رئیس کمیسیون صادرات اتاق:
ارز چندنرخی و سود سرشار برای واردکنندگان
رئیس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: ارز چندنرخی در بازار به معنی دادن یارانه به واردکنندگان است.
عدنان موسیپور با بیان اینکه کاهش 10 درصدی صادرات غیرنفتی زنگ خطر را برای اقتصاد ایران به صدا درآورده است، افزود: برای رونق صادرات و مثبت شدن تراز تجاری باید اقداماتمان را با سرعت بیشتر از گذشته و نقصهای قبلی را اصلاح کنیم که تجهیز مرزها و پایانه های مرزی صادراتی از جمله آن است.
به گزارش تجارتنیوز، وی اضافه کرد: برای رونق صادرات باید از صادرکنندگانی که در پایانههای صادراتی مرزی فعالیت میکنند به طور ویژه حمایت و امکانات مورد نیاز آنها را در این مراکز فراهم کنیم.
موسیپور با اشاره به افزایش 25 درصدی واردات در چهار ماهه نخست امسال گفت: برای تراز شدن مبادلات تجاری یکی از اقدامات ما باید وضع تعرفههای ترجیحی با کشورهای طرف تجاری از جمله کشورهای حاشیه خلیج فارس و اوراسیا باشد.
وی همچنین گفت: هر سال کالاهای تولیدشده داخل ایران با توجه به عوامل مختلف مانند تورم و نرخ دستمزد ، افزایش قیمت داشته است که موجب شده هر چه به سمت صادرات کالاهایی با ارزش افزوده بالاتر یعنی کالاهای تکمیلی حرکت کنیم، قدرت رقابت قیمتی کالاهای ایرانی کمتر شود.
رئیس کمیسیون صادرات اتاق ایران، حل یکشبه مشکلات اقتصادی کشور را ناممکن دانست و افزود: در شرایط کنونی، مشکلات زیادی مانند مثل قیمت نامناسب ارز، مشوقهای صادراتی، قیمت حملونقل و مالیات پیش روی صادرکنندگان قرار دارد و الویت نخست دولت دوازدهم باید واقعی کردن نرخ ارز باشد تا بتوانیم قدرت رقابتی خود را در بازارهای صادراتی را به دست آوریم.
موسیپور ادامه داد: کنترل شدید دولت بر قیمت ارز و غیرواقعی بودن آن مانند وزنهای سنگین بر پای صادرکنندگان کالا و خدمات کشورمان است که باید این وزنه هر چه سریعتر از پای صادرات رها شود.
وی در این باره که یکسانسازی نرخ ارز موجب آشفتگی بازار و گران شدن کالاهای وارداتی و مواد اولیه میشود، گفت: این روند قابل کنترل است و با برنامهریزی و ارائه مشوقها ترتیبی اتخاذ کنیم تا بازار خود را بازیابی کند. البته فراموش نکنیم که اکنون درباره کالاهای ایرانی که مزیت صادراتی دارند و تمام مواد اولیه آن داخل کشورمان وجود دارد، صحبت میکنیم، نباید نگران این روند باشیم و کل اقتصاد را با چالش مواجه کنیم، بلکه باید علمی، اصولی و دقیق برنامهریزی کنیم که برای همیشه از اقتصاد نفتی خارج شویم.
موسیپور با بیان اینکه چند نرخی بودن نرخ ارز بیانگر وجود رانت، سودجویی و قاچاق در اقتصاد است، افزود: وجود فاصله در قیمت نرخ ارز بانک مرکزی با بازار آزاد، آثار خود را در افزایش واردات نشان میدهد بنابراین باید ارز تکنرخی داشته باشیم تا این آثار منفی از اقتصاد حذف شود.
رئیس کمیسیون صادرات اتاق ایران گفت: وجود ارز چندنرخی مانند این است که به واردکنندگانی که به دلار ارزان دسترسی دارند، یارانه داده باشیم تا بیشتر سود ببرند و تولید داخل را زمینگیر کنند.
وی تصریح کرد: ضمن اینکه شفاف نبودن شرایط عرضه ارز با توجه به دو یا چندنرخی بودن فقط به اقتصاد غیرشفاف کمک میکند که شاهد مثال آن افزایش قابل توجه قاچاق کالا در بازار است آنهم کالاهایی مانند پوشاک که قانون، واردات آن را ممنوع اعلام نکرده است.
منبع: صدا و سیما
نظرات