تسهیل واگذاری اراضی ملی برای طرحهای انرژیهای نو
تسهیل سرمایهگذاری برای احداث نیروگاههای بادی از طریق رفع مشکلات تملک اراضی کشاورزی در نشست کمیته ماده ۱۲ مورد بررسی قرار گرفت.
اصلاح بخشنامه سازمان جنگلها و مراتع با موضوع نحوه بهرهبرداری و تخصیص اراضی ملی و دولتی جهت طرحهای انرژیهای نو، دستور کار اول اعضای کمیته بود.
به گزارش تجارتنیوز، مطابق این بخشنامه هیچ قراردادی مابین دو طرف یعنی سازمان جنگلها و سرمایهگذار امضا نمیشود. صرفا سازمان جنگلها، سرمایهگذار را ملزم به امضای یک تعهدنامه در دفاتر اسناد رسمی میکند. به این ترتیب سرمایهگذار هیچ قراردادی از مالک زمین نخواهد داشت و صرفا به صورت یکطرفه متعهد به رعایت شروط مالک زمین در دفاتر اسناد رسمی میشود.
این بخشنامه نگرانیهایی برای سرمایهگذاران ایجاد میکند، مانند اینکه در صورت نبود مبنای قانونی برای عقد قرارداد اجاره، سرمایهگذار با برخوردهای سازمانهای بازرسی در آینده و لغو واگذاری مواجه میشود.
بعد از بررسی و طرح موضوع از طرف فعالان اقتصادی، مسعود منصور، معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگلها، مرتع و آبخیزداری کشور در این زمینه گفت: ما این بخشنامه را با هدف تسهیل امور بخش خصوصی و تخصیص زمین به پروژههای انرژیهای پاک و تسریع سرمایهگذاری در این زمینه صادر کردهایم و حال اگر نظر بخش خصوصی این است که این بخشنامه مانعی بر سر راه فعالیت این بخش است، آن را تغییر میدهیم.
بر همین اساس مقرر شد مبنای قانونی واگذاری اراضی ملی توسط سازمان جنگلها و مراتع تعیینشده و به طور شفاف در قرارداد ذکر شود تا از مشکلات آتی با سازمانها و نهادهای بازرسی جلوگیری شود.
در بخش دوم نشست، راهکارهای رفع مشکلات تملک اراضی کشاورزی و کاهش ریسک سرمایهگذاری در اجرای طرحهای نیروگاه انرژیهای تجدیدپذیر و پاک از طریق تسهیل فرایند صدور اسناد مشاعی و ششدانگ بررسی شد.
شرکتهایی که قصد احداث نیروگاه بادی از طریق فاینانس را دارند و برای این منظور اراضی کشاورزی را انتخاب کردهاند، با دو مانع عمده موجه اند. یکی اینکه سند مشاع برای اراضی کشاورزی به موجب آییننامه جدید قانون جلوگیری از خرد شدن زمینهای کشاورزی مصوب سال ۱۳۹۵ به رغم متن صریح قانونی صادر نمیشود.
موضوع دیگر اینکه پس از تغییر کاربری برای زمینهای کشاورزی که بر اساس موافقت اصولی وزارت نیرو، تغییر کاربری داده شده و مورد نیاز برای احداث نیروگاه است هم سند ششدانگ صادر نمیشود.
معاون اداری و مالی رئیس قوه قضاییه در این زمینه با تاکید بر اهمیت زمینهای کشاورزی و جنگلها بهعنوان منابع ملی کشور گفت: در این زمینه نباید با عجله تصمیم گرفت و باید با بررسی تمام جوانب نظر نهایی را صادر کرد.
نوروز کهزادی با تاکید بر لزوم تسهیل سرمایهگذاری برای انرژیهای تجدید پذیر گفت: با اصلاح آییننامه که خلاف قانون تصویب شده است، میتوان مشکل را حل کرد اما راه حلهایی هم وجود دارد که باید در تعامل با دیگر سازمانها مانند سازمان ثبت آنها را بررسی کرد؛ مانند اینکه تعهدنامهای میان دو طرف امضا شود مبتنی بر اینکه اگر ۵۰ درصد از پروژه تا زمان مشخصی پیش رفت، آن زمان سند ششدانگ زمینها صادر شود.
به گفته کهزادی، مواردی در سالهای گذشته پیشآمده که افرادی چند هزار هکتار از زمینهای کشاورزی را به قصد ایجاد صنایعی در اختیار گرفتهاند و بعد در آنها ویلا ساختهاند و اینچنین سختگیریهایی به این دلیل است.
منبع: جهان اقتصاد
نظرات