تجارتنیوز گزارش میدهد
COP۲۸؛ فرصتی برای جلوگیری از بدترین پیامدهای تغییرات اقلیمی
COP28، بیست و هشتمین کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد، در ماه آینده در دبی، امارات متحده عربی برگزار میشود. این اجلاس فرصتی برای رهبران جهان است تا در مورد اقداماتی که برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و جلوگیری از بدترین پیامدهای تغییرات اقلیمی لازم است، بحث و گفتگو کنند.
به گزارش تجارتنیوز ، کنفرانس آب و هوایی سازمان ملل متحد (COP28) ماه آینده در دبی برگزار میشود. این نشست دو هفتهای فرصتی برای رهبران جهان، سیاستمداران، کارشناسان و بسیاری از افراد دیگر است تا در مورد بحران تغییرات اقلیمی در سطح جهانی گفتگو کنند.
دانشمندان میگویند: «سال 2023 تقریباً گرمترین سال ثبت شده است، زیرا زمان برای نگه داشتن گرمایش جهانی زیر 1.5 درجه سانتیگراد که پیشتر به تصویب رسیده بود، تمام میشود.»
COP28 چیست؟
به گزارش یورونیوز ، کنفرانس تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد از سال 1995 هر ساله برگزار میشود. کنفرانسهای سالانه کسانی را گرد هم میآورد که 30 سال پیش کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییرات اقلیمی، (UNFCCC)یک معاهده بین المللی محیطزیستی در مورد تغییرات اقلیمی را امضا کردند.
همه کشورهای عضو سازمان ملل متحد و همچنین فلسطین، جزایر کوک و نیوئه، کنوانسیون سازمان ملل درباره چارچوب تغییر اقلیم (UNFCCC) را امضا کردهاند. دولت واتیکان نیز ناظر این معاهده است. عملاً هر ملت، کشور یا ایالتی در جهان درگیر است و در مجموع 197 حزب امضاء کننده این معاهده هستند.
هر سال نمایندگان هر حزب گرد هم میآیند تا در مورد اقدامات مربوط به تغییرات اقلیمی برای کنفرانس احزاب یا COP بحث کنند. پس از COP27 در مصر در سال گذشته، بیست و هشتمین COP ماه آینده در دبی، در امارات متحده عربی میزبانی خواهد شد.
زمان برگزاری COP28
COP28 طی دو هفته از 30 نوامبر تا 12 دسامبر برگزار میشود. مذاکرات دو هفتهای با اجلاس جهانی اقدام اقلیمی در 1 و 2 دسامبر آغاز خواهد شد که سران کشورها و دولتها را در کنار رهبران جامعه مدنی تشکیل خواهند داد. این رویداد منحصر به فرد برای COP28 در نظر گرفته شده است که به عنوان یک پلتفرم برای اطلاعیه های اصلی و ایجاد حرکت برای بقیه اجلاس عمل کند.
مذاکرات نهایی برای 11 و 12 دسامبر برنامهریزی شده است، اما COP ها به دلیل اجرای بیش از حد بدنام هستند. COP27 در شرم الشیخ تا دو روز دیرتر از آنچه در ابتدا برنامهریزی شده بود، به توافق نهایی دست یافت.
COP28 کجا برگزار میشود؟
امارات متحده عربی امسال میزبان COP در مرکز بین المللی دبی، خواهد بود.
مناطق مختلف جهان به نوبت میزبان این اجلاس هستند و امسال قرار بود این نشست توسط کشوری از گروه آسیا و اقیانوسیه برگزار شود.
به طور خاص، دبی میزبان این رویداد در اکسپو سیتی خود است.
دو سایت اصلی برای این رویداد وجود دارد: منطقه آبی و منطقه سبز. اولی جایی است که مذاکرات رسمی انجام میشود و نمایندگان و ناظران را از طریق گفتگوها، نمایشگاهها و فعالیتهای فرهنگی گرد هم میآورد.
در مجاورت این فضای تحت مدیریت سازمان ملل، منطقه سبز قرار دارد که توسط ریاست COP28 امارات اداره میشود. این برای همه ذینفعان از جمله جوانان، جوامع مدنی، مردم بومی و سازمانهای غیردولتی و همچنین اعضای عمومی آزاد است و تاکید ویژهای بر بخش خصوصی در سال جاری وجود دارد. که فرصتی برای نمایش مشارکت و راهحلهای خود برای تغییرات اقلیمی خواهد داشت.
چرا انتخاب رئیس COP28 اینقدر بحث برانگیز است؟
رئیس جمهور منتخب امارات، دکتر سلطان الجابر، فرستاده ویژه این کشور برای تغییرات اقلیمی در سه سال گذشته است. او همچنین مدیرعامل شرکت ملی نفت ابوظبی (Adnoc) است. سمتی که بسیاری آن را با رهبری واکنش جهانی به بحران آب و هوا ناسازگار میدانند.
پس از اعلام انتصاب وی در اوایل سال جاری، بیش از 130 قانونگذار از اروپا و آمریکا در نامهای به سازمان ملل، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا و بایدن خواستار خروج وی شدند.
فعالان اقلیم تأثیر آلاینده صنعت سوختفسیلی بر فرآیند COP را محکوم کردهاند. فعالان اقلیم میگویند: «این فراتر از طنز است. اکنون یک مدیر عامل نفت به معنای واقعی کلمه و نه صرفاً مجازی، در رأس آن قرار دارد.» این اولین بار است که مدیر عامل هر شرکتی، چه رسد به شرکت نفتی، ریاست کنفرانس را بر عهده دارد. اما الجابر مدافعان خود را دارد که برخی از آنها ادعا میکنند سابقه تجاری او یک دارایی است.
چه کسانی به COP28 دعوت شدهاند؟
بیش از 200 دولت به دبی دعوت شدهاند، اما بسیاری از رهبران هنوز حضور خود را تایید نکردهاند. اگرچه طبق گزارشها ، بایدن هنوز رسماً به عنوان معاونت پاسخ ندهد، رئیسجمهور آمریکا احتمالاً مانند COP27 در COP28 شرکت خواهد کرد. او در اوایل سال جاری طی یک رویداد اقلیمی مجازی از دیگر رهبران خواست همه ما باید در دبی با اهداف 2030 و اقدامات همسو با اهداف توافق پاریس حاضر شویم.
سوناک، نخست وزیر بریتانیا، ماه گذشته تایید کرد که در این اجلاس شرکت خواهد کرد. منابع واتیکان ماه گذشته گفتند که یکی از شرکتکنندگان بالقوه قابل توجه امسال میتواند پاپ فرانسیس باشد.
انتظار میرود در مجموع 70 هزار نفر در این اجلاس شرکت کنند. تعداد رؤسای دولتها بیشتر از نمایندگان سازمانهای غیردولتی محیطی، اتاقهای فکر، گروههای مذهبی، نمایندگان بخش خصوصی و سایر سازمانها خواهد بود.
سال گذشته، گزارشی که توسط سازمانهای پاسخگویی سازمانی، شاهد جهانی و رصدخانه سازمانی اروپا گردآوری شد، نشان داد که بیش از 600 لابیگر سوختهای فسیلی در COP27 ظاهر شدند.
این تعداد نمایندگان بیشتر از مجموع ده کشوری بود که بیشتر تحت تأثیر تغییرات اقلیمی قرار گرفتند و 25 درصد بیشتر از تعداد نمایندگان در COP26 بود. آنچه در سال جاری اتفاق میافتد باید دید. اما قوانین جدید سازمان ملل به این معنی است که کارکنان سوختهای فسیلی باید از همان ابتدا ارتباطات خود با سوختهای فسیلی را افشا کنند.
از COP28 چه انتظاری داریم؟
COP28 در سال جاری چهار هدف کلیدی را در کنار روند مذاکرات مشخص کرده است:
- ردیابی سریع یک انتقال انرژی منصفانه، منظم و عادلانه
- اصلاح امور مالی اقلیم
- قرار دادن طبیعت، زندگی و معیشت در مرکز اقدامات اقلیمی
- مشارکت همه ذینفعان برای فراگیرترین COP تاکنون
تسریع در انتقال انرژی موضوع اصلی است، زیرا کشورها بر سر نحوه مقابله با استفاده ناپایدار از سوختهای فسیلی در جهان اختلاف نظر دارند.
اتحادیه اروپا برای اولین توافق جهانی برای حذف تدریجی استفاده جهانی از زغال سنگ، نفت و گاز فشار خواهد آورد. سایر کشورهای مذاکرهکننده احتمالاً از این امر عقبنشینی خواهند کرد. از جمله تولیدکنندگان عمده سوخت فسیلی مانند عربستان سعودی و کشورهای در حال توسعه که برای رشد اقتصاد خود به سوختهای فسیلی متکی هستند.
نیاز به یک توافق بلندپروازانه توسط اولین سهام جهانی در آغاز اجلاس تاکید خواهد شد. این کارنامه در مورد پیشرفت آبوهوا نشان میدهد که کشورها تا چه حد از اجرای تعهدات خود تحت توافق پاریس برای محدود کردن گرمایش جهانی فاصله دارند.
چرا COP28 اینقدر مهم است؟
با توجه به سرعت آهسته تغییرات در مقایسه با سرعت تغییرات اقلیمی و فوریت مورد نیاز، خستگی از روند رسمی قابل درک است.
اما همانطور که کارشناسان در سراسر جهان استدلال میکنند، بهترین فرآیندی است که ما داریم.
به گفته آژانس بینالمللی انرژی (IEA) ، سیاستهایی که در نتیجه آن توافقنامه COP اجرا میشوند ، تا سال 2030 شاهد اوج تقاضا برای سوختهای فسیلی خواهند بود ، شاید حتی تا سال 2023.
اما آژانس بین المللی انرژی هشدار میدهد که برای حفظ دمای 1.5 درجه سانتیگراد و کاهش حدود 2.4 درجه سانتیگرادی که انتشار گازهای گلخانهای تا پایان قرن در مسیر رسیدن به آن قرار دارد، سیاستهای بسیار قویتری لازم است.
COP28 یک فرصت مهم برای رهبران جهان است تا اقدامات ملموسی برای مقابله با بحران اقلیمی انجام دهند.
نظرات