تجارتنیوز گزارش میدهد:
نفت ایران سهم روسیه را در بازار نفت میگیرد؟ / اروپا از چه کسی باید نفت بخرد؟
اروپا واردات انرژی از روسیه را تا حدودی تحریم کرده است. اما برنامه دارد تا پایان سال ۲۰۲۲ به کلی نفت و گاز این کشور را تحریم کند. اروپا باید تولید کننده دیگری برای خود پیدا کند. با وجود انتظارات برای حصول توافق هستهای، ایران ممکن است سهم روسیه را در بازار نفت بگیرد.
به گزارش تجارتنیوز ، تحریمهای گسترده غرب علیه روسیه، بیش از همه اروپا را که بخش زیادی از انرژی مورد نیاز خود را از این کشور وارد میکرد، دچار مشکل کرد. از زمان شروع جنگ اوکراین و به تبع از آن اعمال تحریمهای مختلف بر روسیه، کشورهای اروپایی با بحران انرژی روبرو هستند. آیا ورود نفت ایران به بازار، میتواند بحران را حل کند؟
کشورهای اروپایی از جمله آلمان در راستای کنترل این بحران تلاشهایی کردهاند. از جمله اینکه مصرف انرژی خود را پایین بیاورند یا برای نفت و گاز روسیه جایگزینهایی پیدا کنند. اروپا به روسیه وابسته است و این واقعیتی انکار ناپذیر است. اما روسیه تنها کشور صاحب نفت و گاز نیست. کشور ما نیز با وجود تحریم، توانست به چین را به عنوان بزرگترین مشتری خود حفظ کند.
طبق گزارش بلومبرگ ، ایران در صدد است تا در صورتی که توافق هستهای جدیدی با قدرتهای جهانی صورت بگیرد سهم روسیه را در بازار نفت اروپا پر کند. بلومبرگ در ماه ژوئیه گزارش داد که زمزمههایی از رقابت تهران با روسیه در بازارهای بین المللی نفت مطرح شده است. از آنجا که هر دو کشور شدیدا تحریم شدهاند، قیمتها را برای فروش به خریداران تحریم نشده مانند چین و هند کاهش دادهاند.
اروپاییها، مشتری جدید نفت ایران
بنا به گزارش روز پنج شنبه بلومبرگ، در صورت کاهش تحریم های اقتصادی، ایران در کشورهایی مانند یونان، ایتالیا، اسپانیا و ترکیه به دنبال مشتری برای نفت خواهد بود.
سه سال پس از انکه ایران با شش قدرت جهانی یعنی امریکا، بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان و روسیه به یک توافق تاریخی رسید تا برنامه هستهای خود را در مقابل لغو تحریمها، از جمله تحریمهای نفتی، محدود کند. دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ از این توافق کنارهگیری کرد. اما اکنون انتظار میرود که توافق هستهای احیا شود.
افزایش اثرگذاری ایران بر بازار در پی کمبود منابع
فقدان نفت ایران در بازار، در سالهایی که کمبود منابع وجود نداشت، چندان قیمتهای جهانی را تحت تاثیر قرار نمیداد. اما اکنون با توجه به تحریمها علیه روسیه، وجود نفت ایران در بازار میتوانست اثر تعیینکنندهای داشته باشد. به ویژه اینکه قرار است اتحادیه اروپا، تا پایان سال جاری میلادی اکثریت واردات نفت از این کشور را ممنوع سازد. اروپا این کار را به عنوان یکی از مصرفکنندگان عمده نفت روسیه انجام میدهد.
در ورود مجدد تهران به مذاکرات پیرامون توافق هستهای، شرکتکنندگان در این توافق انتظار دارند که ایران منابع بیشتری را برای جبران نفت خام روسی که به دلیل تحریم یا بایکوت، از بازار خارج شده است، تامین کند. هنری روم، معاون مدیر تحقیقات گروه اوراسیا و تحلیلگر مسائل ایران در سکوی رسانهای شرکت «جی زیرو»، هفته گذشته گفت: «توافق هستهای آغازگر بازگرداندن حجم قابل توجهی از نفت خام ایران به بازار خواهد بود، که این خود مانعی برای افزایش قیمتها خواهد بود». نفت خام فیوچرز ایالات متحده در حال حاضر حدود ۹۵ دلار به ازای هر بشکه قیمت دارد. به این معنا که حدود ۳۰ درصد نسبت به رکورد قیمتی ۱۳ ساله چند ماه اخیر کاهش داشته است.
به نقل از خبرگزاری شانا، محسن خجسته مهر، مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، در تاریخ ۲۲ اوت اعلام کرد که ایران هم اکنون تولید خود را افزایش دادهاست. همچنین گفت که انتظار میرود که ظرفیت تولید نفت تا پایان سال ۱۴۰۱، ۶ درصد افزایش یابد و به ۴ میلیون بشکه در روز برسد. با این حال، تحلیلگران گلدمن ساکس فکر میکنند که احتمال اینکه توافق هستهای ایران در آیندهای نزدیک صورت بگیرد، کم است.
نظرات