جای خالی ۳۰ هزار مگاوات برق نیروگاه اتمی
در حالی که ظرفیت نصب شده نیروگاه اتمی در ایران هزار مگاوات برآورد میشود، ظرفیت تولید ۳۰ هزار مگاوات با اتکا به انرژی هستهای در کشور وجود دارد.
به گزارش تجارتنیوز ، قطعی برق در روزهای اخیر سبب شده تا آحاد ملت بیشتر از گذشته به اهمیت این حامل انرژی پی ببرند.
بر اساس آمار ارائه شده از سوی سامانه مدیریت شبکه برق کشور میزان اوج بار سال ۱۴۰۰ در روز دوم خرداد از ۵۷ هزار مگاوات عبور کرد و به رقم ۵۷ هزار و ۸ مگاوات رسید تا نسبت به مدت مشابه سال گذشته شاهد رشد ۲۷ درصدی میزان مصرف برق در کشور باشیم.
این در حالی است که ظرفیت عملی تولید برق کشور هم اکنون نزدیک به ۵۲ هزار مگاوات گزارش شده است. یعنی شبکه برق کشور در حال حاضر با کسری ۵ هزار مگاواتی تامین برق به منظور جلوگیری از شکلگیری خاموشی گسترده مواجه شده است.
زمانی که از تولید برق صحبت میکنیم، اذهان به طور ناخودآگاه به سمت نیروگاههای تولید برق حرکت میکنند، نیروگاههایی که با استفاده از منابع انرژی متعدد نسبت به تولید برق اقدام کرده و زمینه عرضه یکی از مهمترین حاملهای انرژی را مهیا میسازند.
در همین رابطه یکی از پر کابردترین نیروگاههای به کار رفته در دنیا برای تولید برق، نیروگاههایی اتمی است که از انرژی هستهای به عنوان منبع تولید برق استفاده میکنند.
سهم یک درصدی برق اتمی از سبد برق کشور
بر اساس آمار، بیشتر از ۷۰ درصد برق تولیدی فرانسه از منابع برق هستهای و توسط نیروگاههای اتمی تولید میشود. همچنین انرژی اتمی وظیف تامین برق نزدیک به ۲۰ درصدی را در کشورها آمریکا و روسیه به عهده دارد.
با این وجود در ایران سهم نیروگاه اتمی از تولید برق کشور تنها ۱٫۲ درصد برآورد شده که توسط یک نیروگاه ۱۰۰۰ مگاواتی اتمی واقع در استان بوشهر تولید میشود.
این در حالی است که بر اساس مطالعات ظرفیت سنجی صورت رفته توسط دانشگاه آکسفورد، ایران قابلیت تولید برق ۲۰ تا ۳۰ هزار مگاواتی از انرژی هستهای را دارد، این یعنی ظرفیت تولید برق هستهای در کشور ۲۰ تا ۳۰ برابر ظرفیت فعلی نصب شده است.
تولید برق از طریق انرژی هستهای مزایای گستردهای نسبت به استفاده از سایر منابع انرژی نظیر سوختهای فسیلی دارد.
از برنامه ساخت نیروگاه اتمی عقب هستیم
با وجود اینکه ایران اولین کشور خاورمیانه به حساب میآید که فرآیند ساخت نیروگاه اتمی را آغاز کرد، اما در حال حاضر صنعت نیروگاهی ایران با اختلاف قابل توجهی از سایر کشورهای منطقه عقب افتاده است.
در شرایط کنونی علاوه بر تولید واحد یکم نیروگاه هستهای بوشهر، ساخت ۲ واحد ۱۰۵۷ مگاواتی دیگر از نیروگاه اتمی در منطقه بوشهر در دستور کار است، اما متاسفانه در حالی که عملیات احداث واحد ۲ و ۳ نیروگاه اتمی بوشهر طبق برنامه باید به پیشرفت ۱۹٫۵ درصد میرسید؛ بر اساس گزارش شرکت تولید و توسعه انرژی اتمی میزان پیشرفت فیزیکی این ۲ واحد تنها ۱۲ درصد برآورد میشود.
بیتوجهی به افزایش ظرفیت نیروگاههای اتمی در شرایطی اتفاق میافتد که ساخت این نیروگاههای اتمی میتوانست در حال حاضر به عصای دست سبکه برق کشور تبیدل شده و کمبود منابع تولید برق را به خوبی جبران کند.
علاوه بر این، با افزایش میزان سهم صنعت برق هستهای از سبد تولید برق کشور شاهد ارتقای نظام امنیت انرژی در کشور و کاهش وابستگی به منابع سوخت فسیلی بودیم.
منبع: فارس
نظرات