نکات منفی عرضههای اولیه بورس
یک تحلیلگر با بیان چند نکته منفی در نحوه عرضههای اولیه، وضعیت چند مهم و بزرگ بورس و شرکتهای صادراتمحور در نیمه دوم سال را پیشبینی و شروط رونق اقتصاد و بازار سرمایه اعلام کرد.
محمد پورتدین با بیان چند نکته منفی در نحوه عرضههای اولیه، وضعیت چند مهم و بزرگ بورس و شرکتهای صادراتمحور در نیمه دوم سال را پیشبینی و شروط رونق اقتصاد و بازار سرمایه اعلام کرد.
اهمیت پذیرش شرکتهای جدید
به گزارش تجارتنیوز، وی در خصوص تامین مالی شرکتها از طریق بازار سرمایه اعلام کرد: از ابزارهای مهم توسعه بازارهای مالی، عرضه اولیه سهام شرکتهای جدید با نام اختصاری IPO است که علاوه بر رشد کمی تعداد شرکتهای فعال، موجب افزایش سرمایه و تامین مالی شرکتها برای ادامه توسعه و رسیدن به بلوغ چرخه عمر اقتصادی، افزایش نقدینگی بازار، ورود سهامداران، سرمایهگذاران و سرمایههای جدید است.
وی با اظهار امیدواری به استمرار ادامه پذیرش شرکتها در بازارهای بورس و فرابورس و پذیرش تعداد بالایی از شرکتهای کوچک و بزرگ و در صنایع مختلف در نیمه دوم سال جاری و آینده افزود: نکته مهم و قابل تامل، ادامه تلاش مدیران سازمان بورس برای ورود شرکتهای پر ظرفیت و با داشتن سرمایه مناسب و روند سودآوری مستمری باید باشد زیرا عرضههای اولیه همیشه مورد استقبال سهامداران است و در اکثر موارد از جمله رخدادی که در گروه آیتی و خدمات انفورماتیک کاملا قابل مشاهده است، با رشد قیمتی، عایدی مناسبی را برای فعالین بازار ایجاد کرده که افزایش حجم معاملات، عمق بازار و در کل پویایی بیشتر بازار خواهند انجامید.
چند نکته منفی در نحوه عرضههای اولیه
این فعال بازار سرمایه ادامه داد: نکته قابل توجه ماههای اخیر دماسنج اقتصادی، مشکل کمبود نقدینگی در شرایط رکود تورمی (مهمترین متغیر بازار سرمایه) است که به دلایل مختلف و خارج از بحث این تحلیل، گریبانگیر بازار سرمایه شده، در این میان اصرار، استمرار و شتابزدگی عرضههای اولیه هر چند با بازارهای بسیار کوچک، جای تامل و تعجب دارد.
پورتدین با بیان اینکه در شرایط سخت این روزهای بازار سرمایه افزایش چشمگیر کدهای فعال شرکتکننده در عرضههای جدید که به جز افزایش کمی آماری سود دیگری ندارد، از ورود احتمالی سهامداران جدیدی حکایت دارد، گفت: این سهامداران پس از رشد چند روزه، بدون تحلیل و با عرضه صف خرید نماد تازهوارد، اقدام به فروش و درخواست وجه حاصل را میکنند و موجب خارج شدن نقدینگی از چرخه دادوستدها میشوند.
وی از دیگر نکات منفی ادامه عرضههای اولیه اخیر به خصوص با مارکتهای کوچک،به عدم شفافیت لازم و داشتن نکات مبهم در گزارشهای منتشرشده اشاره کرد که در پی عدم ارائه توضیحات کافی ناشران، سهامداران عمده و شرکتهای مشاور پذیرش، مورد عرضه اولیه قرار میگیرند که به جو بیاعتمادی بازار خواهند افزود.
وی اظهار داشت: با توجه به موارد گفته شده تدوین قانون و دستورالعملی مبنی بر عدم درخواست وجه حاصل از فروش عرضههای اولیه حداقل تا زمانی معین، عقد قراردادهای بازارگردانی عرضههای اولیه و مهمتر از همه افزایش دامنه نوسان روزانه که موجب افزایش تحلیل و روانتر شدن معاملات شرکتهای جدیدالورود میشود، امری ویژه برای مدیران و متولیان بازا سرمایه جلوه میدهد.
برآوردی از آینده چند گروه و شرکتهای صادراتمحور
پورتدین به جز گروههای فلزی، معدنی، آیتی، پالایشگاهی و شرکتهای صادراتمحور، پیشبینی کرد همچنان گروههای پرتقاضای نیمه دوم سال باشند، با گذری مختصر به دو صنعت به سوال توجیهپذیری سرمایهگذاری در دو صنعت ساختمانی و داروسازی بازار سرمایه پاسخ داد.
وی عنوان کرد: به دلیل هفتهها کاهش محسوس ذخایر استراتژیک فلزات پایه در بورسهای بینالمللی لندن و چین و به خصوص کاهش تولید و ذخایر فلزات روی، سرب و آلومنیوم، رشد پرشتاب صنعت ساختوساز مسکن در چین، کاهش چشمگیر ارزش دلار در بازارهای جهانی، ادامه صعود شاخص PMI تولید (شاخص مدیران خرید) کشورهای چین، هند، کره، ژاپن، آلمان واتحادیه اروپا که فراتر از پیشبینی اکثر اقتصاددانان بوده و شتابگیری رشد اقتصاد دنیا را درپی داشته است.
این تحلیلگر بازار سرمایه با بیان اینکه رشد سریع قیمت اکثر فلزات پایه و کامودیتیها در نیمه اول سال ایجاد شده که اقبال شرکتهای فلزی و معدنی فعال در بازار سرمایه و صعود آنها را در پی داشته، افزود: این رخدادی است که انتظار میرود با شیبی به مراتب کمتر از نیمه اول سال همچنان در نیمه دوم و در گروههای فلزی و معدنی ادامه داشته باشد.
حاشیه سود پالایشگاهیها
پورتدین در خصوص حاشیه سود پالایشگاهیها گفت: گروه پرحاشیه پالایشگاهی اما کمفروغ نیمه اول سال در سایه ادامه ابهامات و علیرغم ظرفیتهای فراوانی همانند افزایش قیمت نفت و سودده شدن تولید مازوت، احتمال برگشت ذخایر گرفته شده گزارشهای گذشته، تکنرخی شدن قیمت ارز که افزایش حاشیه سود انها را در پی خواهد داشت، افتتاح طرحهای توسعه، بهبود کیفیت محصولات و افزایش واحدهای تبدیل ثانویه که در نهایت موجب رشد ضریب پیچیدگی آنها شده، همگی موجب افزایش حاشیه سود صنعت پالایشگاهی شده که پیشبینی میشود با شفافتر شدن گروه مذکور در نیمه دوم سال با اقبال بیشتری مواجه شوند.
وی افزود: از مباحث مهم صنعت پالایشگاهی، حساسیت سود این صنعت به نوسانات قیمت نفت خام و تغییر کرک اسپرد محصولات مختلف آنها است که همیشه تغییر قیمت نفت با همان سرعت تاثیر را بر کرک اسپردها نمایان نمیسازد بلکه در صورت ثبات قیمت نفت و با یک فاز تاخیر کرک اسپردها فاصله را با قیمت نفت خام تطبیق میدهند که ظرفیت رشد گروه پالایشگاهی در نیمه دوم سال خواهد بود.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: گروه آیتی و انفورماتیک به دلیل دانشمحوری، پیشرفت قابل ملاحظه کشورهای توسعهیافته و نیازمندی ایران به افزایش چشمگیر آهنگ رشد صنعت آیتی، ارزش افزوده مناسب محصولات در زمانی کوتاه، وجود نیاز به سرمایهگذاری و سرمایه در گردش پایینتر از صنایع، انحصاری بودن بازار شرکتهای psp و عدم دادن مجوزهای جدید، افزایش نرخ کارمزد تراکنشها و از همه مهمتر قرار داشتن در اوایل چرخه عمر اقتصادی، چشمانداز بسیار مناسبی برای رشد دارا هستند که شرکتهای فعال در بازار سرمایه را همچنان جز گروههای پیشرو دوم سال و احتمالا سال آینده خواهد ساخت.
صنعت داروسازی
پورتدین عنوان کرد: در دنیای امروز صنعت داروسازی یکی از عظیمترین صنایع جهان مطرح است و قرار گیری آن از دید سودآورترین پس از حوزه نفت و پتروشیمی، بالاتر از صنایعی همانند غذایی، مخابرات و انرژی از ظرفیتهای بالای این صنعت حکایت دارد.
وی افزود: از جمله گروههای دانشبنیان با بستر مناسب برای صادرات محصولات، به صنعت داروسازی ایران میتوان اشاره کرد که متاسفانه چند سالی است به دلیل وجود رکود فراگیر، کمبود نقدینگی، عدم وصول مطالبات و عدم رشد متناسب نرخ محصولات با افزایش هزینههای تولید به دلیل قیمتگذاری دولتی-سازمان بهداشت و دارو، با مشکلات عدیدهای مواجه شده که در نهایت سایه سنگین تکنرخی شدن ارز، عملا این صنعت را زمینگیر کرده است.
مشاور سرمایهگذاری آبان گفت: گروه دارویی بازار سرمایه، علیرغم داشتن ظرفیتهای مناسب مورد اشاره، در نیمه اول سال کمفروغ ظاهر شده که پیشبینی میشود با نزدیک شدن به انتهای سال و به طور سنتی شاهد رشد برخی از سهام شرکتهای داروسازی که PEهای کمتری نسبت به همگروهیها دارند، باشیم.
صنعت ساختمان
پورتدین با بیان اینکه طبق اعلام مرکز آمار طی سالهای 90 تا 96 واحدهای مسکونی خالی، با رشد ۵۸ درصدی از 1.66 میلیون واحد به حدود 2 میلیون و 578 هزار واحد افزایش یافته که همچنان از رکود بازار مسکن حکایت دارد،گفت: کاهش چشمگیر قدرت خرید خریداران، رشد غیر معقول قیمتها در برخی سالها و از همه مهمتر، هزینه مالی بالای انبوهسازان با توجه به زمان ساخت پروژهها (هزینه حدود 40 درصدی) و عدم وجود طرح جامع مسکن از سوی دولتمردان (علیرغم تلاش آنها)، از ادامهدار بودن رکود موجود حکایت دارد.
وی با اشاره به افزایش قابل توجه خانههای خالی و بلوکه شدن بخش بالایی از سرمایههای محرک که در ادامه مشکلات مذکور بروز کرده، اظهار امیدواری کرد با آزاد شدن سرمایههای مورد اشاره از بخش املاک، موتور حرکت سایر بخشهای اقتصادی روشن شود. پیشبینی میشود با کاهش موثر نرخ بهره بانکها، بهبود شرایط اقتصادی در پی رفع تحریمها و در اختیار گذاشتن تسهیلات مناسب و ارزانقیمت، با تحرکاتی در کل اقتصاد مواجه باشیم که بهبود معاملات فیزیکی املاک در بخش خانههای کوچک (در نیمه اول سال)، مهر تایید آن بوده است.
این فعال بازار سرمایه با توجه به خرید و فروش 15 هزار و 500 واحد مسکونی در تهران در شهریور سال جاری و رشد 9.7 درصدی گفت: افزایش آهنگ رشد بازار مسکن در سال آینده میتواند ادامه داشته باشد اما این رشد و رونق، شتابدار نخواهد بود و احتمالا همسو با نرخ تورم خواهد بود. انتظار میرود، املاک تجاری به دلیل رشد حبابگونه قیمتها همچنان با رکود سنگین و حتی کاهش قیمتها در ماههای آینده مواجه باشند و رونق نسبی مورد اشاره تنها در بخش واحدهای مسکونی کوچک نمایان شود.
پورتدین ادامه داد: در جمعبندی به نظر میرسد سرمایهگذاری در گروه ساختمانی بازار سرمایه (که اکثرا دارای پروژههای تجاری هستند)، سودی کمتر و یا در حالت منطقی همسو با نرخ تورم داشته باشد و شرکتهای این گروه در نیمه دوم سال نیز از اقبال کمتری نسبت به سایر صنایع برخوردار باشند.
شروط رونق اقتصاد و بازار سرمایه را در ماههای آینده
وی عنوان کرد: انتظار میرود در نیمه دوم سال و به خصوص روزهای آینده فعالان بازار جهتگیری مثبتتری نسبت به شرکتهایی که گزارشهای فصلی مناسبتری داشتهاند، داشته باشند و شرکتهای مذکور با آهنگی آرام، صعودی میانمدت و منطقی را تجربه کنند. قطعا شرکتهای مورد اشارهای که رشد کمتری در ماههای گذشته تجربه کردهاند، ظرفیت بیشتری برای رشد برخوردار هستند.
پورتدین افزود: همچنین در صورت ادامه افزایش فروش نفت، تکنرخی شدن ارز، توسعه صنعت نفت و گاز و پتروشیمی و افتتاح و پایان طرحهای توسعه نیمهکاره، توسعه بخش صنعت ساختوساز به صورت هدفدار و توسعه بخش خدمات با توجه به نیازهای جامعه، کاهش نرخ سود بانکی و عزم دولت برای سروسامان دادن به بازار سرمایه به عنوان محل اصلی تامین مالی بنگاهها (به جای واسطهگری بانکها)، کاهش هزینههای مبادلات ارزی با توجه به گشایشهای اقتصادی و دسترسی به منابع بینالمللی، مواردی است که رونق اقتصادی و بازار سرمایه را در ماههای پیش رو و سال آینده ایجاد خواهند کرد.
منبع: بورسپرس
نظرات