خبر فوری:

محمدقلی یوسفی، اقتصاددان در برنامه مقتصاد تجارت‌نیوز:

اگر اصلاحات عمیق نکنیم وضعیت بدتر می‌شود

اگر سوبسیدها از روی کالاهای اساسی برداشته شود و مکانیسم قیمت‌گذاری مکانیسم بازار باشد، آیا به طبقات فقیر جامعه فشار وارد نمی‌شود؟ اختلاف قیمت کالاهای اساسی را می‌توان به دهک‌های پایین رساند؟ دولت در چنین شرایطی باید قیمت‌ها را افزایش دهد؟

به گزارش تجارت نیوز،

تا زمانی که اقتصاد در دست دولت است، هرگونه آزادسازی قیمت به نوعی گران‌سازی منجر می‌شود و نتیجه‌ای جز مسکن موقت ندارد.  

محمدقلی یوسفی، اقتصاددان: 

  • اشتباه است و من اصلاً چنین چیزی را نگفتم که دولت مالک بماند و دولت قیمت‌ها را دستوری افزایش دهد. قیمت‌های دستوری هم افزایشش دستوری است و هم کاهشش دستوری است. مشکل ما این نیست که مشکل دولت را حل کنیم. بحث ما حل کردن مشکل دولت نیست بلکه این است که دولت را برداریم و می‌گوییم دولت لازم نداریم.
  • مساله اینجاست که می‌گوییم دولت این حق را ندارد و این توان و انگیزه را ندارد که در اقتصاد به درستی کار کند. باید یک اقتصاد آزاد را اتخاذ کند. سیستمی را اتخاذ کند که مالکیت‌ها به بخش خصوصی واگذار شوند. اقتصاد آزاد، مکانیسم بازار در آنجا عمل می‌کند. قانون حاکم باشد و دولت هم روی وظایف اصلی خودش که نظم و امنیت و قانون است برود.
  • بنابراین برای اینکه این اتفاق بیفتد یک فرایند بلندمدت و تصمیم شجاعانه‌ای لازم دارد که شما بتوانید از طریق بسترسازی برای آزادسازی اقتصاد عمل کنید. نه اینکه دولت مالک بماند و بعد دولت قیمت‌ها را به قیمت بازار به فروش برساند که این نقض غرض بوده و این خطا است. ما می‌گوییم ورود دولت از ابتدا غلط بوده و تا اینجا رسیده است.
  • اگر بخواهد جلوی این خطا را بگیرد و جلوی بحرانی‌تر شدن وضعیت را بگیرد باید یک اصلاحات عمیق صورت دهد. اصلاحات عمیق هم در قانون اساسی، قانون اساسی باید اصلاح شود، مداخله دولت برچیده شود، قدرت‌های موازی حذف شوند، نهادهایی که در مسائل اقتصادی وارد می‌شوند و نهادهای عمومی برچیده شوند، فعالیت‌ها به بخش خصوصی واگذار شود، آزادی‌های فردی حاکم شود، حکومت قانون برقرار شود و جامعه به سمت اقتصاد آزاد حرکت کند. و این یک فرایند است.
  • یعنی شما اول باید مداخلات دولت را محدود کنید، قانون اساسی را اصلاح کنید، سیستم اقتصاد آزاد را بپذیرید، سرمایه‌گذاران خارجی را جذب کنید، با کمک سرمایه‌گذاران خارجی شرکت‌هایی که در اختیار دولت هستند به بخش خصوصی واگذار می‌شوند و اقتصاد، آرام تغییر می‌کند. بدون این کار همین وضعیت مرتب تکرار شده و هر سال هم بدتر از سال قبل می‌شود.
  •  یعنی شما اگر فرض کنید که 4 یا 5 سال پیش می‌خواستید این تغییرات و اصلاحات را انجام دهید، به مراتب راحت‌تر بود. الان هم تورم بیشتر شده و هم فقر بیشتر شده و مشکلات اقتصادی خیلی پیچیده‌تر شدند و بنابراین اگر الان بخواهید وارد این قضیه شوید، بحران ایجاد می‌شود و نمی‌توانید. 
  • متأسفانه دولت با بیماری‌های متعددی دست و پنجه نرم می‌کند. قبلاً اگر یک بیماری بود می‌توانست آن را علاج کند، علاج نکرد و این بیماری ریشه دوانده و به سایر اندام‌های بدن سرایت کرده و مشکل ایجاد کرده است و متأسفانه علتش هم این است که دولتمردان توجه ندارند که کار دولت برقراری نظم و قانون بوده و اقتصاد و ورود به فعالیت‌های اقتصادی، کار دولت نیست.
  • اما آن کسی که باید تصمیم بگیرد کارها را واگذار کند، شجاعت لازم را ندارد و ما در بین دولتمردان نمی‌بینیم که بخواهند این تحولات را ایجاد کنند. یا منافعی دارند که حاضر نیستند این منافع را از دست بدهند یا به دلایل دیگری تمایل به واگذاری اقتصاد به مردم ندارند.

متن و ویدیو کامل گفتگو با محمدقلی یوسفی را اینجا بخوانید

 

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

اینفوگرافی