۳ میلیارد دلار آلودگی هوا را کم کرد؟
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از اختصاص ۳ میلیارد دلار برای مقابله با آلودگی هوا خبر داد.
به گزارش تجارتنیوز ، برای مقابله با آلودگی هوا ۳ میلیارد دلار اعتبار اختصاص یافت.
به نقل از مهر، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از برگزاری نشست ویژه ستاد هوای پاک طی هفته جاری خبر داد و گفت: ۳ میلیارد دلار برای مقابله با آلودگی هوا در نظر گرفته میشود.
«علی سلاجقه» رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست درباره موضوع آلودگی هوا و اینکه چرا برنامهها در این راستا اجرایی نمیشود، اظهارداشت: سه شنبه هفته جاری نشست ویژه ستاد هوای پاک در وزارت کشور برگزار میشود و و طی بازه دو هفتهای معاونین دستگاههای ذیربط جلساتی داشته اند و مهلتها داده شده است.
وی افزود: دستگاههای مربوطه سال گذشته به بهانههایی از جمله نداشتن بودجه کافی و اینکه وسط سال اعتباراتی به آنها اختصاص داده شده است به تعهدات خود عمل نکردند لذا اکنون برای اینکه هیچ بهانهای نباشد به ویژه برای ۱۱ دستگاه برنامهها مهمی در دستور کار است.
رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست ادامه داد: امسال هم ۱۰۳ هزار میلیارد تومان و هم ۳ میلیارد دلار ارزی برای اجرای قانون هوای پاک در دولت مطرح است و ما این موضوع را پیگیریم تا در بودجه ۱۴۰۲ در نظر گرفته شود و دیگر هیچ بهانهای برای دستگاههای اجرایی طی سال آینده نباشد.
سلاجقه خاطر نشان کرد: سازمان برنامه و بودجه هم در میدان است و مطمئن باشید در راستای تکالیف بودجه اتفاقات خوبی رخ خواهد داد و دستگاه موظف به اجرای قانون هستند.
وی در پاسخ به این پرسش که با ۳ میلیارد دلار ارز چقدر آلودگی هوا کاهش مییابد، خاطرنشان کرد: قطعاً اگر مشکل مربوط به سوخت و حمل و نقل را بر طرف کنیم بسیاری از مشکلات مربوط به آلودگی هوا برطرف خواهد شد.
لزوم اجرای طرح ترافیک در تمام کلانشهرها
عباس شاهسونی درباره مباحث مطرح مبنی بر بازنگری در طرح ترافیک و نقش وزارت بهداشت در این باره، اظهار کرد: تقاضایی از وزارت بهداشت نشده است که نمایندهای در جلسات بازنگری طرح ترافیک داشته باشد. یکی از تاکیدات قانون هوای پاک موضوع اجرای طرح ترافیک است که در سه شهر تهران، مشهد و قم اجرا شده است، اما در سایر کلانشهرها یا این کار انجام نشده است و یا به درستی به اجرای طرح ترافیک توجه نشده است. مشکل دیگر این است که دوربینهای موجود به پلیس راهور متصل باشند و خودروهای متخلف در حوزه طرح ترافیک را جریمه کنند. اکنون در شهر تهران تقریبا ۵۰درصد از دوربینهایی که نصب هستند کد جریمه ندارند؛ یعنی ۵۰درصد احتمال اینکه افرادی که وارد طرح میشوند جریمه نشوند وجود دارد. در واقع دوربین وجود دارد، اما کد جریمه برای آن تعریف نشده است که موید عدم اجرای کامل و صحیح طرح ترافیک است.
تنها دو روز هوای پاک پایتخت در سال ۱۴۰۰
شاهسونی درباره تعداد روزهای با هوای پاک در کشور، گفت: وزارت بهداشت در ۲۷شهر مطالعات انجام داده است و مشخص شده است که طی سال ۱۴۰۰ تنها ۱۶.۷درصد از روزهای سال شاخص کیفیت هوا در محدوده خوب یا پاک بوده است و ۶۲.۶درصد هوا در محدوده قابل قبول بود است یعنی تقریبا ۸۰درصد از روزهای سال هوای قابل قبول در سطح کشور داشتیم. البته در کلانشهرها درصد روزهای با هوای خوب و پاک خیلی کمتر بوده است؛ مثلا در تهران طی سال قبل ۸۹روز هوا ناسالم برای گروههای حساس بوده است که یعنی وضعیت هشدار داشتهایم، شش روز هوا ناسالم برای همه مردم بوده است. ۰.۵۴درصد روزهای سال هوای تهران خوب بوده است که یعنی حدود دو روز هوای پاک در این استان داشتهایم و ۷۳درصد هم در محدوده قابل قبول بوده است.
۵ شهر دارای آلودهترین هوای کشور
او در خصوص شهرهای دارای آلودهترین هوای کشور، توضیح داد: در سال ۱۴۰۰ شهرهای تهران، مشهد، اهواز، اصفهان، کرج کمتر از ۱۰روز هوای خوب داشتند و بیشترین تعداد روزهای هوای خطرناک هم مربوط به شهر زابل بوده است که ۱۵روز هوای خطرناک داشته است.
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت درباره مرگهای منتسب به مواجهه با ذرات معلق نیز اظهار کرد: بر اساس مطالعه وزارت بهداشت در ۲۷شهر با جمعیت تقریبا ۳۵میلیون نفر مشخص شد در سال ۱۴۰۰ میزان مرگهای منتسب با ذرات معلق در کشور ۲۰هزار و ۸۰۰نفر بوده است که از این میان سهم تهران ۶۴۰۰مرگ اعلام شد.
عباس شاهسونی با تاکید بر اینکه معضل آلودگی هوا در اکثر کشورهای دنیا وجود دارد، بیان کرد: تعداد مرگومیر منتسب به آلودگی هوا در چین و هند بیش از یک میلیون نفر در سال است یا در اتحادیه اروپا سالانه ۳۵۰هزار مرگ منتسب به آلودگی هوا رخ میدهد. متاسفانه ۹۹درصد از جمعیت دنیا در مناطقی زندگی میکنند که غلظت ذرات معلق در آنجا بالاتر از رهنمود سازمان بهداشت جهانی است.
شاهسونی درباره علت افزایش آمار مرگهای منتسب به آلودگی هوا، افزود: سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۲۱ با توجه به اثرات آلایندههای معیار هوا بر سلامت، این معیار را کاهش داد و حتی حد رهنمود ذرات معلق PM۲.۵. از ۱۰ به ۵ کاهش یافت که این سبب افزایش آمار مرگومیرهای منتسب با آلودگی هوا شد و بهایندلیل تقریبا یک افزایش ۵۰درصدی در مرگومیرهای منتسب به آلودگی هوا در کشور نسبت به سال ۱۳۹۹ شاهد هستیم و این هم بهدلیل کاهش حد رهنمود جهانی است.
وی با اشاره به تاثیر تحریمها بر موضوع آلودگی هوا، گفت: وقتی اقدامی انجام نشود قاعدتا تعداد روزهای با آلودگی هوا افزایش مییابد. هرچند که نمیتوان از عدم عمل دستگاهها به وظایفشان چشمپوشی کرد، اما یکی از چالشهای مهم هم بهدلیل تحریمهای ظالمانه است که ما توانایی وارد کردن تکنولوژی جدید این موضوع را نداریم یا به منابع مالی خود دسترسی نداریم تا نوسازی ناوگان فرسوده را انجام دهیم و این سبب شده است که تعداد روزهای با هوای آلوده افزایش یابد.
نظرات