«تجارتنیوز» گزارش میدهد؛
تولید برق آبادان در بحران / روایت سقوط سودسازی یک نیروگاه برق
شرکت تولید نیروی برق آبادان که با سهم 90 درصدی، یکی از زیرمجموعههای ستاد اجرایی فرمان امام به شمار میرود، در نیمه اول امسال سقوط سنگینی را در سودسازی تجربه کرد. برق آبادان در حال حاضر، وضعیت بحرانی را در سودسازی تجربه میکند؛ باید دید آیا این روند ادامه خواهد داشت یا در نهایت سهامداران عمده فکری به حال آن میکنند.
این روزها انرژی مهمترین دغدغه ایرانیان است. از توقف تولید صنایع گرفته تا خاموشی منازل، همگی خبر از بحران انرژی در کشور میدهند. کارشناسان اقتصادی معتقدند که وضعیت نابسامان تولید، ریشه اصلی ناترازی انرژی است. اگرچه در این میان، قیمت پایین انرژی نیز که تولید را از صرفه میاندازد، در ایجاد چنین شرایطی بیتاثیر نیست.
اما جدا از بحران انرژی که اکنون گریبان مردم و صنایع را گرفته است، بررسی شرایط تولیدکنندگان انرژی نیز خالی از اهمیت نیست. آیا با کمبود عرضه، وضعیت سودسازی این شرکتها مطلوب شده است؟
رشد نامحسوس میزان تولید برق آبادان در 8 ماهه امسال
تولید نیروی برق آبادان که بیشتر از 90 درصد از سهام آن در اختیار ستاد اجرایی فرمان امام است در هشت ماهه ابتدایی امسال با وجود تمامی مشکلات فعلی انرژی، میزان تولید خود را تنها 1.6 درصد افزایش داده است.
به این شرح که میزان تولید شرکت نیروی برق آبادان از پنج میلیون و 247 هزار مگاوات ساعت در هشت ماهه سال 1402 به پنج میلیون و 332 هزار مگاوات ساعت در این دوره رسیده است.
پیروی مقدار فروش آبادا از میزان تولید
از آنجا که میزان تولید این شرکت در هشت ماهه امسال رشد به خصوصی نداشته، فروش شرکت نیز در این دوره افزایش حداقلی را تجربه کرده است.
به نحوی که میزان فروش آبادا از پنج میلیون و 247 هزار مگاوات ساعت در هشت ماهه 1402 با رشد 1.6 درصدی به پنج میلیون و 332 هزار مگاوات ساعت در این دوره رسید.
با وجود این روند اما درآمد تولید نیروی برق آبادان به دلیل رشد قیمت برق در یک سال گذشته، افزایش بیشتری را تجربه کرده است؛ به این شرح که مبلغ فروش شرکت تولید نیروی برق آبادان از 336 میلیارد تومان با رشد بیشتر از 14 درصدی به 388 میلیارد تومان رسید.
لازم به ذکر است، اگر نرخ فروش برق در یک سال گذشته ثابت میماند، شرکت تولید نیروی برق آبادان با رشد کمتری را در درآمد تجربه میکرد.
سقوط سودسازی شرکت آبادا ناشی از چیست؟
همانطور که گفته شد شرکت تولید نیروی برق آبادان در سال 1403 کارنامه درخشانی در تولید ثبت نکرد و این موضوع سودسازی آن را به شدت پایین آورد.
طبق صورتهای مالی 6 ماهه، شرکت تولید نیروی برق آبادان در این دوره تنها 298 میلیارد تومان درآمد داشته که بیشتر از 284 میلیارد تومان از آن صرف هزینه تولید (بهای تمامشده) شده است.
این موضوع در کنار رشد هزینههای عمومی، اداری و تشکیلاتی شرکت، سودسازی شرکت تولید نیروی برق آبادان را به شدت پایین آورد. به صورتی که سود عملیاتی این شرکت از 46 میلیارد تومان در 6 ماهه 1402 با سقوط 94 درصدی به 2.8 میلیارد تومان رسید.
همچنین مالیات پرداختی این شرکت نیز در این دوره افزایش به 779 میلیون تومان رسیده تا سهامداران شاهد کاهش بیش از 28 میلیارد تومانی سودسازی این شرکت باشند. به طوری که سود خالص تولید نیروی برق آبادان از 30 میلیارد تومان در نیمسال 1402 با کاهش بیش از 92 درصدی به 2.3 میلیارد تومان در نیمسال 1403 رسیده است.
مجموع هزینه دستمزد 15 پرسنل آبادا چقدر است؟
اما موضوع دیگر اینکه شرکت تولید نیروی برق آبادان در 6 ماهه ابتدایی امسال مجموعا حدود پنج میلیارد تومان به عنوان حقوق و دستمزد به 12 پرسنل غیر تولیدی و سه پرسنل تولیدی خود پرداخت کرده است.
این بدان معناست که تولید نیروی برق آبادان به طور متوسط برای هر یک از کارکنان خود ماهانه 54 میلیون تومان هزینه میکند. لازم به ذکر است این رقم، دریافتی کارکنان این شرکت نیست.
نکته مهم در رابطه با تعداد کارکنان آبادا اینکه تعداد بالایی از پرسنل این نیروگاه تحت قرارداد بهرهبردار آن یعنی مپنا هستند.
گزارشهای بیشتر را در صفحه بازار سرمایه بخوانید.
نظرات