عربستان قیمت نفت خود را افزایش داد
عربستان در اقدامی غیرمنتظره و برخلاف روال دیگر کشورهای صادرکننده، قیمت نفت خام خود را افزایش داده است. کارشناسان معتقدند این تغییر استراتژی از یک سو بهدلیل نزدیک شدن به عرضه سهام آرامکو صورت گرفته است و از سوی دیگر عربستان قصد دارد با این اقدام از کاهش بیش از پیش قیمت نفت در بازارهای جهانی جلوگیری نماید.
شرکت ملی نفت عربستان برخلاف آنچه پیشبینیشده بود، قیمت نفت سبک عربی خود را برای مشتریان آسیای ۱۰ سنت افزایش داد. این افزایش موجب شد تفاوت قیمت این نفت با نفت سبک عمان و امارات به ۱.۲ دلار برسد.
به گزارش تجارتنیوز ، ریاض در ماه گذشته میلادی، قیمت نفت سبک عربی را ۵۵ سنت کاهش داده بود و این باعث شد که بزرگترین پالایشگاههایی که در آسیا مشتری آن هستند، توقع داشته باشند که در ماه آینده نیز تخفیفی ۵۵ سنتی دریافت کنند. اما برخلاف آنچه از سیاست «جنگ برای سهم بازار» عربستان برآورد میشد، اکنون نگاه سعودیها به غرب دور است.
افزایش قیمت نفت سبک برای منطقه مدیترانه و شمالغرب اروپا نیز اعمال شده و تنها مشتریان آمریکایی هستند که در ماه آینده از همهنوع تخفیفی برخودار خواهند بود. در این گزارش همچنین مشخص شده است که نفت فوق سبک عربی برای ماه آینده به آمریکا نیز کمی گرانتر فروخته خواهد شد.
کاهش فروش نفت عربستان در بازارهای آسیایی درپی افزایش قیمت
در پی این خبر، برخی از پالایشگاه های آسیایی اعلام کردند که خرید خود از عربستان را در ماه آینده میلادی کاهش خواهند داد. برای مثال شرکت Sinopec چین که بزرگترین پالایشگاه آسیا به شمار می رود، اعلام کرده است که واردات خود را در ماه آینده میلادی به میزان ۴۰ درصد کاهش خواهد داد.
تاکنون شرکت نفت آرامکو به طور رسمی دلیل افزایش قیمت را اعلام نکرده است؛ ولی می توان احتمال داد که عربستان به دنبال بالا نگه داشتن قیمت نفت در آستانه عرضه اولیه سهام این شرکت بزرگ نفتی است.
جایگاه عربستان در بازار نفت چین در خطر است
سابق بر این، عربستان بزرگترین صادرکننده نفت خام به چین بود؛ ولی در دو سال گذشته این جایگاه را به روسیه واگذار کرده است. واردات چین از عربستان در سال ۲۰۱۷ نسبت به سال ۲۰۱۶ تنها ۲.۳ درصد افزایش یافته و این در حالی است که مجموع واردات چین ۱۰.۲ درصد رشد داشته است. واردات چین از روسیه ۱۳.۸ و از آنگولا ۱۰.۲ درصد افزایش داشته است.
آمار دو ماه نخست سال ۲۰۱۸ گواه بر آن دارد که واردات از عربستان ۸.۹ درصد افت کرده است. این درحالیست که واردات از روسیه و آنگولا به ترتیب ۲۰.۷ و ۲.۶ افزایش یافته است. اگر آنگولا همچنان سهم بازار بیشتری را جذب کند، ممکن است از عربستان پیش افتاده و دومین صادرکننده بزرگ به چین شود.
استراتژی عربستان در بازار نفت تغییر کرده است
کارشناسان این اقدام عجیب آرامکو را پس از ۸ ماه جنگ مداوم برسر قیمت و تلاش برای جذب مشتریهای مختلف، نشانهای از تحلیل متفاوت این شرکت از آینده قیمت نفت و وضعیت بازار میدانند.
این تغییر استراتژی را می توان ناشی از چند عامل براورد کرد. اولین هدف عربستان از این اقدام جلب رضایت واشنگتن در سفر بنسلمان به آمریکا برای حمایت از عربستان در مقابل ایران است.
دوم آنکه با توجه به آمار و اطلاعات منتشر شده از سرمایهگذاریهای نفتی در آمریکا، عربستان برای اینکه افزایش تولید ایالات متحده موجب از دست رفتن بازار این کشور نشود، رشد اقتصادی آسیا و افزایش پایدار تقاضای هند را نقطه اتکا قرار داده و سعی میکند به جای مبارزه برای سهم بازار آسیا که حریفانی مانند امارات، عراق و ایران را در میدان دارد، با رقبایی دست بهعصاتر در میدانهای شیل آمریکا رقابت کند.
به نظر می رسد عربستان در موقعیت بغرنجی قرار گرفته است. از یکسو باید قیمت نفت را در آستانه عرضه سهام آرامکو بالا نگه دارد و از سوی دیگر با از دست رفتن سهم بازار در آسیا و آسیب دیدن روابط با مشتریان قدیمی خود روبرو است.
منبع: مقاومتینیوز
نظرات