر در عمق یک کیلومتری زمین رخ داده باشد، این اقدام قابل انتقال یا تاثیرگذاری به عمق ۱۸ کیلومتری نیست.
همچنین زلزلهها توسط امواج لرزهای سنجیده میشوند. لذا در بین این زمینلرزهها هیچ نگاشتی که شاهدی بر غیرطبیعی بودن باشد، تاکنون ثبت نشده است.
یعنی همه زمینلرزهها که تاکنون در جنوب هرمزگان اتفاق افتادند، طبیعی بودند. بنابراین این زلزلهها کاملا طبیعی هستند و اینکه این زلزلهها را به اتفاقی غیرطبیعی مرتبط کنیم، غیرمنطقی است.
این پرسش که آیا باید منتظر زلزلههای بزرگتر هم باشیم؟ جوابش این هست که در این منطقه زلزلهها به بزرگای ۷ هم اتفاق افتادند، بنابراین اگر سوال این است که در منطقه کیش تا بندرعباس انتظار چه زلزلههایی به چه بزرگایی میتوان داشت؟ باید پاسخ بدهم که بزرگای ۶ و نیم تا ۷ را نیز تجربه کردهایم.
اما اینکه آیا ما پیشبینیای در این خصوص داریم؟ پاسخ این است که الزاما نه.
بنابراین باید گفت زلزلههایی به بزرگای بیش از ۶ و نیم قابل انتظار هست ولی احتمال آن البته کمتر است. ولی اینکه آیا این لرزشها در منطقه هرمزگان ادامه دارند، میتوان گفت که همچنان ادامه خواهند داشت و در هفتههای پیش رو قابل انتظار هستند.
نظرات