تابستان سرد در بازارهای کالایی جهان
تابستان سال ۲۰۱۸ میلادی برای بازارهای جهانی دورهای توام با کاهش قیمت بوده که دلایل متعددی از جمله حمایت از تعرفهها، چشمانداز برای نرخهای بهره بالاتر، دلار قویتر و مشکلات سمت تقاضا همگی باعث بروز چنین وضعیتی شدهاند. به این ترتیب قیمت اغلب کالاهای پایه به خصوص کالاهای فلزی تا حدی متمایل به کاهش بود.
تابستان سال ۲۰۱۸ میلادی برای بازارهای جهانی دورهای توام با کاهش قیمت بوده که دلایل متعددی از جمله حمایت از تعرفهها، چشمانداز برای نرخهای بهره بالاتر، دلار قویتر و مشکلات سمت تقاضا همگی باعث بروز چنین وضعیتی شدهاند. به این ترتیب قیمت اغلب کالاهای پایه به خصوص کالاهای فلزی تا حدی متمایل به کاهش بود.
به گزارش تجارتنیوز، در این دوره فلزات گرانبهای حساس به دلار از جمله طلا و پالادیوم به پایینترین حد ممکن خود در سال ۲۰۱۸ رسیدند و نقره نیز به کمترین قیمت از سال ۲۰۱۶ سقوط کرده است. پلاتین نیز با افت قیمت روبهرو است و به کفهای قیمتی خود در ۱۰ سال گذشته نزدیک شده است.
در عین حال قیمت مس که دماسنجی برای نشان دادن سلامت اقتصاد بازارها است در اواسط ماه اوت به پایینترین حد خود در سال جاری رسید و این در حالی است که بسیاری از فلزات معامله شده در بورس لندن از این روند تبعیت کرده و با افت قیمت روبهرو شدهاند.
نفت خام که در اوایل ماه جولای به ۷۵ دلار در هر بشکه نیز رسیده بود اکنون به زیر ۷۰ دلار رسیده و این طبیعی است که در شرایط اوجگیری شاخص دلار قیمتها در بازارهای نفت و فلزات کاهشی باشد.
دلار قوی قیمتها را در بازارهایی مثل شکر و قهوه یا چوب و الوار نیز با افت روبهرو کرده بهطوریکه برای اولین بار در ۱۰ سال گذشته قیمت شکر به زیر ۱۰ سنت در هر پوند (واحد وزنی و کمتر از نیم کیلوگرم) رسیده است. معاملات دانههای روغنی نیز در همین دوره با کاهش روبهرو شده، بهطوریکه قیمت دانه سویا به پایینترین بها در سال ۲۰۱۸ رسیده است.
با این حال به دلیل خشکسالی در روسیه و اروپا، قیمت گندم در برابر افت مقاومت خوبی از خود نشان داد و به این ترتیب باید گفت تابستان در شرایطی به پایان میرسد که هنوز بسیاری از مولفههای کاهنده قیمتها در بازارهای کالایی به قوت خود باقی هستند.
شایعاتی شنیده میشود که فدرال رزرو در ۲۶ سپتامبر نرخ بهره را به ۵/ ۲ درصد خواهد رساند که این مساله میتواند به شدت شاخص دلار و قیمتهای کالایی را تحت تاثیر خود قرار دهد، زیرا چهارمین افزایش در سال جاری محسوب میشود.
در این بین اما به نظر میرسد در هفتههای آینده گشایشهایی در رابطه با معامله تجاری با مکزیک و توافقهای تجاری با کانادا اتفاق خواهد افتاد که میتواند عامل حمایتگر در برابر قیمتها محسوب شود.
در این بین به گزارش سیکینگ آلفا، سایت معتبر بازارهای کالایی، تحریمها علیه ایران، مسائل سیاسی در داخل ایالات متحده، سیاستهای پولی بانک مرکزی اروپا، احتمال افزایش نرخهای بهره در آمریکا، افزایش تعرفههای وارداتی واشنگتن علیه کالاهای چینی و مسائلی دیگر از این دست همگی میتوانند در هفتههای پیش رو بر قیمت کالاها اثرگذار باشند.
در این بین طی هفته گذشته بازارهای کالایی با نکات خاصی روبهرو بود:
۱) شاخص دلار در هفته گذشته با ۱/ ۰ درصد کاهش به ۰۵/ ۹۵ واحد رسید.
۲) بهای نفت آمریکا و برنت به ترتیب با ۶۹/ ۱ درصد و ۰۸/ ۲ درصد رشد روبهرو شدند (آخرین قیمت ثبت شده برای این دو نوع نفت به ترتیب عبارتند از ۶۹ دلار و ۸۸ سنت و ۷۷ دلار و ۴۰ سنت).
۳) قیمت نفتا در هفته گذشته همگام با نفت با ۲۱/ ۱ درصد رشد به ۶۴۰ دلار و ۲۷ سنت رسید.
۴) اتانول همچنان در بازارهای دنیا با کاهش قیمت روبهرو است. بهای این محصول در هفته قبل ۷/ ۴ درصد افت کرد.
۵) طلا در هفته قبل ۲۵/ ۰ درصد کاهش را تجربه کرد و به هزار و ۲۰۲ دلار و ۵۰ سنت رسید.
۶) قیمت مس در هفته قبل با ۱/ ۲درصد افت به ۶ هزار و ۶۶ دلار در هر تن رسید.
۷) برخلاف مس، قیمت آلومینیوم ۲۴/ ۳ درصد افزایش یافت و به ۲ هزار و ۱۳۲ دلار در هر تن رسید.
۸) بهای قلع در هفته گذشته نزدیک به یک درصد افت را تجربه کرد و به ۱۹ هزار و ۱۹۵ دلار در هر تن رسید.
۹) روی تقریبا بدون تغییر باقی ماند و ۲ هزار و ۴۶۷ دلار و ۵۰ سنت معامله شد.
۱۰) سرب بدون تغییر قیمتی در بهای ۲ هزار و ۵۵ دلار و ۲۵ سنت مورد معامله قرار گرفت.
۱۱) شاخص LME در هفته گذشته ۲۲/ ۲ درصد افزایش یافت و این در حالی است که سایر شاخصهای کالایی نیز مثبت بودند. به این ترتیب شاخص کالایی CRB با رشد ۳۴/ ۱ درصدی و شاخص GSCI با رشد ۲۲/ ۲ درصدی روبهرو بودند که نشان میدهد بازارهای کالایی هفته نسبتا خوبی را پشت سر گذاشتهاند.
در این بین نگاهی به بازار جهانی نفت در هفته گذشته میتواند نشاندهنده سیگنالهای آتی برای بازارهای کالایی باشد. به گزارش «دنیای اقتصاد» به نقل از رویترز، شرایط کنونی که با کاهش تولید نفت ایران و ونزوئلا در نتیجه تحریمهای آمریکا روبهرو شده میتوانست قیمتها را با افزایش روبهرو سازد اما روز جمعه ترس از کاهش تقاضای جهانی برای نفت باعث شد قیمتها بار دیگر کاهش یابد.
در این رابطه یک فعال و کارشناس حوزه نفت در گفتوگو با رویترز با اشاره به جنگ تجاری بین چین و آمریکا اعلام کرد این موضوع میتواند به کاهش رشد اقتصادی در جهان منتهی شود که نشانههای آن نیز بروز کرده در نتیجه حتی با تحریم نفت ایران نیز قیمتها افزایش نخواهند یافت.
به گفته وی روز جمعه با بروز نشانههای افت تقاضا برای کالاهای پایه قیمت نفت بیش از بقیه از خود واکنش نشان داد که باید دید این موضوع تا کجا ادامه مییابد. در این بین اتفاقاتی که افتاده باعث شده ریسکپذیری سرمایهگذاران کاهش یابد و این در حالی است که موضوعات مختلف دیگر نیز همزمان در حال رخ دادن است؛ مثلا وقایع ترکیه که به افت شدید ارزش لیر انجامید یا مشکلات اقتصادی آرژانتین.
در عین حال ترامپ روز پنجشنبه اعلام کرد در تلاش است از سازمان تجارت جهانی نیز خارج شود. مذاکرات با مکزیک بر سر بازنگری در توافق نفتا که سال 1992 بین سه کشور آمریکا، مکزیک و کانادا امضا شده از دیگر موضوعات داغ هفته گذشته بود که میتواند بر لایههای زیرین بازارهای کالایی اثر گذاشته باشد. گفته میشود بازنگری در این قرارداد میتواند برای برخی کالاها مثل کالاهای کشاورزی و لبنی اثرگذار باشد.
منبع: دنیای اقتصاد
نظرات