فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۹۱۲۴۱۲

بازار فولاد کشور در اردیبهشت ۱۴۰۳ چگونه بود + آینده بازار

بازار فولاد کشور در اردیبهشت 1403 چگونه بود + آینده بازار

قیمت میلگرد آجدار برخی برندها، به قیمت اسفند ماه خود نزدیک شد. این افت قیمت باعث شد تا میلگرد آجدار رکورد ضعیف‌ترین میزان تقاضای خود را بشکند!

بازار فولاد طی اردیبهشت ماه نیز رکود سه ماهۀ خود را نشکست و چندان رونق نگرفت. اما برخلاف چند ماه اخیر، افت نسبی قیمت‌ها را تجربه کرد. از ابتدا تا پایان ماه، روند قیمت بسیاری از مقاطع فولادی نزولی بود. میزان کاهش قیمت در برخی محصولات مانند میلگرد آجدار و تیرآهن، بیشتر بود؛ به نحوی که قیمت میلگرد آجدار برخی برندها، به قیمت اسفند ماه خود نزدیک شد. این افت قیمت باعث شد تا میلگرد آجدار رکورد ضعیف‌ترین میزان تقاضای خود را بشکند!

نوسانات کاهشی قیمت ارز، اصلی‌ترین علت افت قیمت مقاطع فولادی در اردیبهشت ماه محسوب می‌شود. دلار آزاد که در آخرین روز فروردین ماه 67229 تومان عرضه می‌شد، از ابتدای اردیبهشت وارد یک روند نزولی شد. این روند تا انتهای ماه ادامه داشت. در این لحظه، هر دلار آزاد با قیمت ۵۷ هزار و ۹۰۰ تومان به فروش می‌رسد. یعنی حدود 9400 تومان کاهش را طی یک ماهه اخیر ثبت کرده است.

به دنبال کاهش قیمت ارز، تقاضا برای خرید محصولات فولادی نیز کاهش پیدا کرد. بسیاری از مردم و فعالان حوزه ساخت و ساز، امید دارند با تداوم افت قیمت ارز، قیمت مقاطع فولادی باز هم کاهش پیدا کند. به همین خاطر، فعلا منتظر مانده و خرید را به روزهای بعد موکول کرده‌اند. عرضه محصولات فولادی در بازار بورس کالا هم وضعیتی مشابه بازار آزاد دارد. نرخ فروش اکثر محصولات زنجیره فولاد بورس کالا در اواخر اردیبهشت ماه، به پایین ترین میزان خود از ابتدای سال ۱۴۰۳ رسید. تقاضا برای خرید این محصولات به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده است. برای مثال، طی سه هفته متوالی تمام حجم آهن اسفنجی عرضه شده در تالار صنعتی بورس کالا، مورد معامله قرار نگرفت. قیمت شمش هم در بازار بورس روند نزولی داشته و با کاهش تقاضا همراه شد.

تغییرات قیمتی مقاطع فولادی در دومین ماه بهار ۱۴۰۳

طی اردیبهشت ماه 1403، بیشتر محصولات فولادی اعم از میلگرد، تیرآهن، ورق، پروفیل، نبشی و ناودانی، با افت قیمت همراه شدند. این میزان کاهش قیمت برای محصولات و برندهای مختلف، متفاوت بود. میلگرد آجدار و تیرآهن، بیشترین افت قیمت را ثبت کردند. به گونه ای که شاهد کاهش ۵ تا ۱۰ درصدی قیمت میلگرد و افت ۱۰ تا ۲۰ درصدی قیمت تیرآهن از ابتدای اردیبهشت ماه بوده ایم. انواع لوله ها اعم از مانیسمان و لوله اسپیرال، عمدتاً وضعیت ثابت داشتند و تغییر چندانی در قیمت فروش شان ایجاد نشد.

مقاطع طویل فولادی

قیمت میلگرد آجدار

میلگرد از جمله مقاطع فولادی است که بیشترین افت قیمت را طی دومین ماه سال ۱۴۰۳، ثبت کرده است. قیمت میلگرد آجدار طی این ماه، تقریبا در تمامی برندهای داخلی با کاهش همراه شد. البته میزان افت قیمت این محصول در کارخانه‌های مختلف، تفاوت داشت. میلگرد کارخانه فولاد امیرکبیر، یکی از برندهایی است که طی یک ماه اخیر، در تمامی سایزها با افت قابل توجه قیمت را تجربه کرده است. برای مثال، نرخ فروش میلگرد ۱۲ استاندارد A3 این برند از ۲۵،۲۷۳ تومان در ابتدای اردیبهشت، به ۲۳،۵۰۰ تومان در آخرین روز ماه رسید. به این ترتیب، حدود هزار و ۷۷۳ تومان افت قیمت را طی یک ماه، به ثبت رسانده است.

دیگر برندهای میلگرد هم طی دومین ماه بهار سال 1403، وضعیتی مشابه داشته اند. حتی افت قیمت برخی از برندهای میلگرد، بیشتر بوده است. برای مثال، قیمت میلگرد شاهین بناب بیش از ۴ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم، کاهش یافته است. قیمت فروش هر کیلوگرم میلگرد آجدار ۱۲ و استاندارد A3 برندهای مختلف آخرین روز کاری اردیبهشت ماه، به صورت زیر است:

  • میلگرد ظفربناب: ۲۴،۴۵۴ تومان
  • میلگرد نیشابور: ۲۴،۳۱۸ تومان
  • میلگرد ابهر: ۲۳،۳۱۸ تومان
  • میلگرد فایکو: ۲۳،۹۱۰ تومان
  • میلگرد بافق یزد:‌ ۲۴،۸۲۰ تومان
  • میلگرد شاهرود:‌ ۲۴،۳۶۰ تومان
  • میلگرد جهان فولاد سیرجان: ۲۴،۵۵۰ تومان
  • میلگرد شاهین بناب: ۲۳،۰۳۰ تومان
  • میلگرد راد همدان: ۲۴،۶۶۰ تومان
  • میلگرد آناهیتا گیلان:‌ ۲۴،۳۶۰ تومان
  • میلگرد کاشان:‌ ۲۶،۲۷۰ تومان
  • میلگرد قائم: ۲۳،۴۵۰ تومان
  • میلگرد آریان فولاد: ۲۴،۲۳۰ تومان
  • میلگرد هیبرید: ۲۳،۳۶۰ تومان
  • میلگرد پردیس: ۲۳،۷۳۰ تومان

30

تغییرات قیمتی تیرآهن

تیرآهن هم مانند میلگرد، طی دومین ماه سال افت قیمت را تجربه کرد. این کاهش قیمت، هم در بخش کیلوفروشی و هم شاخه فروشی، کاملا مشهود است. هر شاخه تیرآهن ۱۲ ذوب آهن که در ابتدای اردیبهشت با قیمت ۳،۹۰۹،۰۰۰ تومان عرضه می‌شد، در آخرین روز این ماه با نرخ ۳،۴۵۴،۰۰۰ تومان به فروش رسید. به این ترتیب، طی یک ماه اخیر، حدود ۴۵۵ هزار تومان ارزان شده است. در بخش کیلوفروشی هم قیمت هر کیلوگرم تیرآهن ۱۶ ذوب آهن، از ۲۹،۵۴۵ تومان در ابتدای ماه به ۲۶،۲۷۲ تومان در انتهای ماه رسید. یعنی حدود 3270 تومان به ازای هر کیلوگرم، افت قیمت داشته است. دیگر برندهای تیرآهن هم طی این ماه شرایط مشابهی داشتند. برای مثال، نرخ فروش هر شاخه تیرآهن ۱۶ فولاد یزد از ۴،۷۷۲،۰۰۰ تومان به ۴،۳۶۳،۰۰۰ تومان رسید و حدود ۳۳۵ هزار تومان کاهش داشته باشد.

31

قیمت پروفیل زد

پروفیل زد همانند دیگر انواع پروفیل از جمله ساختمانی و صنعتی، طی دومین ماه بهار ۱۴۰۳ افت قیمت زیادی داشت. هر کیلوگرم پروفیل Z در اکثر برندها، طی یک ماه اخیر حدود ۵ هزار تومان به کاهش یافته است. برای مثال، پروفیل Z*16 اصفهان با ضخامت ۲.۵ میل، در آخرین روز کاری اردیبهشت با قیمت ۳۵،۴۵۴ تومان عرضه شد. همین محصول در ابتدا ماه با نرخ ۴۱،۱۸۱ تومان به فروش می‌رسید که افت قیمت حدود ۵ هزار و ۷۳۰ تومانی را نشان می‌دهد. سایزهای دیگر پروفیل زد هم با شرایطی مشابه، کاهش قیمت را تجربه کردند. پروفیلZ*22 و سایز ۳ میلیمتر اصفهان، با حدود ۵ هزار و ۲۰۰ تومان افت قیمت، در آخرین روز کاری اردیبهشت ماه با نرخ ۳۶،۳۶۳ تومان عرضه شد.

نرخ فروش پروفیل سبک

قیمت پروفیل‌های مبلی هم مانند کلیت بازار، طی اردیبهشت ماه یک روند نزولی را تجربه کرد. تقریبا تمامی سایزها و برندهای مختلف پروفیل سبک در طول این ماه، با افت قیمت همراه شدند. میزان کاهش نرخ فروش این مقاطع فولادی در سایزهای مختلف، عمدتا بین ۲ تا ۳ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم، بوده است. برای مثال، قیمت پروفیل سبک تهران با ابعاد ۰.۷*۱۰*۲۰، در آخرین روز کاری اردیبهشت ماه به ۵۰،۹۰۹ تومان رسید. همین محصول در ابتدای ماه، با قیمت ۵۳،۶۳۶ تومان به فروش می‌رسید. یعنی هر کیلوگرم پروفیل سبک، حدود ۲ هزار و ۷۲۷ تومان ارزان شده است.

مقاطع تخت فولادی

قیمت ورق سیاه

ورق سیاه فولاد جزو محصولاتی است که طی یک ماه گذشته، بیشترین افت قیمت را تجربه کرده است. این کاهش نرخ فروش در تمامی برندها رخ داده و مربوط به یک یا چند کارخانه خاص، نمی‌باشد. قیمت ورق سیاه ۳ میل فولاد مبارکه با ابعاد ۱۵۰۰*۶۰۰۰، از ۴۰،۵۹۰ تومان در ابتدای اردیبهشت به ۳۵،۱۸۱ تومان در انتهای این ماه رسید. به این ترتیب، هر کیلوگرم ورق سیاه ۳ میل فولاد مبارکه حدود ۵ هزار و ۴۱۰ تومان ارزان شده است. شیت‌های ۸ میل اکسین اهواز با ضخامت ۶۰۰۰*۲۰۰۰ هم در آخرین روز کاری اردیبهشت ماه، با قیمت ۴۱،۸۱۸ تومان عرضه شدند. همین محصول، ابتدای ماه با قیمت ۴۶،۳۶۳ تومان به فروش می‌رسید و کاهش حدود ۴ هزار و ۵۵۰ تومانی قیمت را نشان می‌دهد.

32

ورق گالوانیزه

تغییرات افت قیمت ورق گالوانیزه طی اردیبهشت ماه 1403، در برخی سایزها و برندها حتی از ورق سیاه هم بیشتر است. برخی از کارخانه‌ها، قیمت این محصول خود را تا ۱۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم، کاهش دادند. هر کیلوگرم ورق گالوانیزه رول و ۲.۵ میل شهریار تبریز (عرض ۱۰۰۰) طی این ماه از ۶۵،۶۳۶ تومان به ۵۸،۶۳۶ تومان رسید. یعنی حدود ۷ هزار تومان نسبت به ابتدای ماه، کاهش یافته است. هر کیلوگرم ورق رول شهرکرد با ضخامت ۰.۵ و عرض ۱۰۰۰ میلیمتر هم با حدود ۶ هزار و ۹۰۰ تومان کاهش، در انتهای ماه به ۴۵،۰۹۰ تومان رسیده است. افت قیمت محصولات گالوانیزه کاشان، از دیگر برندها است. ورق گالوانیزه رول ۰.۳ میل (عرض ۱۰۰۰) این برند در ابتدا ماه ۶۲،۴۵۴ تومان عرضه می‌شد، اما در پایان ماه ۵۲،۸۱۸ تومان به فروش رسید.

34

نرخ فروش ورق آجدار

ورق آجدار نسبت به دیگر شیت‌های فولادی، طی یک ماه اخیر تغییرات کاهشی کمتری داشته است. با وجود این، تقریبا تمامی سایزها و برندهای ورق آجدار از ابتدای اردیبشهت ماه، یک روند نزولی را طی کرده و افت قیمت را تجربه کرده اند. قیمت ورق آجدار ۳ میل فولاد مبارکه اصفهان با ابعاد ۱۲۵۰*۲۵۰۰، از ۴۹،۱۳۶ تومان در ابتدای ماه، به ۴۶،۳۶۳ تومان در آخرین روز کاری اردیبهشت رسیده است. یعنی حدود ۲ هزار و ۷۸۰ تومان کاهش یافته است. قیمت ورق آجدار ۴ میل فولاد مبارکه با ابعاد ۱۰۰۰*۲۰۰۰ هم حدود ۴۱۰ تومان کاهش داشت. به این ترتیب در آخرین روز کاری اردیبهشت ماه، با نرخ ۴۷،۷۷۲ تومان به فروش رسید.

قیمت ورق ضد سایش

ورق‌های ضد سایش در تمامی برندها افت قیمت را تجربه کرده‌اند. میزان کاهش قیمت این محصولات در برندهای مختلف، متفاوت بوده است. برای مثال، قیمت هر کیلوگرم ورق ضد سایش هاردوکس ضخامت ۸ میل و ابعاد ۶۰۰۰*۲۰۰۰، از ۱۶۴،۷۰۰ تومان در ابتدا ماه به ۱۶۲،۶۳۶ تومان رسید. به این ترتیب، حدود 2060 تومان افت قیمت ثبت کرده است. این در حالی است که شیت‌های ضد سایش برند دورستات، کاهش قیمت بیشتری داشتند. هر کیلوگرم ورق دورستات ضخامت ۸ میل و سایز ۶۰۰۰*۲۰۰۰، در آخرین روز کاری اردیبهشت ماه، ۱۵۱،۷۲۷ تومان به فروش رسید. این سایز ورق دورستات، طی یک ماه اخیر حدود ۱۰ هزار و ۳۰۰ تومان افت قیمت داشته است.

بازار آهن در آینده نزدیک

با وجود ریزش‌های قیمتی اخیر در بازار فولاد، بسیاری از کارشناسان معتقدند از نیمه دوم خرداد ماه شاهد تغییر روند بازار و افزایش قیمت محصولات فولادی خواهیم بود. برخلاف بازار ارز و طلا، حباب قیمتی در بازار فولاد وجود ندارد و این بازار بیشتر تحت تاثیر جَو منفی بازار ارز قرار گرفته است. بنابراین به محض ثبات نرخ ارز، احتمالا شاهد افزایش تقاضا برای خرید محصولات فولادی و افزایش قیمت‌ها در این بازار باشیم. معمولاً با ورود به فصل تابستان، مصرف فولاد به پیک خود نزدیک می شود و احتمالا، بازار آهن آلات رونق بگیرد. اگرچه سال گذشته این اتفاق رخ نداد و در تابستان شاهد رکود بازار ساخت و ساز و به تبع آن، رکود نسبی بازار فولاد بودیم.

از طرف دیگر، در بازار داخلی، قیمت‌ها با کف خود فاصله زیادی ندارند. بر مبنای قیمت آهن اسفنجی در بورس کالا با نرخ ۶۰ درصد همراه با کرایه حمل، قیمت شمش نمی‌تواند زیر ۲۲ هزار تومان باشد. مگر این که قیمت پایه آهن اسفنجی به زیر ۱۱ هزار تومان برسد. بدین منظور، باید قیمت گندله، کنسانتره و سنگ آهن کاهش پیدا کند که این موضوع امکان پذیر نیست. زیرا تولیدکنندگان این کالاها عمدتا دولتی هستند و کاهش قیمت آن‌ها، بودجه دولت را به هم می‌ریزد. همچنین، درآمد دولت از مالیات بر ارزش افزوده را کاهش می‌دهد.

فارغ از این مسائل، آمارهای اینفا نشان می‌دهد که قیمت شمش و میلگرد به پایان سال ۱۴۰۱ نزدیک شده است. این در حالی است که طی دو سال گذشته، تمام عوامل موثر بر قیمت از جمله کرایه، دستمزد، برق، گاز و غیره افزایش یافته اند. بنابراین تداوم این روند، برای دولت و صنعت فولاد تبعات زیادی در پی خواهد داشت.

چالش‌های پیش روی بازار فولاد

با همۀ آنچه که گفته شد، بازار فولاد کشور امسال نیز با چالش‌هایی مواجه است؛ چالش هایی که می‌تواند شرایط آن را نسبت به سال‌های گذشته، سخت تر کند. تعدادی از مهمترین چالش‌های پیش روی بازار فولاد، عبارتند از:

  • کاهش نقدینگی
  • افزایش مالیات
  • رکود در بخش‌های مختلف اقتصادی
  • کاهش مصرف فولاد
  • کاهش ساخت و ساز
  • نوسانات شدید قیمت ارز

علاوه بر موارد فوق، می‌توان وضعیت نابسامان بازار جهانی فولاد در سایه جنگ را هم اضافه کرد. جنگ اسرائیل و غزه همچنان ادامه دارد و قیمت نفت تغییر جدی نداشته است. با وجود ضعف تقاضا، قیمت شمش و ضایعات تقریبا ثابت مانده و رکود در بازار چین ادامه دارد. حجم صادرات فولاد چین هم از ژانویه تا آوریل امسال، از مرز ۳۵ میلیون تن عبور کرده که از سال ۲۰۱۶ تا کنون بی سابقه بوده است. این به معنای در دست گرفتن بازارهای خاورمیانه توسط رقیب ایران بوده و به ضرر صنعت فولاد ایران می‌باشد.

از سوی دیگر، به نظر نمی‌رسد نرخ تورم آمریکا پایین بیاید. همین امر، باعث شده تا نرخ بهره هم در این کشور کاهش پیدا نکند. از این رو بی اعتمادی سرمایه گذاران در سایه جنگ‌های غزه و اکراین، ادامه خواهد داشت. در چنین شرایطی، احتمالا باید منتظر انتخابات آمریکا بود که می‌تواند شرایط سیاسی دنیا را تغییر دهد. درگذشت رئیس جمهور در آخرین روز اردیبهشت ماه و رخدادهای سیاسی که به تبع آن به وجود می آید، مسلماً بر بازار فولاد نیز تأثیر گذار خواهد شد. باید دید که در روزهای آینده با چه مسائلی رو به رو خواهیم شد!

منبع: https://onlinesazeh.com/news/detailnews?I=132

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.