یک کارشناس بازار کار پاسخ میدهد:
چرا باید مشاغل شناسنامهدار شوند؟
یک کارشناس بازار کار با اشاره به لزوم اهمیت تدوین شناسنامه شغلی میگوید: تعداد مشاغلی که در کشور ما تعریف شدهاند بسیار بسیار زیاد است. این موضوع نشان میدهد که مشاغل طبقهبندی درستی نشدهاند.
میلاد مرادی: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی طرحهای مختلفی را در سالیان گذشته برای بهبود بازار کار پیگیری کرده است.
به گزارش تجارتنیوز ، تدوین شناسنامه شغلی یکی از این طرحهای مربوط به تنظیمگری در عرصه بازار کار کشور بوده که اخیرا یکی از مسئولان وزارت کار از آن صحبت کرده است.
طرح طبقهبندی مشاغل نیز از جمله طرحهای دیگر وزارت کار بود که در سالهای گذشته پیگیری شد. با این حال، تدوین شناسنامه شغلی طرحی است که کمتر در مورد آن صحبت شده است.
حمید حاجاسماعیلی، کارشناس بازار کار در گفتگو با تجارتنیوز ، با اشاره به طرحهای مختلف وزارت کار در زمینه بازار کار میگوید: از گذشته وزارت کار پیگیر طرح تدوین شناسنامه شغلی بوده است. به نحوی که هر فردی که در حیطه قانون کار بود، یک نوع شناسنامه شغل داشت که حاوی اطلاعاتی در مورد شغل بود.
وی ادامه میدهد: در گذشته طرحهایی به نام طرح طبقهبندی مشاغل وجود داشت که توسط وزارت کار تدوین شده بود. اما اینگونه طرحها معمولا به روز نشده و مطابق با نیازهای حال حاضر بازار کار نیست. نیاز است تا این طرحها مورد بازنگری قرار گیرد تا دولت بتواند از ظرفیتهای جدید بازار کار استفاده کند.
وی در ادامه با اشاره به لزوم بازنگری در تدوین شناسنامه مشاغل میگوید: اکنون در کشور ما قریب به شش هزار شغل تعریف شده که در بازار در حال انجام است. نزدیک به هزار مورد از این مشاغل طی سالیان گذشته در حوزه مشاغل سخت و زیانآور تعریف شدهاند. این آمار نشان میدهد گستردگی بسیار زیادی در این زمینه وجود دارد و ما براساس برنامههای وزارت کار نتوانستهایم تعریف درستی از مشاغل و نیازمندیهای کشور داشته باشیم. تعداد مشاغلی که در کشور ما تعریف شدهاند بسیار بسیار زیاد است. این موضوع نشان میدهد که مشاغل طبقهبندی درستی نشدهاند.
وی میافزاید: مشاغل ممکن است در هر کشوری با تغییر نیازهای بازار کار و ورود تکنولوژی جدید، تغییر پیدا کنند و نیازمند تعاریف جدید شوند. برخی از مشاغل ممکن است که در گذشته وجود نداشتهاند، اما امروزه به علت تغییر در شرایط بازار کار به وجود آمدهاند یا برعکس، ممکن است برخی دیگر از مشاغل به مرور زمان حذف شوند. با این اوصاف ضروری است که تدوین یک کتابنامه که حاوی اطلاعات بازار کار باشد، در دستور کار قرار گیرد. این همان چیزی است که وزارت کار معمولا از آن تحت عنوان شناسنامه شغلی یاد میکند. نیاز است که هر چند سال یکبار در تعریف مشاغل بازنگری داشته باشیم.
حاجاسماعیلی در مورد مزایای تدوین شناسنامه شغلی میگوید: اگر اینگونه مشاغل جدید دارای شناسنامه شوند، به صورت رسمی پذیرفته میشوند. دولت میتواند به درستی آنها را ساماندهی کند. آنها میتوانند نقش خود را با بهرهوری بهتر و رسمیتر در بازار کار انجام دهند. همچنین یک ارتباط سازماندهی شده به لحاظ نظارت و بررسی اینگونه مشاغل در تمام نهادهای حاکمیتی ایجاد میشود. این کار باعث میشود تا دستگاههای حاکمیتی نیز بتوانند مدیریت بهتری بر مشاغل داشته باشند.
وی ادامه میدهد: تدوین شناسنامه شغلی قطعا بر بهبود شرایط بازار کار برای کارجویان نیز تاثیر خواهد گذاشت. دولت زمانی میتواند کارها را به درستی پیش ببرد که نیازها و ظرفیتها را به درستی شناسایی کرده باشد. ممکن است ما در زمینه برخی از مشاغل توانمندیهای خوبی داشته باشیم، اما در مورد آنها آگاهی لازم را نداشته باشیم.
میتوان گفت اسنپ و تپسی دستاوردهای اخیر سه چهار سال اخیر بازار کار است
این کارشناس بازار کار میافزاید: طی سالیان گذشته دگرگونیهای زیادی در شرایط حاکم بر بازار کار اتفاق افتاده و هر روز آگاهیهای مسئولین نسبت به تعاریف جدید مشاغل و استفاده از ظرفیتها و استعدادها بیشتر میشود. به عنوان مثال، ما در زمینه حملونقل عمومی بیشتر تاکسیهای معمولی را داشتیم و اطلاعی از تاکسیهای جدید اینترنتی نداشتیم. تاکسیهایی که میتواند شرایط زندگی را بهبود ببخشد و شغل ایجاد کند.
وی ادامه میدهد: میتوان گفت اسنپ و تپسی دستاوردهای اخیر سه چهار سال اخیر بازار کار است که در گذشته اطلاعات لازم در مورد مشاغل مربوط به آنها وجود نداشت. این موارد به دولت و سیاستگذاران نشان داد که ما در چنین زمینههایی توانمندیهای خوبی داریم که میتواند ظرفیتهای اشتغال در کشور را بالا ببرد. مشاغل حوزه فناوری اطلاعات و اینترنت، به درستی شناسایی و تببین نشدهاند. بنابراین نیاز است تا دولت بتواند از طریق کارشناسان بیشتر پیگیر شناسایی اینگونه مشاغل باشد تا بتواند از ظرفیت آنها استفاده کند.
حاجاسماعیلی میافزاید: اکنون نیز در بسیاری از کشورهای دنیا استفاده از تکنولوژیهای جدید در مشاغل در حال گسترش است. چرا که باعث کاهش مشکلاتی مانند آلودگی و ترافیک میشود. در کشور ما نیز اینگونه سیاستها از یک دهه گذشته تحت عنوان دولت الکترونیک شروع شده اما پیشرفتهای خوبی حاصل نشده است. بهرهمندی از تمامی مزایای اینگونه مشاغل جدید مستلزم این است که اینگونه مشاغل دارای شناسنامه جدید شوند و دولت بتواند نظارت و کنترل منسجمی بر این مشاغل داشته باشد و سیستم پاسخگویی درستی برای این مشاغل تعیین شود.
وی در پایان میگوید: همانگونه که گفتم تدوین شناسنامه شغلی برای یک شغل جدید به رسمی شدن آن شغل کمک میکند. بسیاری از مشاغل هستند که ما به آنها نیاز نداریم. به عنوان مثال، در بازار کار دلالیها و واسطهگریهای زیادی را داریم که شغل محسوب نمیشوند. یا آنکه برخی دستفروشیها در سطح شهر در چنین تعریفی میگنجد. اینگونه فعالیتها به جامعه و اقتصاد لطمه میزند و شغل محسوب نمیشود و مشاغل زائد هستند. چرا که به مشاغل رسمی آسیب میزند. بنابراین دولت در کنار نسبت به تدوین شناسنامه مشاغل جدید اقدام میکند، باید نسبت به حذف برخی از مشاغل زائد نیز اقدام کند.
نظرات