خودروهای وارداتی و داخلی رقیب هم نیستند
خریدارانی که توان خرید خودروی خارجی را دارند بهدلیل کیفیت، بهسمت خودروی تولید داخل نمیروند و مشتریانی که خودروی داخلی میخرند، امکان پرداخت هزینه خودروهای خارجی را ندارند. حتی تضاد منافعی هم وجود ندارد.
حمایت از تولید داخلی سالهاست درکشور ما ازطریق انجام کارهایی مانند اعطای ارز حمایتی، بستن ثبت سفارش و مـحـدودکردن واردات صـورت میگیرد.
به گزارش تجارتنیوز ، تعیین تعرفههای سنگین که باعث میشود قیمت خودروهای وارداتی در کشور ما با قیمتهای جهانی فاصله زیادی داشته باشد هم یکی از این راههاست. اما این روش مانند تجویز نسخه یک بیمار برای بیماری دیگر است.
واردات خودرو
در واقع بحث واردات خودرو ارتباط مستقیمی با تولید ندارد و باید گفت مشکلات خودروسازی کشور ریشههای دیگری دارد.
برای روشنتر شدن این موضوع باید نگاهی به قیمت خودروهای داخلی در برابر خارجیها بیندازیم؛ حدود 82 درصد خودروهای تولید داخل زیر 40 میلیونتومان قیمت دارند، درحالی که قیمت خودروهای وارداتی حداقل 120 میلیونتومان است و این یعنی بازار هدف آنها با هم متفاوت است.
خریدارانی که توان خرید خودروی خارجی را دارند بهدلیل کیفیت، بهسمت خودروی تولید داخل نمیروند و مشتریانی که خودروی داخلی میخرند، امکان پرداخت هزینه خودروهای خارجی را ندارند. حتی تضاد منافعی هم وجود ندارد.
در واقع تضاد آنجا ایجاد میشود که تولیدکننده داخلی را به واردات تشویق کنیم، یعنی با مونتاژ خودروی خارجی آن را داخلی نامگذاری کنیم.
تنها نتیجه حاصل از حمایتهای تعرفهای این است که این افزایش منجربه تحریک بازار و بالارفتن شاخص قیمت خودروهای خارجی میشود و بعد به دنبال آن قیمتهای داخلی هم رشد میکند.
چنانچه شاهد بودیم بلافاصله پس از اعلام تعرفههای جدید، بازار با یک افزایش قیمت ناگهانی در خودرو و پساز آن با رکود مواجه شد.
به این معنا که درحالحاضر خریدار و فروشنده هردو نمیدانند باید وارد بازار شوند یا نه و تصورشان بر این است که گذر زمان بهنفع آنهاست.
فروشنده فکر میکند دستور عدمافزایش قیمت موقت است و در آینده قیمت خودرو بالا میرود. در عین حال فکر خریدار این است که حتما جلوی گرانی خودرو گرفته میشود.
این مساله اذهان را دچار دوگانگی کرده بهطوری که شکلگیری رکود نگرانیهایی را ایجاد کرده است.
درواقع تعیین چنین تعرفههایی میتواند دولت را بهعنوان رقیب در برابر واردات قرار دهد در حالی که یارانه نقدی به خودروسازان میپردازد و در مقابل آن، برای بالارفتن کیفیت از آنها ضمانت اجرایی نمیخواهد.
منبع: فصل اقتصاد
نظرات