فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۱۸۴۸۹۱

رتبه دوم ایران در فرسایش خاک در جهان

رتبه دوم ایران در فرسایش خاک در جهان

ایران دارای 50 میلیون هکتار زمین قابل کشت است که تنها نیمی از این اراضی صرف کشاورزی شده و مابقی به علت کمبود منابع آبی و مدیریت صحیح به حال خود رها شده‌اند.

خاک و آب یکی از مهم‌ترین منابع طبیعی برای هر کشوری به شمار می‌آید که این دو عناصر اصلی در کشاروزی و ادامه حیات لازم هستند و در این میان خاک اهمیت بیشتری نسبت به آب به دلیل قابل بازیافت نبودن دارد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، ایران با توجه به مساحت 165 میلیون هکتاری کشوری کم‌آب محسوب می‌شود که از این میزان 50 میلیون هکتار زمین قابل کشت است و کمتر از نیمی از آن صرف مقاصد کشاورزی می‌شود و مابقی این اراضی بخاطر کمبود منابع آبی به حال خود رها شده‌اند، به علاوه استفاده از سم و کودهای شیمیایی موجب نابودی بیش از بیش خاک شده و رها کردن زباله‌های صنعتی و آب شور این روند نابودی را تشدید خواهد کرد.

از بین رفتن خاک موجب کاهش حاصلخیزی خاک می‌شود و این امر کیفیت تولید محصولات کشاورزی را نیز به خطر خواهد انداخت، همچنین در این میان توانایی نگهداری آب در خاک نیز اُفت کرده و شرایط بیرای وقوع سیل را فراهم می‌کند.

براین اساس، فرسایش خاک یکی از موضوعات مهم در جهان محسوب می‌شود، که ایران جز کشورهای است که بالاترین نرخ فرسایش خاک را به خود اختصاص داده و گزارشات حاکی از آن است که با با توجه به فرسایش سالانه 2 تا 4 میلیاردی خاک، ایران جر دومین کشور از نظر فرسایش خاک در کل جهن به حساب می‌آید که این راقام 4 برابر متوسط جهانی است.

این عوامل به اقتصاد کشور و عوامل زیست محیطی ضربه وارد می‌کند و با در نظر گرفتن ارزش هر تن خاک به رقم 28 دلار، هزینه فرسایش خاک در ایران به 56 میلیارد دلار می‌رسد که بالاتر از کل درآمد نفتی کشور است که در سال 2016 به 41.123 میلیارد دلار رسید.

فرسایش خاک در ایران در مرحله نخست تحت تاثیر عناصر مشخصی اتفاق می افتد که می‌توان آن‌ها را به عوامل طبیعی و عوامل ناشی از فعالیت‌های انسانی تقسیم بندی کرد، از آنجایی که اکثر مناطق ایران خشک هستند، وزش بادهای شدید موجب آسیب دیدن خاک شده، در حالی که آب نیز در مناطق کوهستانی و به ویژه شیب‌های تند خاک را فرسایش می‌دهد.

در این میان اقدامات دولت برای حفاظت بهتر از منایع خاکی نادیده گرفته نمی‌شود ولی به گفته کارشناسان این اقدامات برای حفاظت از خاک در کشور کافی نیست.

شایان ذکر است، فعالیت‌هایی نظیر کشاورزی، معدن‌کاری، ساخت‌و‌ساز، قطع درختان و چرای بیش از حد دام خاک را بیشتر به خطر می‌اندازد و قطع درختان و چرای بیش از حد موجب کاهش پوشش گیاهی می‌شود که عامل تسریع در فرسایش خاک است.

گفتنی است در ایران، فرسایش خاک موجب ایجاد یک بجران زیست محیطی دیگر یعنی ریزگردها در بسیاری از نقاط کشور به ویژه استان‌های جنوبی و جنوب غربی نظیر خوزستان شده است.

منبع: میزان

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.