اشتغال زنان عامل قدرت اقتصادی چین
بخشی از رشد اقتصادی چین که هر سال کارشناسان و اقتصاددانان جهان را مبهوت خود میکند و سال به سال نیز بیشتر میشود مدیون کار زنان است آمارها نشان میدهد که سهم زنان چینی در تولید ناخالص داخلی بیشتر از زنان کشورهای دیگر حتی آمریکا است.
ضرب المثل مشهوری در چین وجود دارد با این معنا که 'زنان نیمی از آسمان را تشکیل میدهند' چینیها این ضرب المثل را چنین تفسیر میکنند که زنان و مردان در بحث کار و اشتغال در این کشور از حقوق مساوی برخوردارند و شاید در برخی موارد حق و حقوق زنان حتی بالاتر از مردان هم باشد.
اگرچه موضوع گزارش پرداختن به تساوی حقوق زنان و مردان نیست اما همین اندیشه بیانگر آن است که در چین زنان تنها به کارهای ظریف و اداری مشغول نیستند و همپای مردان، برای ساخت کشورشان سخت ترین کارها را نیز انجام میدهند.
به گزارش تجارتنیوز، کل جمعیت چین یک میلیون و 378 هزار نفر است که 48.47 درصد برابر با 668 هزار و 291 نفر را زنان و 51.53 درصد برابر با 710 هزار و 373 نفر را هم مردان تشکیل میدهند.
اگرچه ممکن است در چین نیز سطح حقوق زنان همانند سراسر جهان برابر 77 درصد سطح حقوق مردان باشد اما بی دریغ آمارها نشان میدهد که زنان چینی سهم بیشتری در ساخت این کشور و تولید ناخالص ملی نسبت به زنان سایر کشورها دارند.
یکی از کارشناسان اقتصادی چین میگوید بی خود نیست اگر از زنان به نام «موتور اقتصاد» چین یاد کنیم زنان اکنون حدود 41 درصد از تولید ناخالص داخلی چین را به خود اختصاص دادهاند که درصد بالاتری نسبت به اکثر مناطق دیگر از جمله آمریکای شمالی است.
خو لانگ گفت: آمارهای جدید در چین نشان میدهد رشد اقتصادی این کشور در ماه گذشته میلادی (جولای) با یک صدم درصد بیشتر از پیشبینیها، به 6.6 درصد رسیده است و مشارکت فعال زنان به عنوان نصف جامعه، یکی از عوامل افزایش این رشد است.
زنان چینی بر خلاف زنان ایرانی که بیشتر به کارهای دفتری مشغول هستند تقریبا همپای مردان در همه مشاغل و حرفهها از خلبانی و فضانوردی گرفته تا کار در کارخانهها، معادن و یا کارهای ساختمان و کارگری حضور دارند.
زنان چینی علاوه بر مشاغل کشوری و حکومتی در زمینههای اجتماعی هم جایگاه مناسبی دارند در امور تجاری از اقتدار بالایی برخوردارند به طوری که صاحبان بسیاری از موسسات این کشور زنان هستند.
بر اساس آمارهای بانک جهانی، تقریبا نیمی از زنان چینی دارای تحصیلات دانشگاهی هستند در حالی که کمتر از 40 درصد مردان این کشور وارد دانشگاه شدهاند.
فدراسیون زنان چین در گزارشی آورده است که 40 درصد از جوانان و کارآفرینانی که امروز در راس موسسات تجاری قرار دارند، زن هستند آماری که بیانگر مشارکت فعال آنان در کارهای اقتصادی است.
اگرچه از هر قشری در چین در امور تجاری و اقتصادی حضور دارند اما اکثریت هنوز در این کشور با زنان تحصیلکرده است به طوری که 63 درصد از این افراد در تجارت صنعتی فعال هستند.
'تیان لی' معلم یک مدرسه در چین تاکید کرد: برای ما زن و مرد تفاوتی ندارد ما همپای مردان در هر شغلی حضور داریم.
وی خاطر نشان کرد در چین هیچ خط کشی برای زن و مرد در امور اجتماعی دیده نشده است و برای همین، زنان در مشاغل مختلف حضور قوی و پر رنگ دارند و از معلمی مدرسه گرفته تا ریاست بسیاری از سازمانهای کشوری و یا موسسات دولتی و خصوصی، نقشی ویژه و بارز دارند.
'ما لیانگ' از خبرنگاران چینی نیز در مصاحبه با ایرنا اظهار داشت ما در چین، زنان و مردان را تقسیمبندی نمیکنیم و در جایگاه شغلی و امور اجتماعی برای آنان تفاوتی قائل نیستیم.
وی تصریح کرد: وقتی زنان در بیرون از منزل کار میکنند حتی این امکان هست که امور خانه از پخت غذا گرفته تا شستن البسه و نگهداری از فرزندان برعهده مردان باشد و این اصلا امری عجیب در چین محسوب نمیشود.
بر اساس آنچه که 'خو لانگ' کارشناس اقتصادی به ایرنا یاداوری کرد در چین نیز تبعیض جنسی در مورد اشتغال وجود دارد و زنان کمتری نسبت به مردان کار دارند اما بحث این است که زنان نیز همانند مردان در همه مشاغل وجود دارند و تنها به مشاغل محدودی مشغول نیستند.
اگرچه در سال های گذشته برخی از مشاغل مانند کار در معدن مثل مهندسی تونل، مهندسی دریانوردی و یا حضور در کارهایی مانند آتشنشانی هنوز برای زنان عمومیت نداشت و برخی از نهادها و موسسات برای ورود زنان به این مشاغل، محدودیت هایی اعمال کرده بودند اما اکنون به نظر میرسد این محدودیتها کمتر شده است.
به هر حال کارشناسان معتقدند بخشی از رشد اقتصادی بالای چین در عصری که سایر کشورها با رکود اقتصادی مواجه شده اند مرهون فعالیت زنان در کارهای مختلف و سخت است.
زنان این کشور چون زن هستند تنها به کارهای دفتری و ظریف قانع نشدهاند و بسا در کارهای سخت و طاقت فرسایی که در کشورهایی مانند ایران مخصوص مردان است مشغول هستند.
منبع: ایرنا
نظرات