آیا شهر بانه حوزهای برای کالای قاچاق است؟
در سالیان اخیر با شنيدن نام شهر بانه، کمتر كسی به ياد طبيعت زيبای كردستان میافتد، چراکه این شهر يادآور لوازم خانگی ارزانقیمت شده است.
کالای قاچاق به موضوعی چالش برانگیز در اقتصاد ایران تبدیل شده و بخش قابل توجهی از نارساییها و مشکلات امروز اقتصادی کشور، ریشه در این پدیده تلخ دارد.
به گزارش تجارتنیوز ، بدون تردید، مقابله و مهار این نارسایی، از ضروریاتی است که در طول سالیان اخیر به کرات مورد تاکید کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی، مسئولان و مدیران دلسوز نظام قرار گرفته است.
خوشبختانه در طول سالیان اخیر، توفیقات مطلوبی در این عرصه حاصل شده و کاهش 10 میلیارد دلاری محصولات قاچاق، موید تلاشهایی است که در این خصوص عملیاتی شده است اما همچنان ضریب واردات کالای قاچاق برای کشوری همچون ایران با حجم انبوهی از فرصتهای اقتصادی و توان تولیدی بالا، منطقی به نظر نمیرسد.
طبق گزارشهای منتشر شده؛ ارزش کالاهای قاچاق حدود 15 میلیارد تومان است، به طور یقین این حجم از واردات غیرقانونی برای کشور که نقشه راه آن در چارچوب سیاستهای اقتصاد مقاومتی تعریف شده، سازنده به نظر نمیرسد و میتواند اهداف و دستورکارهای مقتضی برای دستیابی به اهداف بلند اقتصادی را تحت الشعاع قرار دهد.
مقابله با کالای قاچاق مستلزم تامین مجموعهای از پیش نیازها و عوامل به هم پیوسته است و در صورت عدم تحقق و حصول آن، دستیابی به موفقیت در بخش مذکور سخت و دشوار خواهد بود.
یکی از حلقههای تاثیرگذار در مقابله با کالای قاچاق معطوف به بخش عرضه میشود که البته طرح این موضوع به معنای محدود شُدنِ صِرف و مطلق به این بخش و غفلت از ضروریات دیگر نیست اما به هر ترتیب در سیکلی که کارشناسان برای مهار کالای قاچاق تعریف میکنند، بخش توزیع از عرصههای قابل توجه به نظر میرسد.
در این میان طرح این سئوال که عمدهترین مبادی قاچاق کجاست، نخستین گام برای محدود سازی عرصه چنین محصولات غیر مجازی محسوب میشود. با نیم نگاهی به مرزها و عرصههای جغرافیایی ایران، به این واقعیت پی میبریم که برخی از مناطق، به شدت مستعد عرضه و فروش محصولات قاچاق هستند.
در این میان، شهر بانه به عنوان یکی از مراکز عرضه کالاها و محصولات قاچاق، بخصوص در بخش لوازم خانگی مطرح است و همواره در طول سال شاهد این امر هستیم که افراد و گروههایی برای خرید محصولات و کالاهای مورد نیاز خود با قیمت نازلتری به این شهر کوچک عزیمت میکنند.
برخی از فعالان اقتصادی معتقدند؛ آنچه که باعث پایین بودن قیمت کالاها و لوازم خانگی در این شهر شده به تکثر و تعدد کیفی کالاها باز میگردد.
مصطفی زیارتی، یکی از فعالان عرضه توزیع و فروش لوازم خانگی با اشاره به ضرورت در نظر گرفتن معیارهای لازم برای خرید محصولات خانگی اظهار کرد: بدون تردید، متقاضی بر اساس میزان هزینهای که برای خرید محصول مورد نیاز خویش اختصاص داده، قادر به انتخاب کالای مورد نیاز خود خواهد بود.
وی افزود: کم نیستند کالاها و محصولاتی که در شهر بانه با قیمت پایین به فروش میرسند، اما بسیاری از این محصولات، فاقد کیفیت لازم هستند و بعد از مدت محدودی استفاده، نواقص آن بروز پیدا میکند.
این فعال در بخش عرصه و فروش لوازم خانگی گفت: به تعبیر دیگر در صورت عزم متقاضی برای خرید محصول با کیفیت، میزان هزینه پرداختی به شکل قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
زیارتی تصریح کرد: کالاهای موجود برای عرضه و فروش در شهر بانه، بر اساس کیفیت و نوع گارانتی که آن را پوشش میدهد، قیمت گذاری میشود و گاهی ممکن است یک محصول با نام و طرح مشابه، تنها به دلیل گارانتی که از آن برخوردار است، با افزایش قیمت همراه شود.
وی افزود: البته بنده منکر ارزان فروشی در شهر بانه نیستم و به طور قطع افراد و گروههایی که برای خرید کالا به این شهر سفر میکنند، با علم به اینکه قیمتها در این شهر متفاوت از دیگر شهرهای کشور است به خرید محصول از بازار این خطه مبادرت میورزند.
زیارتی گفت: پیش از آنکه نگاه خود را به یک کالا یا محصول خاص محدود کنیم، باید از این زاویه به موضوع مذکور نگریسته شود که تبعات و پیامدهای خرید لوازم خانگی از بانه مشمول چه مواردی میشود.
ارائه ضمانتنامههای بیاصالت در شهر بانه
یکی دیگر از نارساییهای مرتبط با خرید لوازم خانگی ارزان قیمت از شهر بانه، معطوف به ضمانتنامههایی میشود که متاسفانه فاقد پشتوانه و اصالت لازم هستند و در صورت بروز ایراد و اشکال در وسایل خریداری شده، امکان ارائه خدمات پس از فروش مناسب و پوشش گارانتی معتبر، برای آن وجود ندارد.
خرید کالاهای بی کیفیت، از موضوعاتی است که بسیاری از خریداران لوازم خانگی در شهر بانه تجربه کردهاند.
در این میان موضوع قاچاق، از پدیدههایی به شمار میرود که در بررسی و تحلیل و آسیب شناسی آن باید به زمینهها و بستر شکلگیری آن توجه شود، در غیر اینصورت راه حلهای تعریف شده برای مهار آن، نتیجه مطلوبی نخواهدداشت.
این قاعده در ارتباط با شهر بانه نیز صدق میکند. در بررسی زمینههای این عارضه، با توجه به ضریب بیکاری و محدودیتهایی که در فرصتهای شغلی در این شهر وجود دارد، متوجه عوامل اثرگذار در شایع شدن این شیوه از داد و ستد خواهیم شد و طبیعتاً مقابله مؤثر در برابر این عارضه، مستلزم ایجاد و عرضه فرصتهای شغلی هر چه بیشتر است، در غیر اینصورت، ساکنین نواحی اینچنینی برای تأمین معیشت و نیاز اقتصادی خود، چارهای جز فعالیت در چنین عرصههایی نخواهند داشت.
امید آن میرود با فرهنگ سازی و آموزش صحیح و همچنین افزایش ضریب تولید، ایجاد فرصتهای شغلی در مناطق مرزی و نظارت هر چه بیشتر، بساط شوم پدیده قاچاق برای همیشه از این شهر و دیگر مناطق کشور رخت بر بندد؛ در غیر این صورت با وجود چنین معضلاتی پیمایش صحیح مسیر توسعه اقتصادی راه به جایی نخواهد بُرد.
منبع: باشگاه خبرنگاران
نظرات