ماه عسل بورس چه زمانی است؟
از مرداد ۱۳۹۹ تاکنون بازار سرمایه وارد فاز اصلاحی شدیدی شد و اقدامات انجام شده از سوی سازمان بورس و وعدههای متولیان موثر واقع نشده است. این روزها شاخص بورس در شرایطی گاهی مثبت می شود که بالای ۳۰۰ نماد در بازار در صف فروش قفل هستند و نقدشوندگی در این سهمها نزدیک به صفر است و در حال حاضر دو نوع سهم ایجاد شده است: شاخصسازهای نقدشونده و سهام کوچک قفل شده که با نامتقارن کردن دامنه نوسان ایجاد شدهاند.
تصمیمی که موجب شد شاخص کل کاهش چندانی نداشته باشد اما شاخص هم وزن رنگ سبز را به خود نبیند. از طرفی بعد از دو ماه حبس نقدینگی در این گونه سهمها، همچنان اصرار به ادامه این روند باعث شده صف فروش همچون سیلی در پشت دیواره سد جمع شده و بیشتر و بیشتر شود و اگر برای این موضوع راهکاری اندیشیده نشود سیلاب ویرانگری هر زمان می تواند ایجاد شود.
این در شرایطی است که شاخصهای جهانی (کامودیتیها) و افزایش تولید و فروش شرکتها نسبت به سال گذشته افزایش چند برابری داشته است و از طرفی نرخ ارزی که شرکتها در پیش بینیهای خود ارائه کردهاند نیز تغییر منفی نداشته است.
با وجود این رفتار سهامداران ایرانی به گونهای شده است که بدون توجه به قیمتها و برای خروج از بازار عجله به خرج میدهند و وضعیتی مشابه نیمه اول سال ۱۳۹۹ ایجاد کردهاند که رای عقب نماندن از صفهای خرید بورس کورس گذاشته بودند و حتی اقدام به با فروش دارایی (مسکن و خودرو ) خود میکردند.
متاسفانه باید گفت که مردم ایران در بازارها دچار فرهنگ عجیبی شدهاند. به این صورت که در صف گران میخریم و همان را در صف ارزان میفروشیم. این در حالی است که کسانی در ماه عسل بازار سود خواهند برد که درست و سنجیده سرمایهگذاری میکنند نه احساسی و با صفنشینی. با این حال همه تقصیرها از سمت سرمایه گذاران نیست و انتظار بر این است که سازمان بورس با سیاستگذاری سنجیده فضای مهآلود و مبهم بورس را شفاف کند و به سهامداران چشمانداز بدهد.
همچنین امیدوارم اقتصاددانهایی که نگارنده نامه بودند و از رشد شاخص بورس بدون راهکار ابراز نارضایتی می کردند در حال حاضر نیز قلم به دست گیرند و راهکاری برای جلب اعتماد سرمایه گذاران به بورس ارائه کنند.
مطالعه یادداشت بورس در وضعیت حساس پیشنهاد میشود.
نظرات