سود عجیب ۸۹ درصدی در ثامنالحجج
پرداخت سود ۸۹ درصدی به سپردهها روی دیگری از انحرافات «ثامنالحجج» به عنوان منحله بزرگ بازار غیرمتشکل پولی است. موسسهای که با وجود پرونده سنگین تخلفات خود در زمان فعالیت، بارها از سوی مقامات مسئول وقت از رئیس کل بانک مرکزی گرفته تا معاون اول رئیسجمهوری مورد تقدیر و حمایت قرار گرفته بود.
ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی در اظهارات اخیر خود در یک برنامه تلویزیونی در رابطه با فعالیت موسسات غیرمجاز به نحوه جذب سپردهگذاران اشاره داشته و گفته وقتی که سود پرداختی در موسسات غیرمجاز به طرز عجیبی بالاتر از بانکها و موسسات مجاز بود، عاملی شد برای حرکت مردم برای دریافت سود بیشتر در این موسسات.
به گزارش تجارتنیوز، وی در گفتههایش به برخی از این ارقام سود اشاره داشته و از نرخهای عجیبی که در یک موسسه غیرمجاز پرداخت میشد، سخن گفته است.
«ثامنالحجج» همان موسسهای است که سیف، به آن اشاره داشته و میگوید در مواردی تا ۸۹ درصد به سپردهگذاران سود پرداخت کرده است، به گونهای که در این میان هستند سپردهگذارانی که به فاصله کمتر از دو سال با نرخ ۸۹ درصد سودی تا ۲۲ میلیارد تومان دریافت کردند یا در مواردی که در این فاصله زمانی سودهای ۱۵، ۱۱ و ۵ میلیارد تومانی نیز پرداخت شده است.
البته نحوه تامین هزینه پرداخت این سودها نیز قابل توجه است، چون در جریان رکودی که طی سالهای گذشته بر اقتصاد حاکم بود، در حالت عادی بازده کارها و طرحهای اقتصادی بیش از ۸۹ درصد نبود که قرار باشد از محل آن تا چنین سودهایی پرداخت کرد، موضوعی که رئیس کل بانک مرکزی میگوید این موسسه و امثال آن با دریافت سپرده از مشتریان آن را به عنوان سود به سپردهگذاران دیگر پرداخت میکردهاند.
«ثامنالحجج» که اکنون حدود سه سال از فروپاشی واتمام فعالیت آن میگذرد، یکی از بزرگترین تعاونیهای اعتبار فعال در بازار غیرمتشکل پولی بود که از اوایل دهه ۱۳۸۰ شکل گرفته و شروع به رشد کرد، اما در نهایت با توجه به مشکلات مدیریتی و تخلفات سازمانی و مالی که در آن اتفاق افتاد در دو سال گذشته فعالیت آن پایان یافته و انجام تعهدات آن از کانال بانک پارسیان در دستور کار قرار گرفت.
ثامنالحجج در زمان فروپاشی بیش از یک میلیون و ۲۵۰ هزار فقره حساب و تا ۱۲ هزار میلیارد تومان جذب سپرده داشت.
این تعاونی پروندهای سنگین از تخلفات با خود به همراه دارد به طوری که حسابسازیهای گسترده، ابراز بیش از ۲۰۰۰ میلیارد تومان موجودی ساختگی و موهوم، پرداختهای وجوه کلان به افراد خاص و صاحبمنصب با هدف همراه کردن آنها در سرنوشت تعاونی، انتصابات سفارشی افراد فاقد صلاحیت حرفهای در سمتهای حساس، واریز مبالغ دریافتی از طریق دستگاههای کارتخوان (POS) به حساب مدیران شعب تنها بخشی از تخلفات مدیران ثامنالحجج است.
با این حال در پیشینه فعالیت ثامنالحجج با وجود تخلفات سنگینی که در شکلگیری و ادامه فعالیت آن وجود دارد، میتوان رد پای تشویق و تقدیرهای محمود بهمنی و محمدرضا رحیمی را دید، به طوری که هنوز ثامنالحجج مجوزی از بانک مرکزی دریافت نکرده و غیرقانونی فعالیت میکرد، در کنار گسترش فعالیت مورد حمایت نیز قرار میگرفت.
زمانی که درویشی، مدیر نظارت بانک مرکزی در نامهای مدیران عامل بانکهای خصوصی و دولتی را مکلف کرده بود تا به موسسه ثامنالحجج خدمات بانکی ارائه کنند و یا محمود بهمنی، رئیس کل وقت بانک مرکزی در سال ۱۳۹۰ از میرعلی به عنوان مدیرعامل تعاونی ثامنالحجج به دلیل همکاری در ساماندهی شرکتهای تعاونی آزاد و صندوقهای قرضالحسنه تقدیر کرد.
حتی در موردی دیده میشود که رحیمی، معاون اول رئیسجمهوری دولت دهم مدیرعامل ثامنالحجج را مورد تقدیر قرار میدهد.
اما با وجود تخلفات گستردهای که در ثامنالحجج رخ داد و هزینههای سنگینی که برای نظام بانکی به همراه داشت، هیچگاه مقامات مسئول وقت به ابهامات موجود درباره ثامنالحجج پاسخ نداده و اقدام برای تقدیر و حمایت از این تعاونی در حالی که هیچ مجوزی از بانک مرکزی نداشت و مملو از تخلف بود و یا مدیر عامل آن که در نهایت بازداشت شد را توجیه نکردند.
منبع: ایسنا
نظرات