چرخه معکوس کارشناسی دلار
پرسش روز:
آیا صحبتهای رضا فاطمی امین، وزیر صنعت، معدن و تجارت مبنی بر اینکه «یکی از ایدهها، خارج کردن اقتصاد از دلاری بودن است، به جد دنبال این هستیم که قیمت دلاری را حذف کنیم»، عملی است و میتواند به اقتصاد ایران کمک کند؟
پاسخ کارشناس:
ویدیوی منتشر شده مصاحبه وزیر محترم صمت را دیدم،بسیار تعجب کردم و سوال برایم پیش آمد که جناب محترم وزیر و مشاوران ایشان آیا واقعا به دنبال حذف دلار از اقتصاد ایران هستند؟ و از همه مهمتر چگونه قرار است این امر بدیع و نوظهور در جهان به وقوع بپیوندد، امری که اتحاد جماهیر شوروی، چین ، ویتنام و بسیاری از کشورها از انجام دادنش سرافکنده شدهاند.
اصولا در جهانی که در آن زندگی میکنیم بازارهای مالی وجود دارند و این بازارهای مالی با ارزها داد و ستد میشوند و اکثرا با ارزهای جهانروا!
دلار نزدیک به ۴۰ درصد، یورو ۳۰ درصد و یوان، ین و پوند در ردههای بعدی قرار دارند. البته در بازارهای کالایی میزان بهره بردن از دلار تقریبا بدون رقیب است.
ما بازارهای کالایی بینالمللی داریم و بورسهایی که در آنها قیمتها با مکانیزمهای مخصوص کشف میشوند، بازارهای کالایی همانند:
بازار انرژی
بازار کشاورزی
بازار فلزات اساسی
و بازار فلزات گرانبها
همه این بازارها قبل از تولد من و شما وجود داشتند و خواهند داشت! در صنعت پتروشیمی یا فولاد ما بزرگترین عرضه کننده نیستیم و کشف قیمتها هم یکی در بورسهای امریکا و دیگری در بورس فلزات لندن روی میدهد.
بالا رفتن قیمتها در این بازارها بر تمام تولیدات جهان اثر میگذارد و این روند همانند یک موتور ساعت کار میکند.
حال که اقتصاد ایران تحریم است اگر شما بر روند قبلی یعنی پاک کردن صورت مساله تاکید داشته باشید و اصلا اعلام قیمتها را تومنی یا ریالی کنید، اصل افزایش تورم در بازارهای کالایی را نمیتوانید منکر شوید!
شما نمیتوانید بر اساس بهای تمام شده کالا در ایران و بدون تاسی از قیمت بینالمللی، محصول تولید کنید! چون هر کالایی در ایران با قیمت ارزانتر از کشورهای اطراف تولید شود، فقط و فقط قاچاق را دامن میزند!
به شخصه این همه پافشاری بر امر حذف دلار از اقتصاد را درک نمیکنم، البته شاید دانش من و امثال من کم باشد و هنوز به تکنولوژی حذف دلار آشنا نیستیم. اما زمان همه چیز را روشن خواهد کرد.
امیدوارم این تصمیم شما اجرایی نگردد و واقعبینی جایگزین شود.
عوامل موثر بر بازار کامودیتیها
-عرضه و تقاضای کالاها
-میزان تولید، محدودیتها و موانع موجود بر سر راه تولیدکنندگان اصلی در جهان
-شاخص دلار
-تغییرات ذخایر یا انبار کالای کالاها
-سیاستهای پولی و مالی دولتها و بانک مرکزی کشورهای موثر در تجارت جهانی کامودیتیها
-شاخصهای مهم اقتصادی کشورهای موثر در تجارت جهانی کامودیتیها
منبع: تجارتنیوز
نظرات