تجارتنیوز گزارش میدهد:
سرمایهگذاری پروژه جاده ابریشم چین در روسیه به صفر رسید
برای اولین بار از سال ۲۰۱۳ چین به مدت شش ماه هیچگونه سرمایهگذاری تحت پروژه جاده ابریشم در روسیه نداشته است. این کشور تمرکز سرمایهگذاری خود را به عربستان سعودی تغییر داده است، اما به خرید نفت و گاز از روسیه ادامه میدهد.
به گزارش تجارتنیوز ، چین «پروژه جاده ابریشم» یا BRI را در سال ۲۰۱۳ با هدف بهبود ارتباطات جادهای و همکاریهای فراقارهای آغاز کرد. این پروژه شامل دو بخش اصلی است که در هر یک، سرمایهگذاریهای زیرساختی هنگفتی صورت میگیرد: ۱- کمربند اقتصادی جاده ابریشم (کمربند) ۲- جاده ابریشم جدید دریایی (جاده).
بخش زمینی کمربند، چین را به کشورهای جنوب شرق آسیا، کشورهای حوزه خلیجفارس، شرق و شمال آفریقا تا اروپا متصل میکند. اکنون سرمایهگذاری جدید چین در این پروژه در روسیه برای اولین بار به صفر رسیده است که نشاندهنده عدم تمایل پکن به تحریم این کشور است.
چرا چین سرمایهگذاری پروژه جاده ابریشم در روسیه را متوقف کرد؟
به نقل از فایننشال تایمز ، پکن در نیمه اول سال ۲۰۲۲ هیچ معاملهای با شرکتهای روسی تحت پروژه جاده ابریشم انجام نداده است. تهدید تحریمهای تحت رهبری غرب ممکن است مانع از سرمایهگذاری چین در روسیه باشد.
چین همزمان با کند کردن روند سرمایهگذاریها در روسیه, ارتباط خود را با خاورمیانه عمیقتر میکند. به نظر تحلیلگران ممکن است این سقوط در سرمایهگذاری « موقتی» باشد و «قطعا ارتباطات قوی بین چین و روسیه» وجود دارد.
صادرات انرژی روسیه به چین بهرغم جنگ افزایش یافته است. روسیه از جمله کشورهایی است که از توسعه این پروژه سود میبرد.
از زمان شروع این پروژه در سال ۲۰۱۳، میزان مشارکت چین بالغ بر ۹۳۲ میلیارد دلار بود که شامل ۵۶۱ میلیارد دلار در قراردادهای ساختمانی و ۳۷۱ میلیارد دلار در سرمایه گذاریهاست. پروژه جاده ابریشم بخشهای مختلفی از جمله بندرها را به راهآهن و مراکز داده را به معادن متصل میکند.
عدم مشارکت روسیه در سال ۲۰۲۲، اولین دوره شش ماههای را رقم زد که در آن هیچ قراردادی بین چین و روسیه وجود نداشت. روسیه و چین در سال ۲۰۲۱ قراردادهایی به ارزش تقریبی دو میلیارد دلار امضا کرده بودند.
تعهدات وامدهی رسمی از چین به روسیه از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۷ که شامل هزینههای پروژه جاده ابریشم است در مجموع ۱۲۵.۴ میلیارد دلار است. این تعهدات شامل ۵۸ میلیارد دلار از بانک توسعه چین و ۱۵ میلیارد دلار از اگزیمبانک چین، بانکهای سیاستگذاری بزرگ این کشور است. چین هنوز برای حدود ۱۵ درصد نفت و هشت درصد از گاز خود به منابع روسیه وابستگی دارد.
خاورمیانه جایگزین روسیه شد
قراردادهای انرژی جدید در اوایل ماه فوریه، چند روز قبل از اینکه نیروهای روسی دستور حمله به اوکراین را دریافت کنند، متوقف شدند. از زمان شروع جنگ، پکن از تحریمهای بینالمللی علیه روسیه انتقاد کرده است. گرچه بسیاری از شرکتهای چینی مراقب هستند که این تحریمها را نقض نکنند.
عربستان سعودی اکنون یکی از بزرگترین ذینفعهای پروژه جاده ابریشم است، چراکه چین روابط خود را با کشورهای خاورمیانه از طریق قراردادهای بزرگ انرژی و ساختمانی تقویت میکند.
پکن در نیمه اول سال معاملاتی به ارزش ۵/۵ میلیارد دلار با عربستان سعودی انجام داد. در سال ۲۰۲۱، عراق با ۱۰٫۵ میلیارد دلار بیشترین سود را از معاملات ساخت و ساز پروژه جاده ابریشم برد. تقویت ارتباطات چین با خاورمیانه زمانی آغاز شد که آمریکا به طور رسمی ماموریت جنگی خود در عراق را پایان داد و از افغانستان نیز خارج شد.
نظرات