اقتصاد ایران به چه سمتی میرود؟
مشکلات اقتصادی این روزهای ایران دو دسته هستند که بخشی از آن ناشی از بحرانهای داخلی و بخشی دیگر ناشی از موضوعات تحریمی است.
هرچند امسال شرایط کمی متفاوتتر است چرا که تصمیمات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی کشور با دو نگاه و دو دولت در حال اجراست.
ضمن آنکه موضوع تحریمها نیز همچنان باقی است که باید گفت ادامه این قضیه باعث افزایش هزینههای کشور در بخشهای مختلف واردات و صادرات میشود و چالشهایی را هم تاکنون به وجود آورده است که امیدواریم بحث تنشهای سیاسی در دولت جدید از بین برود و شاهد عادیسازی روابط با سایر کشور باشیم.
اما با توجه به افزایش تحریمها در سالهای گذشته میزان صادرات نفت ایران کاهش پیدا کرده و قیمت نفت هم افت داشته است و طی این سالها در خصوص جذب منابع ارزی کشور با چالشهایی مواجه شدیم.
همچنین بخش عمده نیاز ارزی کشور در حال حاضر از بخش غیرنفتی تامین میشود و یکی از مقاصد صادراتی ایران در این سالها کشور افغانستان بوده که تقریبا حدود چهار میلیارد دلار میزان صادرات ایران به این کشور برآورد میشود و این نااطمینانیها و بیثباتیها در منطقه باعث میشود تا صادرات ایران به کشور افغانستان افت کند و به نوعی عرضه ارز در کشور کاسته شود.
این موضوع طبیعی است که در شرایط جنگ و نااطمینانی صادرات دچار مشکل شود و ارزی که پیشبینی میشد دیگر به ایران برنگردد که امیدواریم شاهد آرامش بیشتری در کشورهای منطقه باشیم تا این روابط توسعه پیدا کند، مسلما این نااطمینانیها و جنگ هیچگاه به نفع ایران نخواهد بود و امیدواریم این اتفاقات در افغانستان تداوم نداشته باشد و این کشور هم روی صلح و آرامش را ببیند.
از سوی دیگر موضوع مهم دیگری که با آن روبرو هستیم این است که شرایط ویژه در کشور به واسطه شیوع کرونا هنوز باقی است و به درستی مدیریت نشده است این در حالی است که در اکثر کشورهای جهان این موضوع مدیریت شده و ما هم نیازمند واکسیناسیون گستردهتر هستیم اما متاسفانه تاکنون رکورددار کشتهها بودهایم و مشاغل و کسب و کارها هم از این موضوع تاثیر گرفتهاند.
همچنین رشد نقدینگی و افزایش تورم در کشور اوضاع اقتصادی را پیچیده کرده است و فشار مضاعفی به مردم وارد شده که امیدواریم تیم جدید اقتصادی بتواند تصمیمات خوبی در این رابطه اتخاذ کند چرا که وجود یک دولت پرانرژی و کارآمد کمک میکند تا مشکلات به تدریج حل شود.
ضمن آنکه نیازمند ثبات در قوانین و مقررات هستیم و در موضوعات اقتصادی ، ضرورت دارد تا معیشت مردم در اولویت مسوولان دولت قرار گیرد.
اینکه موضوعات فرعی جای موضوعات اصلی را بگیرد در اصل کوتاهی در حق مردم است. در حال حاضر طبقه متوسط به سمت فقیر شدن در حرکت است و قدرت خریدشان کاهش یافته و تنها راهکار جلوگیری از رشد افسارگسیخته تورم، مدیریت آن است.
مردم ما به اندازه کافی از وضعیتی که امروز با آن مواجه هستند، خسته شدهاند و این اوضاع معیشتی و زندگی مردم به نفع جامعه و کشور نیست.
منبع: اعتماد
برای اطلاع بیشتر درباره وضعیت گفتگوهای وین یادداشت گره برجام کجاست؟ را مطالعه کنید.
نظرات