خبر مهم:

کد مطلب: ۳۷۹۸۵۰

مروری بر روزنامه‌های ‌دوشنبه ۱۳ خرداد ماه ۱۳۹۸

ریزش قیمت‌ها در بازار خودرو و دلار و تکرار مجدد مسکن مهر

ریزش قیمت‌ها در بازار خودرو و دلار و تکرار مجدد مسکن مهر

امروز (‌‌دوشنبه 13 خرداد ماه 1398) روزنامه جام‌جم نوشته است که بسته رونق مسكن كه اكنون در دستور كار دولت دوازدهم قرار گرفته، تكرار همان مختصات طرح مسكن مهر است كه در شش سال گذشته بارها مورد انتقاد دولتمردان قرار گرفته بود. همچنین روزنامه خراسان اعلام کرده که 100 هزار خودرو به زودی روانه بازار می‌شود و روزنامه دنیای اقتصاد هم دلایل ریزش قیمت دلار در روز گذشته را بررسی کرده است.

به ‌گزارش تجارت‌نیوز ، امروز (‌‌دوشنبه 13 خرداد ماه 1398) روزنامه جام‌جم نوشته است که بسته رونق مسكن كه اكنون در دستور كار دولت دوازدهم قرار گرفته، تكرار همان مختصات طرح مسكن مهر است كه در شش سال گذشته بارها مورد انتقاد دولتمردان قرار گرفته بود. همچنین روزنامه خراسان اعلام کرده که 100 هزار خودرو به زودی روانه بازار می‌شود و روزنامه دنیای اقتصاد هم دلایل رسیدن دلار به آستانه مرز ۱۳ هزار تومانی در روز گذشته را بررسی کرده است.

تكرار چراغ خاموش مسكن مهر

روزنامه جام‌جم با تیتر «تكرار چراغ خاموش مسكن مهر» نوشته است که وزارت راه و شهرسازی اخیرا از بسته رونق مسكن رونمایی كرد كه مهم‌ترین ویژگی آن واگذاری زمین‌های دولتی به سازندگان و اعطای ۲۵میلیون تومان وام ساخت با نرخ سود صفر درصد با هدف حذف قیمت زمین از هزینه تمام‌شده ساخت مسكن است.

بنابراین می‌توان گفت بسته رونق مسكن كه اكنون در دستور كار دولت دوازدهم قرار گرفته، تكرار همان مختصات طرح مسكن مهر است كه در شش سال گذشته بارها مورد انتقاد دولتمردان قرار گرفته بود.

در مسكن مهر هم دولت زمین‌های رایگان را در اختیار سازندگان قرار می‌داد و وام‌های قرض‌الحسنه هم پرداخت می‌كرد كه موجب كاهش چشمگیر هزینه تمام‌شده مسكن برای اقشار متوسط و كم‌درآمد جامعه شد.

در مسكن مهر حدود دو میلیون خانوار در شهرها خانه‌دار شدند. با توجه به اینكه قیمت مسكن در 6 سال اخیر سه برابر شده و یكی از عوامل این گرانی كاهش تولید و عرضه مسكن به‌ویژه در متراژهای پایین در سال‌های اخیر بوده است، دولت دوازدهم نهایتاً راه چاره را در كاهش هزینه ساخت‌وساز دیده است.

این در حالی است كه عباس آخوندی كه پنج سال متصدی مسكن در دولت‌های یازدهم و دوازدهم بود، اعتقادی به مداخله دولت در تولید مسكن نداشت.

در نتیجه سیاست‌های وی، تولید مسكن در كشور در دولت فعلی نسبت به دولت‌های نهم و دهم تقریباً نصف شد و اوضاع بازار را آشفته كرد.

طرح‌هایی همچون مسکن اجتماعی و بازآفرینی شهری هم که در دولت‌های یازدهم و دوازدهم مطرح شد بدون آن‌که به مرحله اجرا برسد بایگانی شد.

این روزنامه نوشته است: سیدحسین افضلی، عضو كمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گفت: اعضای كمیسیون عمران مجلس برای بررسی وضعیت مسكن در كشور جلسه‌ای را با حضور وزیر مسكن و دیگر متصدیان برگزار كردند.

در این جلسه راهكارهای رونق بخش مسكن مورد بحث قرار گرفت كه وزیر راه به‌شدت موافق ساخت مسكن برای كاهش التهابات این بخش بود، به همین دلیل اولین تصمیمی كه در این خصوص گرفته شد، به صفر رساندن قیمت زمین و كاهش هزینه تمام شده برای ساخت مسكن بود.

این عضو كمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی اذعان كرد: استفاده از ظرفیت‌های مغفول بخش خصوصی و استمداد از آنها برای ساخت مسكن دومین نكته‌ای بود كه در این جلسه مورد تاكید قرار گرفت، به همین دلیل قرار شد از ظرفیت شركت‌های تخصصی كه اهلیت خود را به اثبات برسانند، استفاده شود.

افضلی با بیان اینكه ساخت مسكن و عرضه آن به بازار می‌تواند در پایین آوردن قیمت خرید و اجاره مسكن مؤثر باشد، افزود: كارت‌های اعتباری خرید مصالح، مقابله با دلال‌بازی و اخذ مالیات از خانه‌های خالی نیز می‌تواند در این امر مفید واقع شود ولی با این حال چون فاصله بین عرضه و تقاضا در شرایط كنونی زیاد است باید دولت به ساخت انبوه مسكن مبادرت ورزد.

وی تصریح كرد: تولید مسكن در كشور با هر اسمی ازجمله مسكن مهر، اقدام ملی مسكن، مسكن امید و… اقدام مفیدی است و در این خصوص باید از تجربه‌های مفید قبلی استفاده كرد.

عضو كمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در پایان با اشاره به كم‌كاری دولت در ساخت مسكن در سال‌های گذشته، گفت: متأسفانه تابه‌حال دولت متناسب با نیاز كشور مسكن نساخته است و این ایراد به دولت وارد است كه بخش مسكن را در سال‌های گذشته به حال خود رها كرده و به‌اصطلاح خوابانده است، به همین دلیل شاهد گرانی‌های اخیر در این بخش هستیم.

سرازیری قیمت‌ها در بازار خودرو

روزنامه خراسان با تیتر «سرازیری قیمت‌ها در بازار خودرو» نوشته است که نجفی دستیار ویژه وزارت صحت، از تکمیل 100 هزار خودروی دارای کسری قطعات در ایران خودرو و سایپا و عرضه آنها به زودی به بازار خودرو خبر داد.

این خبر می‌تواند نوید بخش کاهش هر چه بیشتر حباب قیمت خودرو در بازار باشد. در این حال، سعید مؤتمنی، رئیس اتحادیه فروشندگان اتومبیل نیز پیش‌بینی کرد در صورت افزایش عرضه خودرو از سوی خودروسازان، قیمت‌ها در بازار حدود 40 تا 50 درصد افت داشته باشد.

این روزنامه نوشته است: به گزارش خبرگزاری فارس، روند کاهشی قیمت خودرو در بازار که در پی برخورد دستگاه قضا با برخی سایت‌های فروش خودرو و جلوگیری از قیمت‌سازی در فضای مجازی آغاز شده است، پس از مطرح شدن بحث بازگشت قیمت‌گذاری خودرو به شورای رقابت نیز همچنان ادامه دارد.

به طوری که سایپا 131 از حدود 58 میلیون در اوج قیمت هم اینک تا 47 میلیون تومان کاهش پیدا کرده است.

همچنین سایپا 111 از 62 به 53 میلیون تومان، ساینا از 71 تا 61.5 میلیون، تیبا صندوق دار از 60 به 53، تیبا 2 از 68 به 61.5، ساندرو استپ وی از 240 به 210، تندر 90 از 160 به 130، تندر 90 پلاس اتومات از 220 به 187 رسیده است.

بازار خودرو ۳۰ درصد حباب قیمتی دارد

همچنین روزنامه جوان با تیتر «بازار خودرو ۳۰ درصد حباب قیمتی دارد» نوشته است که هر نقطه بازار خودرو را که بگیرید به حدی دچار ایراد و مشکل است که قادر به نوشتن چندین کتاب درباره با آن خواهید بود، اما این روز‌ها مسیر بازار با کاهش رودربایستی میان قطعه‌سازان و خودرو‌سازان روند نزولی قیمت‌ها را در پی داشته است.

با این حال همچنان به گفته برخی کارشناسان خودرو ۳۰ درصد حباب قیمتی دارد. حبابی که البته با انتقال قیمت‌گذاری به شورای رقابت و بی‌اثر بودن قیمت‌گذاری از حاشیه بازار، اکنون آبی برای خودروسازان گرم نخواهد کرد.

این روزنامه نوشته است: داستان از جایی شروع شد که همزمان با زمزمه واگذاری قیمت‌گذاری به شورای رقابت جریانی جالب در بازار و صنعت خودرو اتفاق افتاد که نشان می‌داد دیگر آن همگرایی سابق میان خودروسازان و قطعه‌سازان وجود ندارد.

۹ روز پیش یعنی ۴ خرداد سخنگوی انجمن قطعه‌سازان در واکنش به سخنان اخیر دبیر انجمن خودروسازان که اعلام کرد‌ه بود، مشکلات صنعت خودرو و دپوی خودرو در کف کارخانه‌ها، صنعت قطعه‌سازی است، گفته بود: احمد نعمت‌بخش به‌عنوان نماینده خودروسازان به دولت، مجلس و مردم آدرس غلط می‌دهد.
فرهاد بهنیا گفته بود: در حال حاضر مشکل صنعت خودرو قطعه‌سازان نیست، بلکه تنها قطعه‌سازی است که با ایجاد انحصار در صنعت قطعه موجب زمینگیر شدن ۱۶۰ هزار خودروی سواری شده است.

وی گفت: این انجمن اعتقاد دارد که باید نام قطعه‌سازی که ۸۰ درصد تعهدات ایران خودرو را به عهده دارد، بیشترین ارز ۴۲۰۰ تومانی را گرفته و بیشترین مطالباتش در اسفند ماه نقد شده است، اعلام و نام قطعاتی که به دلیل عدم ارائه از سوی قطعه‌ساز در انبار‌ها دپو شده‌اند گفته شود.

اما در کمتر از شش روز قطعه‌ساز انحصار‌گر که نامی از آن برده نشده بود در قالب دعوت خبرنگاران از خط تولید قطعات خودرو به نوعی جواب همکارانش را داد.جوابی که آن نیز به نوعی در پاسخ به خودرو‌سازان بوده و مشکل را بر گردن یک قطعه‌ساز بزرگ انداخته بودند.

خودرو‌سازان همانطور که اشاره شد مشکل خودرو‌های دپو شده را (که داد مردم را درآورده و قیمت‌ها را در بازار به هم زده بود) قطعه‌سازان عنوان کرده بودند.

مالک کروز مجموع مطالبات خود را از ایران‌خودرو و سایپا هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: خودروسازان قادر به پرداخت هفتگی، ماهانه و مستمر مطالبات قطعه‌سازان نیستند و در حال حاضر دو خودروساز بزرگ بالای ۱۲۰ میلیارد تومان چک برگشتی تسهیلاتی را دارند که ما دریافت کرده‌ایم و قادر به پرداخت آن نیستند. اقساط این تسهیلات را ما باید پرداخت کنیم.

وی ارزش این چک‌های برگشتی را تا پیش از عید ۳۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: سقف اعتباری خودروسازان پاسخگو نیست و نمی‌توانند از بانک‌ها تسهیلات بگیرند. ما پیشنهاد کردیم که مطالبات ما را فعلاً ندهید، ولی پول تحویل هفتگی قطعات را بپردازید.

مالک کروز با نگاهی از بالا و بی‌توجه به ظرفیت سایر قطعه‌سازان در جمع خبرنگاران گفت: در نامه‌ای به خودرو‌سازان از آنها خواستیم که برنامه تولیدشان را کم کنند و خودرو‌های ناقص تولید نکنند، ولی خودروسازان اصرار دارند که خودرو تولید می‌کنیم، بعد قطعاتش را هر موقع برسد، می‌بندیم.

وی در عین حال با احتیاط درباره خودروسازان سخن گفته و مشکل را قیمت تمام شده عنوان کرد و در عین حال پرده از مشکلات انحصاری در تأمین قطعات نیز برداشت، زیرا کشاورز در نشست با خبرنگاران گفت: در حال حاضر خودرو‌های کف کارخانه با کمبود قطعات مختلف از جمله باتری، کمربند ایمنی، پمپ هیدرولیک فرمان، ریل تنظیم کمربند، کاتالیست، صندلی، دستگیره سقف پژو ۲۰۶ و فندک روبه‌رو هستند.

به علاوه مالک کروز مدیران خودرو را نیز متهم به کج‌فهمی و نبود اطلاعات کافی در حوزه تأمین مالی قطعات کرد.

وی همچنین با انتقاد از برنامه افزایش تیراژ تولید خودروسازان گفت: آن‌ها نمی‌دانند که تولید قطعات چه میزان سرمایه در گردش نیاز دارد. در حال حاضر شرکت کروز تأمین صددرصدی برخی قطعات خودرو را انجام می‌دهد و جور بقیه شرکت‌ها را نیز می‌کشد، این در حالیست که خودروسازان در زمانی که همه چیز خوب بود، از ما انتظار تأمین ۳۰ تا ۴۰ درصدی قطعات را داشتند.

مالک کروز البته در مورد بحث‌های مطرح شده مبنی بر تلاش این شرکت برای خرید بخش دیگری از سهام ایران‌خودرو نیز گفت: آرزوی ما این است که مدیریت خودروسازان خصوصی شود، ایران‌خودرو در مجمع سال ۹۶ معادل ۷ میلیارد تومان سود مصوب کرد؛ یعنی بابت هر خودرو ۱۱ هزار تومان، شرکت سایپا نیز ضررده بود و سودی تعیین نشد.

در آن زمان وضعیت اقتصاد مانند امروز نبود. در حال حاضر شرکت‌های خودروساز با چنین بنیه مالی وارد جهنم تحریم شده‌اند.

وی تأکید کرد: ما به‌عنوان سهامدار به دنبال سود هستیم و دست هر واحدی که بتواند خودروسازان را از مدیریت دولتی خارج کند، می‌بوسیم.

به این ترتیب به نظر می‌رسد کمبود قطعات، قیمت تمام شده و رابطه میان قطعه‌ساز بزرگ بین سایر قطعه‌سازان و خودرو‌سازان چندان مناسب به نظر نمی‌رسد و در این میان آنچه باعث افزایش هزینه‌ها برای مردم و تأخیر در اجرای تعهدات شده، اختلافات میان آنها است.

این روزنامه نوشته است: شاید بهترین روش برای چنین زیاده‌خواهی‌هایی در صنعت خودرو با نخریدن مردم و دمیدن در تنور اختلافات اجزا بازار این صنعت باشد، زیرا از این بازار تنها دودش به چشم مردم می‌رود و سودش به جیب دلالان!

رئیس انجمن صنایع همگن قطعه‌سازی با بیان اینکه قیمت فعلی خودرو ۲۰ تا ۳۰ درصد حباب دارد به مردم توصیه کرده فعلاً وارد این بازار نشوند، چراکه جلساتی در وزارت صمت برگزار شده است که تولید را افزایش خواهد داد و به‌محض رونق تولید متضرر می‌شوند.

محمدرضا نجفی‌منش، رئیس انجمن صنایع همگن قطعه‌سازی به حضور دلالان در بازار خودرو اشاره کرد و گفت: از آنجایی که بحث بازار خودرو بخش‌های مختلفی از جامعه را تحت تأثیر قرار می‌دهد، افراد زیادی نیز در این خصوص دخالت و ورود پیدا می‌کنند.

وی با بیان اینکه تولید خودرو در سال گذشته ۴۰ درصد کاهش داشته است، عنوان کرد: کمبود قطعات سبب شده است خودروسازان در سال‌جاری نیز به تولید مورد نظر خود دست پیدا نکنند و فضا برای جولان دلالان این حوزه فراهم شود.

ریزش دلا‌ر به مرز 13 هزار

همچنین روزنامه دنیای اقتصاد با تیتر «ریزش دلا‌ر به مرز 13 هزار» نوشته است که روز یکشنبه موج نزولی، دلار را به آستانه مرز ۱۳ هزار تومانی برد.

دیروز، دلار تا ساعت ۱۵:۳۰، ۲۰۰ تومان افت قیمت را تجربه کرد و به محدوده ۱۳ هزار و ۴۵۰ تومان رسید. به گفته فعالان، این افت بیشتر ناشی از کمبود تقاضا در بازار بود.

در اواخر روز، میزان فروش‌ها در بازار بالاتر رفت و حتی قیمت تا زیر سطح ۱۳ هزار و ۱۰۰ تومانی نزول کرد. به باور بازیگران ارزی، افت انتهای روز بیشتر اثر روانی اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر آمادگی مذاکره بدون پیش‌شرط با ایران بود.

این روزنامه نوشته است: در دومین روز هفته، دلار و سکه دومین کاهش متوالی را تجربه کردند و در آستانه آغاز تعطیلات خردادماهی نه تنها تمایل چندانی برای رشد قیمت از خود نشان ندادند، بلکه به سوی شکست سطوح حمایتی حرکت کردند.

دلار دیروز ۳۲۰ تومان افت قیمت را به ثبت رساند و به کمترین بهای ثبت شده از پنجم فروردین ماه رسید.

دلار در اولین روز هفته نیز ۱۰۰ تومان افت قیمت را تجربه کرده بود و عنوان می‌شد که پس از ساعت ۴ بعدازظهر روز یکشنبه نیز افت بیشتری را به ثبت رسانده و حتی به زیر سطح ۱۳ هزار و ۱۰۰ تومانی نیز رفته است.

عامل اولی که زمینه‌ساز افت دلار تا ساعت ۳ بعدازظهر شد، کمبود تقاضا و کاهش انتظارات افزایشی بود.

عامل دومی که از نگاه معامله‌گران در نیم ساعت انتهایی روز در بازار هیجان کاهشی ایجاد کرد، اظهارات وزیر امورخارجه آمریکا بود.

براساس گزارش‌های خبری، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا دیروز عنوان کرد آمریکا حاضر است «بدون پیش‌شرط» با ایران مذاکره کند. پس از انتشار این خبر، میزان فروش‌ها در بازار به‌طور مشهودی بسیار بیشتر شد.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.